Annonce
Ringkøbing-Skjern

Landmænd planter smil: Farverige blomstermarker slår flere fluer med ét smæk

Flere steder kan du nu se masser af blomster langs landevejen. Blomsterne er landmændenes måde at sprede smil på, før de skal ud at køre på landevejene med de store landbrugsmaskiner. Foto: Mikkel Jezequel
På køreturen fra Søndervig til Ringkøbing mødes man flere steder af farverige blomsterkanter langs markerne. Landmændene håber, det giver medvind, når de snart kommer på vejene med de store maskiner.

Holmsland: Bølgende kornmarker er i sig selv et smukt syn. I disse dage har de lokale kornmarker på vejen mellem Søndervig og Ringkøbing fået tilført endnu mere skønhed.

Lokale landmænd har nemlig sået en masse farvestrålende vilde blomster i mark-kanterne, og det er ikke gået ubemærket hen. Man må nemlig også gerne stoppe og plukke en buket med hjem til sofabordet.

Til koner og insekter

- Vi er fem selvstændige, der jo nok synes, at vores hustruer er spændt hårdt for. Vi arbejder meget, og de står for det hele derhjemme. Derfor tog vi børnene med ud og såede en lille blomstermark, så de kan gå ud og plukke blomster, fortæller Just Enggrob, der er en af de fem familiefædre, der gik i blomster-action på marken bag busskruet på Klostervej.

Der er dog også en mere faglig baggrund for blomsterne:

- Vi i landbruget fylder meget. Både i landskabet og når vi kører på vejene med vores maskiner. Landboforeningerne har opfordret til at give noget tilbage, også i forhold til biodiversitet, og den opfordring er så småt begyndt at brede sig, siger Just Enggrob og tilføjer:

- 90 procent af vores grund til at så blomsterne er, at det er pænt, når man kører forbi. Vi vil gerne give smil på læben og blomster til konerne.

Annonce

Flere farver

Ved vejen fra Søndervig Landevej og ind til Kloster er det, der før var en meget beskedent udseende fodboldgolfbane, blevet en bølgende kornmark med en bred side med farverige blomster. Den strækning har Lars Provstgaard lagt jord til, mens sogneforeningen har betalt for blomsterne.

I rundkørslen ved ringvejen om Ringkøbing er det ene hjørne også blevet til en blomstrende opmuntring, og her har landmandsfamilien Dorthe og Asger Krog sat et skilt op med opfordring til at plukke en buket.

- Det er tredje år, vi har sået blomster, men de andre år har blomsterne ikke været så farverige, så i år gik jeg efter at finde nogle blomster med masser af farve, der er til at få øje på, så de kan også kan give noget god reklame, siger Dorthe Krogsgaard.

Annonce

Tommel op

Hun har oplevet, at nogen på Facebook har været kritiske over, hvorfor der ikke er blomster hele vejen rundt om rundkørslen.

- Men frøene falder jo ikke ned fra himlen. De skal købes, og de skal sås. Og så afgiver vi tre meter jord til blomsterne hele vejen. Det er jord, hvor vi kunne have korn til brød eller til foder til vores dyr. Det er derfor ikke gratis for os, men det noget, stort set alle landmænd gerne vil være med til - både for biodiversitetens skyld, men vi synes også, det er det hele værd, for vi håber, det giver smil og "tommel op" i stedet for en "finger", når vi inden længe kommer ud på vejene med de store maskiner, siger hun.


Vi håber, det giver smil og "tommel op" i stedet for en "finger", når vi kommer ud på vejene med de store maskiner.

Dorthe Krogsgaard


Blomsterne langs markerne er kommet for at blive. Næste år vil Dorthe Krogsgaard lede efter planteblandinger med flerårige planter, så insekterne ikke skal ud og finde nye boliger hvert år. Og så forudser hun, at der kommer endnu flere markarealer med blomster.

De steder, hvor de store maskiner ikke kan komme helt ud i hjørnerne, vil også komme til at blomstre fremover, forudser hun.

Hun og hendes mand står også bag blomsterne ved Naturkraft og på Hovervej.

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Hvis stormfloden kommer: Sådan vil beredskabet sikre borgernes liv, lemmer og ejendom

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Træskulptører arbejder uden værnemidler: - Vi opfordrer til det, men i sidste ende vælger de selv

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Patienter må blive hos lægerne på Søibergsvej: Ingen tvinges til lægeskift, skønt ny praksis er på vej

Ringkøbing-Skjern

Derfor slås græsset: Kommunale grunde skal se pæne ud, så de kan sælges

Vestjylland

En ung fyr fik stjålet sin knallert - han fandt den selv, og det førte politiet på sporet af en række ulovligheder

Tarm For abonnenter

Mere mystik på det forladte hotel i Lyne: Kunde politianmelder mulig snyd med værelsesudlejning

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

80 år: Tove Tarbensen

Vestjylland

58-årig kvinde nægter sig skyldig i sin mands død: Kan ikke forstå at hendes promille skulle have været så høj

Indland

Sundhedsstyrelsen vurderer i efteråret behovet for tredje stik

Skjern

Derfor er Thomas blevet Remisens ansigt udadtil: Jeg er god til at sælge ideer

Hvide Sande For abonnenter

Honza og Veronika har fundet lykken på vestkysten: Tjekkiske caféejere har nu også en strandbar

Ringkøbing-Skjern

Se billederne af det trælse, smukke sommervejr: Vilde skyer over Vestjylland

Annonce