Annonce
Ringkøbing-Skjern

Landboformand roser Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard: Landmænd skal have hjælp til ulvesikring

Mindst 32 får, der græssede på frøgræsmarker i Vestjylland, er omkommet efter to ulveangreb i de seneste dage. PR-foto
Folketinget tager nu ulveproblematikken op, og sigtet er finde løsninger, der kan holde ulven væk fra dyrefoldene.

Vestjylland: Efter to voldsomme ulveangreb på får i Vestjylland i de seneste dage har dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti kaldt miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd. Det sker med krav om, at de berørte husdyrholdere får anden hjælp end tilskud til indhegning.

Det initiativ får roser med på vejen fra landboforeningen Vestjysk:

- Det var på tide. Husdyrholdere med udegående dyr har haft ulveproblemer i Jylland siden 2013, men myndighederne har endnu ikke fundet de løsninger i værkstøjkassen, der sikrer, at vi roligt kan lade vores husdyr være ude på marken. Og når vi ser det stigende antal angreb fra de relativt få ulve, vi har i øjeblikket, tør man ikke tænke på, hvad der venter i de kommende år, siger Søren Christensen, formand for Vestjysk, i en pressemeddelelse.

Annonce

Akut hjælp nu

De seneste angreb er sket blandt får, der vintergræsser på planteavleres frøgræsmarker, men Søren Christensen understreger, at også andre husdyr er i fare.

- Ulveproblematikken handler derfor ikke kun om nogle få fåreavlere, men berører hele landbruget. Vi har også allerede set flere angreb på både kvæg og heste. Skal vi beskytte alle husdyr, der går ude på markerne, er det nødvendigt med andre løsninger end blot højere og mere strømførende hegn i landskabet, siger han.

I næste uge kommer Vildtforvaltningsrådets ulvegruppe til Vestjylland for at få inspiration til en revision af den gældende forvaltningsplan fra 2014.

- Det er fint nok, at Vildtforvaltningsrådet som rådgivende organ igen forsøger at finde på nye afværgeforanstaltninger, men de berørte husdyrholdere kan ikke vente på, at der kommer et forslag til løsning hen på efteråret. Om få måneder skal både lam, kalve og føl ud på græs. Det er jo et krav i for eksempel økologiske besætninger og på de arealer, hvor dyrene laver naturpleje. Der er derfor brug for, at ministeren og Folketinget yder en akut hjælp, så vi ikke fortsat skal se dræbte, skambidte og stressede dyr på markerne, siger Søren Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Forskelsbehandling: For regeringen er staten vigtigere end børnene

Læserbrev: Regeringen har sammen med støttepartierne vedtaget, at der nu endelig skal sendes penge ud til de trængte børneinstitutioner. Det er også på tide, at vores børn og pædagoger får bedre vilkår. Dog sniger sig en forskelsbehandling ind, som gør det tydeligt for mig, at regeringen og “børnenes statsminister” er mere statens minister end børnenes. Pengene går kun til de offentlige institutioner. Så er du forældre til et barn og har valgt en anden pasning en statens - det kan være, fordi du vil have mindre digitalisering, en særlig kost eller et bestemt værdigrundlag - ja så er dine børn ikke ligeså vigtige for regeringen som dem i offentlig pasning. Regeringen vil med sit forslag sikre, at den statslige opdragelse i den offentlige pasning bliver bedre. Det er altså vigtigere for regeringen at sikre statens opdragelse af børnene end det er at sikre forældrenes frie valg. Nogle vil mene, at forældre selv kan betale for at vælge staten fra. Det gør de også. For mig er det vigtige barnet. Som skattebetaler vil jeg gerne, at skattekronerne går lige til alle børn - uanset hvor de er passet. Det handler om at sikre lige mulighed for alle forældre og alle børn. Det er frihed og børnevelfærd. At favoriserer offentlige institutioner er for mig et tydeligt tegn på en regering, der har mere fokus på staten end på barnet.

Annonce