Annonce
Erhverv

Landbobank-direktør forventer recession: Vi nedjusterer med 150 millioner kroner

Direktør John Fisker: Landbobanken kan ikke undgå at få tab på grund af coronakrisen. Johan Gadegaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Ringkjøbing Landbobank har reduceret forventningerne til 2020 med 150 millioner kroner; banken er i tæt kontakt med både erhvervs- og privatkunder, der frygter for konsekvenserne af corona-epidemien.

RINGKØBING: Direktør John Fisker, Landbobanken, er ikke i tvivl: 2020 bliver et ekstraordinært hårdt år at komme igennem; nogle virksomheder vil ikke klare den corona-skabte krise, og arbejdsløsheden vil stige.

- Vi forventer, at samfundet begynder at komme i gang igen oven på corona-epidemien i andet kvartal, men jeg er ikke i tvivl om, at der kommer en recession på bagsiden af krisen, siger han.

- Nogle gange ser man en skarp, V-formet optur oven på en lige så skarp nedtur. Det ser jeg ikke her. Det bliver en U-formet genopretning, og recessionen kan godt komme til at vare et år.

Disse udsigter er også årsagen til, at Landbobanken i dag valgte at nedjustere forventningerne til overskuddet i 2020 med 150 millioner kroner.

2020-prognosen er nu et basisresultat på 900-1100 millioner kroner mod tidligere udmeldt 1000-1200 millioner kroner. Forventningerne til resultatet før skat sænkes med 150 millioner kroner til 800-1100 millioner fra tidligere forudset 950-1250 millioner.

Landbobanken er den første blandt de største danske banker, der har sat kroner og øre på, hvor meget corona-krisen ventes at komme til at koste på bundlinjen.

Børsen reagerede positivt på Landbobankens nedjustering. Mens andre banker mandag fik tærsk i et blodrødt aktieindeks med kun få grønne skud, steg Ringkjøbing Landbobanks kurs med 1,50 procent.

Annonce

Aktivitetsniveauet træffes

- Vi har valgt at nedjustere nu, fordi vi kan se, at krisen vil få en voldsom indvirkning på bankens økonomi. Banken vil komme til at lide flere tab på kunder, det kan ikke undgås; ikke alle kommer gennem krisen. Meget af vores indtjening er aktivitetsbestemt, og hele aktivitetsniveauet i samfundet vil blive trukket ud. Fondsbeholdningen bliver også ramt, siger John Fisker.

- Det er nu, vi skal glæde os over, at vi er så stærk en bank, som vi er. Det gør, at vi kan støtte op om vores virksomheder, og vi er i fuld gang med at kontakte vores erhvervskunder. Nogle af dem er hårdt ramt, andre knap så meget men fortvivlede over de usikre udsigter. Vi fortæller dem, at de kan regne med, vi står bag dem.

Ifølge John Fisker drejer samtalerne med erhvervskunderne sig blandt andet om, hvordan de kan bruge de hjælpepakker, politikerne har stillet i udsigt.

- Nogle kommer også til at skulle skære virksomheden til, og det kan vare nogle kvartaler, inden de igen for brug for lige så mange medarbejdere som før krisen.

Arbejdet med at rådgive kunderne, giver masser af arbejde i banken, og medarbejdere også er i gang hen over weekenden.

- Det giver os nogle logistiske udfordringer; kun 40 procent af medarbejderne sidder fysisk i banken, så vi kan skabe den nødvendige afstand mellem dem, mens resten arbejder hjemmefra. Men det går endda, siger John Fisker.

Kursen steg

Corona-krisen skaber i det hele taget travlhed i banken på mange områder, fordi det nu er så tydeligt, at den påvirker mange af bankens kunder, fastslår John Fisker.

- Vi ønsker at hjælpe så mange som muligt gennem krisen, og allerede for godt en uge siden meldte vi ud til vore kunder, at vi lancerede en række tiltag, siger han.

Disse har blandt andet til formål at afbøde de udfordringer, den enkelte kunde oplever i forhold til den kortsigtede likviditet, der er en følge af, at mange nærmest fra den ene dag til den anden har mistet en stor del af deres indtægt.

Blandt andet tilbydes kunderne gebyrfri henstand i op til tre måneder på en række forskellige lån.

Også de mange foreninger, der modtager støttemidler fra banken har mulighed for at få udbetalt støttemidlerne her og nu, hvis de for eksempel er kommet i økonomisk klemme på grund af manglende indtægter fra aflyste arrangementer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Søndervig: Se på Vardes eksempel

Læserbrev: I debatten om udviklingen i Søndervig har tvillinge-borgmestrene Østergaard og Elbæk forsøgt at påvirke den demokratiske debat, åbenbart uden den større succes, det må vælgerne så tage stilling til ved næste valg. Prøv at kigge på Varde Kommune, her er der anlagt en rundkørsel vest for Billum, al trafik til sommerhusområderne Blåvand, Vejers og Grærup fra øst og syd skal passere denne, her er der så udført en speciel afkørsel til et nyetableret Rema 1000. Der er altså nogen der godt kan finde ud af det! Nu anlægger man så en halv omfartsvej med rundkørsel på Søndervig Landevej og afkørsel til det lysregulerede kryds i Søndervig. Det bliver rigtig spændende at se hvordan trafikken vil afvikle sig, når der er rødt lys og trafikken hober sig op i relation til den kilometerlange kø, der forekommer på landevejen, vil det bevirke en proppet rundkørsel og stadig kødannelse og man så er lige vidt, er der trafiktal for disse forhold? Et er, at det selvfølgelig koster flere penge at fuldføre ringvejen mod nord, og dem er der ikke for mange af p.t. Noget andet er, hvorfor har man ikke taget med i udviklingsplanerne, at der i fremtiden skal være mulighed for at fuldføre omfartsvejen? Er det rettidig omhu ikke i det mindste at sikre, at muligheden skal være der for en ”Nordhavn” og en masse bynære p-pladser, der sikkert bliver brug for? Det var rigtig flot at se de mange dannebrogsflag, der i weekenden vajede ved sommerhusene i Søndervig. Trafikken på Søndervig Landevej var tæt, uagtet der ikke var mange udenlandske nummerplader at se.

Erhverv

Destination Vesterhavet holder sommerhusene åbne i påsken: Så længe gæster opfører sig lige så godt som derhjemme

Annonce