Ringkøbing-Skjern

Landbobank-direktør: Nordjyske Bank var veldrevet

Landbobank-direktør John Fisker fortalte detajleret om regnskabet på generalforsamlingenen onsdag aften. Foto: Jørgen Kirk
Kreditbøgerne viste, at fusionspartneren var veldrevet, sagde adm. direktør John Fisker. Landbobanken er solidt polstret som sikkerhed mod eventuelle tab.

Ringkøbing: Der var positive meldinger over hele linjen, da adm. direktør John Fisker på generalforsamlingen i Rofi gennemgik Landbobankens regnskab i detaljer. Han kunne samtidig forsikre de forsamlede aktionærer om, at Landbobanken i Nordjyske Bank har fundet en gennemsund fusionspartner.

- Før fusionen gennemgik vi gensidigt kreditbøgerne. Men der er altid en risiko for, at man har overset noget, når man kun har en påske til at efterse meget store mængder af kunder. Dette har imidlertid ikke været tilfældet, og jeg kan bekræfte, at Nordjyske Bank var veldrevet. Og jeg synes derfor, at vi i løbet af efteråret kunne lukke en af de store operationelle risici, sagde John Fisker.

To milliarder i polstring

Tab og nedskrivninger på kunder faldt fra 70 mio. kroner til kun 43 mio. i 2018.

- Det er en meget positiv udvikling, som vidner om, at vi har højkonjunkturer. Det har ellers været et begivenhedsrigt år, hvor meget kunne være sket. I foråret havde vi besøg af Finanstilsynet, som brugte nogle måneder til at gennemse banken på et såkaldt ’stort eftersyn’. Her blev resultatet, at Finanstilsynet ingen bemærkninger havde til vores reservationer og rating af kunderne og udtalte, at kvaliteten var bedre end i sammenlignende institutter, sagde Fisker.

I 2018 har banken taget nye hensættelsesregler i brug, som betyder, at der nu skal hensættes på alle udlånskunder, selvom de ikke er i problemer.

- Generelt set var der tale om mere forsigtige regler, og selve implementeringen blev foretaget over egenkapitalen primo året. Banken har således en meget betydelig polstring, som nu beløber sig til over to milliarder kroner, som er hensat til sikkerhed for kommende tab, sagde Fisker.

Det er mange penge

Fusionen har kostet de to banker 192 mio. kroner at gennemføre.

De største poster er gået til rådgivere og finansiering. Finansielle rådgivere i Nordjyske Bank, to advokathuse, to revisionsfirmaer og Nykredit skal have 44 mio. kroner.

Til personalet udgør aftrædelsesordninger og stay on-bonusser 44 mio. kroner.

Udgiftsførelse af it‐projekter udgør 41 mio. kroner.

Nedskrivninger af ejendomme og ensretning af bogføringsprincipper udgør 28 mio. kroner og restrukturingsomkostninger udgør 24 mio.

- Det er godt nok mange penge, og det mest positive, man kan sige om det, er, at der ikke kommer flere omkostninger, som er relateret til fusionen i fremtiden, sagde John Fisker og fortsatte:

- I fremtiden vil vi kun have afskrivninger af goodwill/kunderelationer, som er aktiveret med godt en mia. kroner, svarende til forskellen mellem prisen på Nordjyske Bank på 3,5 mia. kroner og egenkapitalen i banken på 2,5 mia. kroner. Dette beløb vil blive afskrevet med 15 mio. kroner om året.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Skjern

Forbudt med slag og spark: Ny judoklub slår dørene op i Skjern

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

112

Dåsekaster i BMW fik kolde fødder: Meldte sig selv til politiet

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Tarm

Har du skjulte skatte? Så vil TV2 Fri gerne se dig til Markedsdage i Tarm

Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Annonce