Annonce
Erhverv 112

Landbobanken sætter aktietilbagekøb for næsten en kvart milliard på pause: Penge skal hjælpe dansk økonomi

John Fisker forventer, at aktionærerne igen til næste år får udbetalt udbytte eller får tilbagekøbt aktier. Arkivfoto: Johan Gadegaard
I stedet for at sende millioner ud til bankens aktionærer vil Landbobanken bruge likviditeten på at understøtte virksomheder og privatkunder, der har brug for økonomisk coronahjælp.

RINGKØBING-SKJERN: 300 millioner kroner. Så mange penge planlagde Landbobanken at sende ud til egne aktionærer i år ved at tilbagekøbe aktier. Men så højt op når tallet ikke op i år. For banken har netop sat aktietilbagekøbene for resten af året i bero. Aktionærerne må derfor finde sig i, at planlagte tilbagekøb af aktier for 242, 5 millioner kroner sættes på pause.

Det fortæller Landbobanken mandag i en fondsbørsmeddelelse.

Når banken køber egne aktier fra sine aktionærer, er det en måde at udbetale penge til aktionærerne. Samtidig forsøger man at gøre hver enkelt aktie mere værd. Men nu bliver de resterende køb for 2020 altså sat i bero.

Det er dog ikke noget, som skræmmer aktionærerne, mener Landbobanken.

- Jeg har i weekenden været i kontakt med omtrent en håndfuld af de største aktionærer, heriblandt ATP. De har udtrykt forståelse for dispositionen og synes, det er en ansvarlig handling, siger bankens administrerende direktør, John Fisker.

Annonce

Min forventning er helt klart, at vi vil se både det ene og det andet – tilbagekøb og udbytte - i 2021, men det er ikke et udtryk for, at økonomien er normaliseret i 2021.

John Fisker, administrerende direktør, Landbobanken

Politisk aftale med bankerne

Tilbagekøbet sættes nemlig på pause for at hjælpe dansk økonomi. For mandag i sidste uge lavede de danske pengeinstitutter en aftale med regeringen om, at bankernes penge så vidt muligt ikke skulle bruges på at betale udbytte eller at tilbagekøbe aktier. I stedet skulle pengene reserveres til at holde hånden under den danske samfundsøkonomi.

Helt konkret skulle bankerne hjælpe virksomheder og privatkunder: Bedre muligheder for større lån til virksomheder, øgede kassekreditter og henstand er nogle af ingredienserne. Privatkunder skal have bedre chancer for at forbedre deres realkreditlån, få henstand på lån til bil og forbrug og få en højere kassekredit, hvis de økonomisk rammes af coronasituationen.

I andre nordiske lande har man set lignende aftaler, og i weekenden beordrede Den Europæiske Centralbank så også Europas storbanker i Euro-området til ikke at betale udbytte. For hvis samfundsøkonomien skal på ret køl så hurtigt som muligt, når Europa åbner igen efter corona, kræver det, at bankerne har penge at låne ud af. Det er derfor, at bankerne så vidt muligt skal bremse deres udbetalinger af udbytte og deres planlagte aktietilbagekøb i år.

I Landbobanken lægger John Fisker da heller ikke skjul på, at samfundsøkonomien med denne løsning vægtes højere end aktionærernes gevinst her og nu.

- Vores førsteprioritet er at få vores sunde virksomheder godt igennem det her. Vi har allerede udsat afdrag og forhøjet kassekreditter, og vi er langt i processen med at kontakte en stor del af vores erhvervskunder for at høre, hvordan vi eventuelt kan hjælpe. Nu har vi senest fået detaljerne for statens hjælpepakker og kan rådgive kunderne ud fra dem, siger John Fisker.

Landbobank havde råd til at udbetale

Sidste år tjente banken mere end 978 millioner kroner efter skat. Egenkapitalen oversteg 7,6 milliarder.

I Landbobanken ville man derfor have penge nok på kistebunden til både at tilbagekøbe aktier og at give større lån. Det medgiver John Fisker. Men for ikke at være usolidariske med andre banker ville Landbobanken ikke stikke ud ved som en af de få at udbetale penge til aktionærerne.

- Vi er så velkonsolideret, at vi ikke havde behøvet at lave en aftale om at stoppe tilbagekøb, men det handler lige så meget om, at vi er solidariske med resten af sektoren i Danmark, Norden og Europa, siger John Fisker.

Kan måske udbetales næste år

Bankdirektøren understreger, at pengene ”ikke er spildt.” Lige nu står de som en reserve i banken, fordi det var penge, banken havde budgetteret med at udbetale. Bliver der ikke brug for pengene til ekstra udlån, kan de bruges som ekstrabetaling til aktionærerne i 2021. Men det er endnu for tidligt at vide, hvordan situationen ser ud til den tid.

- Min forventning er helt klart, at vi vil se både det ene og det andet – tilbagekøb og udbytte - i 2021, men det er ikke et udtryk for, at økonomien er normaliseret i 2021. Når vi kommer nogle måneder længere frem i år, har vi sandsynligvis en økonomisk udfordring i samfundet, men vi har også bedre overblik over situationen. Når man har det, kan man lettere disponere, og det gælder også for banken, siger John Fisker.

Landbobanken nedjusterede i sidste uge forventningerne til overskuddet i 2020 med 150 millioner kroner. Basisresultatet forventes for nuværende at blive 900 millioner til 1,1 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Ringkøbing-Skjern

800.000 kroner i spil: Musikskolechef er i tvivl om mulighed for tilbagebetaling

Annonce