x
Annonce
Ringkøbing

Ladetid på ned til 10 minutter: Ny superlader ved RAH sætter fart på elbilerne

Anna Hilden fra Velling, der er formand i elbilforeningen FDEL, demonstrerer, hvor let det er at få strøm på sin bil med den nye ladestander ved RAH. Foto: Christian Munk
En ny ladestander ved RAH kan blive et trækplaster for elbilturister, der gerne vil have strøm på bilen i en fart - men også lokale kan få glæde af den korte opladningstid.

RINGKØBING: Der kommer til at være fut på, når elbilister skal oplade deres køretøjer ved RAH’s nye ladestander på Ndr. Ringvej i Ringkøbing.

Energiselskabet har nemlig fået opstillet en superhurtig ladestander, der kan spytte op til 75 kilowatt ud, og det vil komme elbilisterne til gode.

- Det tager 10-40 minutter at få ladet sin bil op ved den nye stander alt efter bilens evne til at optage strøm. Det er praktisk i forhold til dem, der skal pendle langt, eller dagturister, der har brug for at tanke op for komme hjem eller videre. Men også beboere i området kan bruge den, hvis de har brug for at få fyldt batteriet hurtigt, fortæller direktør ved RAH, Jacob Møller.

Til sammenligning tager det fem-otte timer at lade bilen op ved en typisk opladning i hjemmet, mens andre relativt nye standere skal bruge omkring et par timer på opgaven.

Derfor er Jacob Møller og udviklingschef hos RAH, Søren Mortensen, glade for den nye tilføjelse til det vestjyske elbilnet.

Annonce
Udviklingchef Søren Mortensen (til venstre) og direktør Jacob Møller fra RAH fortæller, at standeren kan opgraders med et ekstra ladekabel, hvis der bliver stor interesse. Anna Hilden er glad for at der nu er en superlader i området. Foto: Christian Munk

Håber på flere elektriske bilturister

Samtidig har RAH opgraderet ladestanderen ved Beach Bowl i Søndervig, så den nu kan oplade en bil på de føromtalte cirka to timer.

- Så kan man nå at gå en tur i byen i Søndervig, mens bilen lader op. Det når man ikke med den nye stander her ved RAH, siger Søren Mortensen.

- Men man er velkommen til at komme ind og få en kop kaffe, mens man venter, tilføjer han.

Hos RAH håber man nu, at den nye stander og opgraderingen i Søndevig samt den eksisterende stander, som energiselskabet i samarbejde med Sperto har opstillet ved Hotel Fjordgården, kan være med til at trække flere turister i elbil til området. Og hos RAH vil man gerne gå - eller rettere køre - forrest ad den elektriske vej.

- Det er en hønen-og-ægget-snak i forhold til elbiler, hvor nogle mener, at borgerne først skal begynde at købe flere elbiler, før det betaler sig at stille ladestandere op. Vi tror, at der først er nødt til at være en infrastruktur - hvad skal bilister ellers gøre, hvis de strander herude, siger Jacob Møller.

Som at tanke en fossil-bil

Prisen for at få ladet sin elbil op ved standeren bliver på 2,50-2,75 kroner per kilowatt-time, alt efter om man betaler med den tilhørende app eller bruger en nøglebrik fra eksempelvis Plugsurfing.

Det giver en pris per kørt kilometer på lidt over 50 øre, fortæller Anna Hilden fra Velling, der er formand for elbilforeningen Forenede Danske Elbilister (FDEL).

Hun er mødt op ved RAH for at vise, hvordan den nye stander fungerer i praksis. Det er legende let, lidt som at tanke på en velkendt benzinstation. Samtidig viser en skærm oplysninger om batteristand, ladetid og flere andre informationer.

Skærmen på standerens side viser information om ladetid, spænding og andet. Foto: Christian Munk

Vil holde prisen lav

RAH har valgt at tilslutte standerne det neutrale netværk af ladestandere.

- Vi har valgt en løsning, hvor alle skal kunne tilgå standeren uden at have abonnement. Ved nogle standere skal man have et specialabonnement for at kunne tanke. Ved andre ladestandere koster det ekstra, hvis man tanker uden at være abonnement, siger Søren Mortensen.

- Vi oplever, at prisen for kunder uden et abonnement er op til to-tre gange højere. Vi vil gerne lave en balanceret og neutral løsning uden abonnement til glæde for alle elbilister.

Den beslutning glæder også formanden for formanden for FDEL. Og Anna Hilden er glad for, at der nu er kommet endnu en stander til området - og endda en lynhurtig en af slagsen.

- Det er supergodt at få nogle flere ladestandere til her til området. Det ser fint ud langs motorvejene, men der mangler opladningsmuligheder i storbyerne og de mindre befolkede områder, siger Anna Hilden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Leder For abonnenter

Alt udsolgt midt i corona-hjemsøgelsen

Dagens gode lokale erhvervsnyhed i går var, at Lalandia nu har solgt samtlige 440 feriehuse i den kommende feriepark i Søndervig. Nogle af os husker sikkert, hvordan de første ferieparkplaner i Søndervig blev stoppet af finanskrisen i 2008, og det tog årevis og et gigantisk benarbejde fra projektmager Keld Hansens side at få pustet nyt liv i projektet igen. Sådan ser det heldigvis ikke ud til at ende denne gang. Ingen af os ved, hvor landet lander økonomisk, når corona-krisen engang er slut; sjovt bliver det ikke, så meget er sikkert. Men folk har altså ikke mistet modet til at investere i feriehusprojektet i Søndervig, og det er positivt af flere grunde. For det første er det med til at sikre, at projektet bliver gennemført, og det er endnu vigtigere, end det var før coronakrisen; det vil tilføre turismen i vort område et kvalitetsløft, vi får brug for i efter-corona-verdenen. Lalandia vil være endnu en grund til at vælge at tage på ferie i vort område frem for andre steder. For det andet bidrager Lalandia-byggeriet og de investeringer i infrastrukturen i området, som det medfører, til at skabe aktivitet i lokalsamfundet, både i byggefasen og i den efterfølgende driftsfase. Det er vigtigt, for vi må regne med, at arbejdsløsheden stiger voldsomt, i alt fald i en periode, og derfor har vi brug for alle de arbejdspladser, vi kan skaffe. For det tredje - og det er ikke det mindst vigtige - vil synet af, at der sker noget, at der er gang i byggeaktiviteterne, være med til at løfte optimismen og troen på, at samfundet ikke er kastet ned i en afgrundsdyb depression. Noget af det mest nedslående ved finanskrisen i 2008 var netop, at alt i en periode gik i stå. Der er ingen grund til at besmykke virkeligheden. Lige nu står vi midt i den værste krise, økonomisk og sundhedsmæssigt, nogen af os kan huske. Hvordan verden ser ud på den anden side af tunnellen, ved vi selvsagt ikke. Derfor er det også så vigtigt at glæde sig over det, der trods alt peger hen imod fremtidig vækst og udvikling i vort område. Hvem ved - måske god plads og masser af frisk luft fremover vil være et af de bedste turistmæssige salgsargumenter. Det kan vi alt fald byde på her i Naturens Rige.

Ringkøbing

Mor til fire: - Det er op til mig at vælge, om jeg sender mine børn afsted

Annonce