Annonce
Ringkøbing-Skjern

Landbobank-formand: Der er gået valgkamp i at udvise foragt for vores branche

- Det ligger os på sinde at opføre os ordentligt, og det har det altid gjort. Men det er åbenbart nu også kommet på mode i København og på Christiansborg, så nu mister vi måske også dén konkurrencefordel, sagde bestyrelsesformand Martin Krogh Pedersen i sin beretning. Foto: Jørgen Kirk
Landbobank-formand Martin Krogh Pedersen sagde i sin tale, at aversionen mod den finansielle sektor er kammet over i form af forslag om ekstra beskatning.

Ringkøbing: I sin første generalforsamlingstale som ny formand for Landbobanken tog Martin Krogh Pedersen fat i de skandaler, der ramte bankerne i 2018, og som har givet ”politisk medvind til at rase mod den finansielle sektor”.

- Panama Papers, Danske Banks store hvidvask skandale i Estland og afsløringerne af udbyttesvindel på europæisk plan tog helt naturligt fokus for branchen igennem en stor del af året. Ja selv Britta-sagen, hvor en afdelingsleder i Socialstyrelsen har lavet underslæb for op mod 120 mio. kr., ser ud til at belaste vores branche. Den finansielle sektor har fået store buler i karosseriet og med få store og meget kedelige sager, er hele branchen pludselig blevet sat i skammekrogen under ét, sagde Martin Krogh Pedersen, der fastslog, at Landbobanken tager kraftig afstand fra organiseret hvidvask og udbyttesvindel.

- Disse sager har desværre medført en stor aversion mod den finansielle sektor og uanset, at vi ingenlunde har været part i skandalerne, så står vi med en stor fælles opgave i, at få genetableret tilliden til branchen. Politisk snakker man endda nu om et nyt moralsk kompas for branchen, som sigter mod, at en finansiel virksomhed skal prioritere etik foran profit, samt agere moralsk korrekt. Det mener vi rent faktisk også, at Ringkjøbing Landbobank gør. Det ligger os på sinde at opføre os ordentligt, og det har det altid gjort. Men det er åbenbart nu også kommet på mode i København og på Christiansborg, så nu mister vi måske også den konkurrencefordel, sagde formanden.

Martin Krogh Pedersen

Martin Krogh Pedersen tiltrådte som formand for Ringkjøbing Landbobank efter sidste års generalforsamling, hvor tømmerhandler Jens Kjeldsen forlod posten efter 16 år.

Martin Krogh Pedersen har været medlem af Landbobankens repræsentantskab siden 2010, medlem af bankens bestyrelse siden 2011, og han har været næstformand i bestyrelsen siden 2013.

Han er en årgang 1967, og administrerende direktør i og medejer af K. P. Holding A/S, der ejer industrikoncernen K. P. Komponenter i Spjald. Bosat i Gl. Sogn.

Stor skatteyder

Han mente, at man politisk er ved at bevæge sig for langt over på den anden side.

- Der er desværre gået valgkamp i at udvise størst mulig foragt for vores branche og ikke skelne mellem den helt uacceptable svindel og så en reel stor branche, som dagligt bidrager stort til det danske samfund. Derfor er det godt at se, at vores skatteminister Karsten Lauritzen fået øjnene op for noget af det, vi bidrager med. Som I kan se, har vi modtaget et takkebrev, fordi vi er med til at fylde Skats slunkne pengekasse op, som værende den 45. største skatteyder i Danmark – og dette endda målt før fusionen.

Martin Krogh Pedersen pegede på, at banker har påtaget sig en stor samfundsopgave i form af at indberette store mængder af data til det offentlige.

- Derfor kan det også undre, at socialdemokraterne mener, at vi nu skal ekstra beskattes, for som de siger 'den finansielle sektor har forbrudt sig mod den almindelige kontrakt med samfundet med deres overdrevne spekulation og fordi, vi har store overskud'. Eller når Enhedslisten mener, det ville være bedst med statsdrevne banker, hvor det offentlige står for både kreditgivning og lån i et samfund. Selvom ingen kan være i tvivl om, at disse ord falder i en tid med valgkampssnak, og fordi der er politisk medvind til at rase mod den finansielle sektor, så mener jeg alligevel, man glemmer den opgave, vi faktisk udfører hver eneste dag og til stor gavn for samfundet.

Fusionen lykkedes

Krogh Pedersen fastslog, at banken er kommet godt igennem fusionen med Nordjysk Bank, som markedet har taget positivt imod i form af en stigning i aktiekursen i på ni procent i 2018, hvilket er markant bedre end andre de fleste andre banker i Danmark.

En engelsk kapitalfond, der sad på ti procent af landbobank-aktierne, solgte i 2018 sin beholdning, men ved fusionen valgte Nykredit at støtte banken med en stor aktietegning, og ATP forøgede sin aktiepost i banken ganske betydeligt.

- Begge de to aktionærer er i dag de største i banken med ejerandel mellem fem og ti procent hver. Det er vi rigtig glade for, og fra bestyrelsens side skal der lyde en stor tak for jeres tiltro til banken og jeres tro på den fremtidige udvikling, sagde Martin Krogh Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Skjern Håndbold For abonnenter

Skadet Eggert tripper for at komme i kamp – konkurrenten slubrer spilletiden i sig

Annonce