Annonce
Ringkøbing-Skjern

Landboforenings-formand: Græsprotein åbner spændende muligheder for vestjysk landbrug

Søren Christensen tror på, at Vestjylland vil blive grønnere, efterhånden som der kommer gang i produktionen af græsprotein. Foto: Johan Gadegaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.
Søren Christensen, formand for Vestjysk, finder, at både når det gælder erstatning for sojaprotein og miljø- og klimavenlig produktion, kan produktion af græsprotein blive noget af en revolution for vestjysk landbrug.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: "En grøn revolution for landbruget", kaldte fødevareminister Mogens Jensen det, da han forleden klippede snoren til Danmarks første gårdanlæg til bioraffinering af græs.

Formanden for landboforeningen Vestjysk, Søren Christensen, er ikke utilbøjelig til at give ham ret.

- Produktion af græsprotein åbner spændende muligheder for vestjyske landmænd. Ikke bare kan det erstatte sojaprotein til dyr; kan vi nå lige så langt som med valleprotein, vil det også kunne bruges til for eksempel mennesker, siger han.

For landmændene kan der være store gevinster ved at gå fra kornafgrøder til en flerårig afgrøde som græs.

- Græsafgrøder vil være bedre egnede på  mindre dyrkningssikre jorder, og da græsafgrøder mere eller mindre passer sig selv, skal der sprøjtes mindre, samtidig med, at de optager mere kvælstof og mindsker udledningen af CO2, især lavbundsjorder omlægges til græsproduktion, siger Søren Christensen.

- Ingen tvivl om, at der er et stort potentiale i græsprotein, understreger han.

Annonce

En grøn revolution

Den potentielt revolutionerende produktion af græsprotein har på flere måder et markant vestjysk fingeraftryk.

Det anlæg, som Mogens Jensen åbnede, ligger ved Ausumgaard nær Holstebro, og Vestjyllands Andel har investeret meget i teknologien. Projektet bakkes også op af landbrugs-rådgivningscentret SEGES og firmaet R&D Engineering & Automation.

Ministeren lagde i sin tale vægt på, at græs er et bæredygtigt, lokalt fremstillet alternativ til importeret soja.


Produktion af græsprotein åbner spændende muligheder for vestjyske landmænd. Ikke bare kan det erstatte sojaprotein til dyr; kan vi nå lige så langt som med valleprotein, vil det også kunne bruges til for eksempel mennesker.

Søren Christensen, formand for Vestjysk.


- Det er en teknologi, som kan få enorm betydning. For jeg er sikker på, at vi her har fat i et koncept, som kan udbredes til mange andre landbrug i resten af Danmark - og også i meget større skala. Det kan potentielt blive en grøn revolution for landbruget; både fordi vi kan få afløst en ubæredygtige sojaimport, og fordi græs i modsætning til andre afgrøder er langt mere miljø- og klimavenligt, sagde han.

Annonce

Lokal forankring

Ikke nok med at græsprotein kan være med til at skabe lokal produktion, og har positive virkninger på  miljøet; den lokale forankring giver også større forsyningssikkerhed.

Direktøren for Vestjyllands Andel, Steen Bitsch, nævnte således, at tidligt i coronakrisen mærkede VA en øjeblikkelig nedlukning af importen af protein fra Kina.

- I denne nedlukning havde vi i Vestjyllands Andel heldigvis mulighed for at strække os igennem perioden med de søstjerneproteiner, vi havde på lager. Det understreger dog med al tydelighed, hvor vigtigt det er, at vi er i stand til at forsyne os selv. Og vi har en tyrkertro på, at vi står med et projekt og en mulighed for at bære dansk landbrug ind i det næste årtusinde, sagde han.

Søren Christensen er enig i perspektiverne.

- Jeg kan sagtens tænke mig, at vi vil se langt større arealer lagt i græs end nu. Jeg håber, at det kæmpe potentiale, der er i græsprotein, kan realiseres, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Medarbejder er smittet: Folkeskole sender 130 børn og otte lærere hjem

Annonce