Annonce
Videbæk

Landmand fra Grønbjerg giver køer mere plads: Godt for både dyrevelfærd og landmandens pengepung

Torben Sønderby har været økologisk mælkeproducent siden 1998. Han var derfor også sikker på, at han skulle have de maksimale tre dyrevelfærdshjerter. Foto: Niels Aage Skovby
Landmand Torben Sønderbys 240 sortbrogede køer får fremover mere plads, og de kan nu komme ud og få frisk luft 365 dage om året. Det er godt for dyrevelfærden og godt for Torbens pengepung, idet han får 107.000 kroner mere for den mælk, han leverer til Arla ved at leve op til de tre dyrevelfærdshjerter.

Spjald: 0,6 eurocent er lig med 4,46 øre. Det er nærmest ingenting. Men når man hvert år leverer 2,4 millioner liter økologisk mælk til Arlas mejerier i Christiansfeld, Hobro eller Slagelse, så bliver nærmest ingenting faktisk til 107.000 kroner.

Det er derfor en ren win-win-situation, når landmand Torben Sønderby fra gården Klink tæt på Spjald snart lever op til at få tre dyrevelfærdshjerter på den økomælk han - eller rettere sagt gårdens 240 sortbrogede køer leverer.

Torben Sønderbys køer vil fremover havde mere plads og adgang til at gå ud 365 dage om året. Foto: Arla

For at få Fødevarestyrelsens højeste kvalitetsstempel for dyrevelfærd kræver det, at han udvider sit udeareal fra seks til otte kvm. per ko og samtidig gør det muligt for gårdens 240 sortbrogede malkekøer at komme udenfor i al slags vejr, 24 timer i døgnet, 365 dage om året.

Annonce

- Det er ikke en helt nem manøvre at udvide sit udeareal så meget, som de tre hjerter kræver. Men jeg kunne bare mærke, at jeg som økolog skulle ligge i den højeste dyrevelfærdsgruppe. På Klink har vi jo hele tiden fulgt med udviklingen indenfor god dyrevelfærd, siger Torben Sønderby, der har været økolog siden 1998.


Det er ikke en helt nem manøvre at udvide sit udeareal så meget, som de tre hjerter kræver. Men jeg kunne bare mærke, at jeg som økolog skulle ligge i den højeste dyrevelfærdsgruppe.

Torben Sønderby, Landmand på gården Klink


Det vil naturligvis koste ham noget at etablere den ekstra plads til køerne, ligesom der bliver lidt mere gylle at køre ud, fordi der vil falde regnvand på udearealet. Men der bliver alligevel et overskud på investeringen, der som sagt også er rigtig god for køerne.

- Det er vigtigt for mig, at mine køer har det godt. De leverer mere og bedre mælk, når de er tilpas. Faktisk ser jeg mine køer som 240 topatleter. Jo bedre de har det, jo bedre præsterer de. Og lige så vel som hos mennesker er frisk luft og motion afgørende parametre for deres velbefindende, siger Torben Sønderby.

I hans tid som landmand har der været tre kvantespring; til økologi, til løsdrift og til robotmalkning, og køernes ydelse er steget fra ca. 8.000 til 10.500 kilo mælk årligt.

- Det er naturligvis umuligt at sige, hvor meget af den stigning der skyldes bedre dyrevelfærd, som løsdrift med bløde halm- og vandsenge til køerne eller gardiner, der kører op og ned afhængigt af vejret, så køerne skærmes for regn og frost, når vejret er dårligt, men får frisk luft, når solen skinner, og hvor meget der skyldes bedre foder og andre ting. Men under alle omstændigheder er det godt for vores klimaaftryk, at køerne yder bedre, siger Torben Sønderby.

Fakta om tre hjerter

Forskellen fra to til tre hjerter, som har prydet Arla ØKO-mælken det seneste år, er blandt andet et øget pladskrav i staldene fra seks kvm. per ko til otte kvm. per ko for store racer.

Heraf kan to kvm. udgøres af udeareal, der er til rådighed til motion.

Derudover lever de økologiske landmænd, som leverer mælk med tre hjerter, allerede op til kravene om for eksempel fri bevægelighed for køerne, at køerne kommer på græs i sommerhalvåret samt god hygiejne i staldene.

 
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ældrerådet overrasket over kommunens million-udgift til sikkerhedsvagter: - Det har vi aldrig hørt om

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Overskuddet mere end tredoblet: Ringkøbing-firma nød godt af danskernes hus-interesse i coronatiden

Ringkøbing For abonnenter

Vestjysk virksomhed fik største overskud nogensinde i 2020: - Vi har ikke mærket noget som helst til coronaen

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Ringkøbing-Skjern

Indretningsekspertens egne boligtips: Norsk fjeldhytte møder japansk minimalisme i Hvide Sande

Skjern For abonnenter

Lokal tømrermester øjenvidne til enorme skovbrande i Tyrkiet: - Jeg har aldrig oplevet noget så vildt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Ringkøbing-Skjern

Seniordans er blevet hårdt ramt af corona: Får 25.000 til nyt projekt

Ringkøbing

Nye tider på det tidligere Schuberts Minde: Musik og sang ved åbent hus på Fjordhusene

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Skjern

Unge vestjyske iværksættere har store ambitioner med nyt dansk online galleri

Ringkøbing For abonnenter

Ikke mere coronapas: En byrde mindre for Naturkraft - og så alligevel ikke helt

Ringkøbing-Skjern

Nøgenbadning eller smalle veje: Hvad vil du helst læse om?

Annonce