Ringkøbing-Skjern

Landbobank-formand: Der er gået valgkamp i at udvise foragt for vores branche

- Det ligger os på sinde at opføre os ordentligt, og det har det altid gjort. Men det er åbenbart nu også kommet på mode i København og på Christiansborg, så nu mister vi måske også dén konkurrencefordel, sagde bestyrelsesformand Martin Krogh Pedersen i sin beretning. Foto: Jørgen Kirk
Landbobank-formand Martin Krogh Pedersen sagde i sin tale, at aversionen mod den finansielle sektor er kammet over i form af forslag om ekstra beskatning.

Ringkøbing: I sin første generalforsamlingstale som ny formand for Landbobanken tog Martin Krogh Pedersen fat i de skandaler, der ramte bankerne i 2018, og som har givet ”politisk medvind til at rase mod den finansielle sektor”.

- Panama Papers, Danske Banks store hvidvask skandale i Estland og afsløringerne af udbyttesvindel på europæisk plan tog helt naturligt fokus for branchen igennem en stor del af året. Ja selv Britta-sagen, hvor en afdelingsleder i Socialstyrelsen har lavet underslæb for op mod 120 mio. kr., ser ud til at belaste vores branche. Den finansielle sektor har fået store buler i karosseriet og med få store og meget kedelige sager, er hele branchen pludselig blevet sat i skammekrogen under ét, sagde Martin Krogh Pedersen, der fastslog, at Landbobanken tager kraftig afstand fra organiseret hvidvask og udbyttesvindel.

- Disse sager har desværre medført en stor aversion mod den finansielle sektor og uanset, at vi ingenlunde har været part i skandalerne, så står vi med en stor fælles opgave i, at få genetableret tilliden til branchen. Politisk snakker man endda nu om et nyt moralsk kompas for branchen, som sigter mod, at en finansiel virksomhed skal prioritere etik foran profit, samt agere moralsk korrekt. Det mener vi rent faktisk også, at Ringkjøbing Landbobank gør. Det ligger os på sinde at opføre os ordentligt, og det har det altid gjort. Men det er åbenbart nu også kommet på mode i København og på Christiansborg, så nu mister vi måske også den konkurrencefordel, sagde formanden.

Martin Krogh Pedersen

Martin Krogh Pedersen tiltrådte som formand for Ringkjøbing Landbobank efter sidste års generalforsamling, hvor tømmerhandler Jens Kjeldsen forlod posten efter 16 år.

Martin Krogh Pedersen har været medlem af Landbobankens repræsentantskab siden 2010, medlem af bankens bestyrelse siden 2011, og han har været næstformand i bestyrelsen siden 2013.

Han er en årgang 1967, og administrerende direktør i og medejer af K. P. Holding A/S, der ejer industrikoncernen K. P. Komponenter i Spjald. Bosat i Gl. Sogn.

Stor skatteyder

Han mente, at man politisk er ved at bevæge sig for langt over på den anden side.

- Der er desværre gået valgkamp i at udvise størst mulig foragt for vores branche og ikke skelne mellem den helt uacceptable svindel og så en reel stor branche, som dagligt bidrager stort til det danske samfund. Derfor er det godt at se, at vores skatteminister Karsten Lauritzen fået øjnene op for noget af det, vi bidrager med. Som I kan se, har vi modtaget et takkebrev, fordi vi er med til at fylde Skats slunkne pengekasse op, som værende den 45. største skatteyder i Danmark – og dette endda målt før fusionen.

Martin Krogh Pedersen pegede på, at banker har påtaget sig en stor samfundsopgave i form af at indberette store mængder af data til det offentlige.

- Derfor kan det også undre, at socialdemokraterne mener, at vi nu skal ekstra beskattes, for som de siger 'den finansielle sektor har forbrudt sig mod den almindelige kontrakt med samfundet med deres overdrevne spekulation og fordi, vi har store overskud'. Eller når Enhedslisten mener, det ville være bedst med statsdrevne banker, hvor det offentlige står for både kreditgivning og lån i et samfund. Selvom ingen kan være i tvivl om, at disse ord falder i en tid med valgkampssnak, og fordi der er politisk medvind til at rase mod den finansielle sektor, så mener jeg alligevel, man glemmer den opgave, vi faktisk udfører hver eneste dag og til stor gavn for samfundet.

Fusionen lykkedes

Krogh Pedersen fastslog, at banken er kommet godt igennem fusionen med Nordjysk Bank, som markedet har taget positivt imod i form af en stigning i aktiekursen i på ni procent i 2018, hvilket er markant bedre end andre de fleste andre banker i Danmark.

En engelsk kapitalfond, der sad på ti procent af landbobank-aktierne, solgte i 2018 sin beholdning, men ved fusionen valgte Nykredit at støtte banken med en stor aktietegning, og ATP forøgede sin aktiepost i banken ganske betydeligt.

- Begge de to aktionærer er i dag de største i banken med ejerandel mellem fem og ti procent hver. Det er vi rigtig glade for, og fra bestyrelsens side skal der lyde en stor tak for jeres tiltro til banken og jeres tro på den fremtidige udvikling, sagde Martin Krogh Pedersen.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Skjern

Forbudt med slag og spark: Ny judoklub slår dørene op i Skjern

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

112

Dåsekaster i BMW fik kolde fødder: Meldte sig selv til politiet

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Tarm

Har du skjulte skatte? Så vil TV2 Fri gerne se dig til Markedsdage i Tarm

Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Annonce