Annonce
Ringkøbing

Landbobank-overskud på 418 millioner i første halvår – coronabuffer er på over en halv milliard

Landbobank-direktør John Fisker mener, at bankens kunder er kommet godt igennem coronakrisen, men er bekymret for, hvad der sker, når hjælpepakkerne udfases. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Landbobanken kom ud med et overskud på 418 millioner i første halvår. Banken har afsat over en halv milliard kroner i en coronabuffer for at være rustet, hvis situationen forværres i efteråret, når hjælpepakkerne udfases og ledigheden muligvis stiger.
Annonce

Ringkøbing: Coronaen har sat sit præg på Ringkjøbing Landbobanks halvårsresultat, som adm. direktør John Fisker præsenterede onsdag morgen.

Resultatet før skat er på 481 millioner kroner, hvilket er et fald på 22 procent i forhold til samme periode sidste år. Faktisk var 2. kvartal i år, hvor der blev tjent 287 millioner trods coronaen, på højde med 2. kvartal sidste år. 1. kvartal i år fik banken tab på obligationsbeholdningen, og selv om der vindes noget ind på 2. kvartals kursgevinster, bliver resultatet lavere i forhold til sidste år.

- Vi laver et overskud på 481 millioner, og vi er glade for regnskabet. Det har været et usædvanligt 2. kvartal, der har stået i coronaens tegn. Vores hovedfokus har været at støtte op om kunder og samarbejdspartnere, som har haft brug for deres bank. Vi har brugt meget tid på vores erhvervskunder for at finde ud af, hvad deres situation var. Og den kan være meget forskellig fra kunde til kunde, men samlet set synes jeg, vores erhvervsliv har klaret sig rigtigt godt igennem corona-krisen, siger John Fisker.

Annonce

Eksporterhvervene

Det store spørgsmål er eksporterhvervene, som hænger, fordi der kommer færre ordrer fra Europa, USA og Asien. Det er tilmed usikkert, hvornår markederne åbner op.

- Den indenlandske økonomi er derimod god, og lokalt er vi begunstigede af, at turismen trods alt åbnede op. Så vores kundeportefølje ser efter omstændighederne stærk ud. Det betyder ikke, at coronaen ikke har kostet mange virksomheder, for det har den, men der har også været gode hjælpepakker. Derfor er vores største bekymring også, hvad der sker, når hjælpepakkerne udfases i efteråret, og hvordan eksporterhvervene kommer til at klare sig, siger John Fisker.

Annonce

Lidt flere arbejdsløse

Som bankmand er han blevet overrasket over danskernes økonomiske aktivitet trods coronaen.


Danskerne er blevet hjemme og har haft tegnebogen fremme. Der er handlet huse og sommerhuse, og der er en høj økonomisk aktivitet. Det er faktisk selvmodsigende med så højt aktivitetsniveau

John Fisker


- Danskerne er blevet hjemme og har haft tegnebogen fremme. Der er handlet huse og sommerhuse, og der er en høj økonomisk aktivitet. Det er faktisk selvmodsigende med så højt aktivitetsniveau, men det glæder vi os over. Vi er dog klar over, at der kommer en dagligdag i efteråret, hvor vi vil se nogle virksomheder reducere i medarbejderantallet. Vi kommer til at leve med lidt flere arbejdsløse. Men konklusionen er, at vi har meget få tab i vores bøger, men vi er bekymrede over situationen til efteråret, siger John Fisker.

For at have noget at stå imod med, har Landbobanken afsat over en halv milliard kroner i, hvad Fisker kalder en ”corona-buffer”. I 2. kvartal er det ledelsesmæssige skøn således øget med 198 millioner kroner, så det nu udgør 524 millioner kroner.

- De er sat til side, så vi er sikre på, at vi kan støtte op om kunderne i fremtiden, men vi håber selvfølgelig, at det ikke bliver nødvendigt, siger Fisker.

Landbrugssektoren har efter kriseårene udviklet sig gunstigt, og penge som Landbobanken havde afsat til tab, har kunnet føres tilbage igen og sættes ind i coronabufferen.

Annonce

Kundetilgang

Bankens samlede indtægter er steget med beskedne én procent.

- Det er positivt. Sidste år tjente vi mange penge på lånekonverteringer, men det er ovre nu. Vi har i år haft mange hus- og sommerhushandler, men har færre gebyrindtægter. Det er de nye kunder, som vi låner penge ud til og foretager pensions- og formueforvaltning for, at vi tjener på, siger Fisker.

Der er fortsat stor kundetilgang, og der er to procents vækst i udlånet, som samlet er på 36 milliarder kroner.

Bankens omkostninger er faldet med fire procent, hvilket blandt andet skyldes besparelserne opnået i fusionen med Nordjyske Bank, der nu slår igennem.

I 2. kvartal har banken gennemført en opdatering af strategien ”Én bank”. I Nordjylland er der sammenlagt afdelinger, og ledelseslaget af områdedirektører i Nordjyske Bank er fjernet, så filialdirektørerne nu referer direkte til direktionen.

- Sådan har vi altid haft det i Ringkøbing. Det giver hurtigere beslutningsprocesser, siger John Fisker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vi skal sikre det frie ord meget bedre

Skjern

Ung narkobilist snuppet i Skjern

Annonce