Annonce
Videbæk

Lørdagsklummen: Fra ”Corona-flyverskjul” til en ny hverdag!

"Hold da helt op, tænkte jeg! Og jeg som gik og troede, at vi i den grad havde tjek på det hele. Vi har vacciner til meget. Hvert år bliver jeg gratis vaccineret mod influenza, og så skal jeg ikke tænke mere på det." Flemming Lauritsen skriver i lørdagsklummen om livet under corona-krisen. Foto: Scanpix/Kai Pfaffenbach
Annonce

Forleden dag, da jeg sad ved mit køkkenbord med en kop kaffe, sagde min kone, som sad inde i stuen: ”Flemming prøv lige at hør her!” Og så læste hun ellers op:

”Iagttag den størst mulige renlighed - Hold hånden for munden, når De hoster eller nyser!”

”Holdt, stop!!” sagde jeg. Jeg er helt på det rene med Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedr. Covid 19.

”Det er ikke Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedr. Covid 19”, svarede hun. ”Det er Sundhedstyrelsens 12 anbefalinger til befolkningen 22. oktober 1918 i forbindelse med Den Spanske Syge 1918 - 1920.” Og hun fortsatte med at læse resten op:

”Pas på, at ingen hoster, nyser eller taler ind i ansigtet på Dem.”

”Hold telefontragten ren, særlig hvor den bruges af mange.”

”Sørg for god udluftning af værelserne”.

”Hold de raske så vidt muligt borte fra de syge”

”Undgå unødvendige besøg hos de syge.”

”Stå ikke for tidligt op efter sygdommen.”

”Undgå de steder, hvor mange mennesker er samlet.”

”Udsæt større møder og forsamlinger.”

”Kør ikke mere end nødvendigt i sporvogn.”

”Sørg for, at børnene er så meget som muligt i fri luft.”

Hun sad og læste i Hans Triers bog ”Angst og Engle” fra 2018 om Den Spanske Syge, og i dag 100 år efter kan vi så stort set bruge den samme liste!

Hold da helt op, tænkte jeg! Og jeg som gik og troede, at vi i den grad havde tjek på det hele. Vi har vacciner til meget. Hvert år bliver jeg gratis vaccineret mod influenza, og så skal jeg ikke tænke mere på det. Får jeg andre dårligdomme, går jeg bare til lægen, og forventer at der kommer styr på det. Skal jeg have ”noget udskiftet” forventer jeg, at der er ”reservedele på lager”, så jeg kan få nyt knæ, hofter eller hvad det nu drejer sig om.

Hele vores selv-kontrollerede normalliv blev med et slag sat i stå. Vi måtte ikke give hånd. Den voksende ”knuse/kramme-kultur” blev sat ud af drift. Vi blev omgivet af håndsprit. Familiefester og sammenkomster blev aflyst og samfundet blev lukket ned til et absolut minimum.

Sårbarheden overfor et usynligt virus satte os på én gang 100 år tilbage. Den normaltilværelse, som vi hver især var helt overbeviste om, vi havde ret til og selv kontrollerede, blev sat ud af funktion. Hver eneste dag - måske flere gange om dagen - blev vi i medierne oplyst om, hvad vi måtte, ikke måtte og skulle.

Jeg blev med andre ord sat i ”Corona-flyverskjul”. Jeg kunne så vælge, at sætte mig hen i et hjørne og vente på, at det hele gik over - eller prøve at etablere en ny form for normaltilværelse! Og hvordan gør man så lige det?

Jeg startede med at slette en frygtelig masse i min kalender. Tænk alt det jeg havde set frem til og nu gik glip af!: Spillejobs, orkesterprøver, samvær med familie og venner, ferieplaner og jeg ska’ li’ kom’ efter dig!

Jeg faldt helt i staver over al den urimelighed. Mens jeg sad der i al min selvmedlidenhed, faldt jeg på facebook et lille billede fra Radisserne: Søren Brun og Nuser sider på en bådebro, og Søren Brun siger:” Vi lever kun én gang!” Hvortil Nuser svarer :”Forkert! Vi dør kun én gang, men vi lever hver eneste dag!”

”Hver eneste dag!” Ja, det er lige præcis, hvad det handler om. Hvor det meste af det, jeg til daglig har lavet, har været forberedelse til noget, der skulle komme - noget jeg så frem til, så stod jeg nu med gabende tomme dage, som skulle fyldes med noget meningsfuldt. Og hvad blev så det.


Jeg faldt blandt andet over et lille digt af Piet Hein, som jeg jo havde kendt i mange år, men som nu i den grad gav mening.


Det blev til ture med min kone til steder, vi ikke før havde været. Skønt sammen at opleve herlige steder, som var hurtige at komme til. Tid med tegnematerialet og ikke mindst masser af tid i mit lille hjemmestudie, hvor nye sange og melodier blev til. Jeg faldt blandt andet over et lille digt af Piet Hein, som jeg jo havde kendt i mange år, men som nu i den grad gav mening. Den fik jeg sat musik til, og den skal på en måde være overskriften på min nye opfattelse af min ”normaltilværelse.” – Corona eller ikke Corona. Her får du lige digtet:

At leve i nuet er livets teknik

Og alle folk gør deres bedste

Halvdelen vælger det nu som gik

Og halvdelen vælger det næste


Og det forrige nu og det kommende nu

Bli’r aldrig i livet presente

Og alle folks levetid går sågu

med bare at sidde og vente


For det nu, som er gået, er altid forbi

Og det næsrte bli’r aldrig det rette

Næ, sørg for at nuet du lever i

Engang for altid er dette


Go’ weekend

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vi skal sikre det frie ord meget bedre

Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Skjern

Ung narkobilist snuppet i Skjern

Annonce