Annonce
Debat

Lørdagsklummen: Epidemilov i ly af natten

I den nye lov var sundheds-og ældreministeren blevet udstyret med så overordentlige beføjelser, at Frankfurter Rundschaus skandinaviske korrespondent Thomas Bochert i en kronik i JP den 27.6. meddelte, at hans tyskere læserereagerede med vantro, når de læste hans beretninger om dansk, skriver klummeskribent Hans-Christian von Qualen Blichfeldt. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den 1. marts 2021 skal Danmark have en ny epidemilov. Den nuværende gik før udbruddet af Covid-19 sidste vinter stort set tilbage til 1909. Den var dog blevet revideret i 2016, hvor enkelte nye virus blev optaget på lovens to lister (A,B). Da politikerne pludselig fik brug for loven, indså man hurtigt, at den ikke udgjorde en tilstrækkelig ramme til inddæmning og forebyggelse af SARS CoV-2, hvorefter folketinget i marts og april hastebehandlede en række love, der heldigvis blev udstyret med en solnedgangsklausul (1.3.2021). Regeringen erkendte for en gangs skyld, at der her var tale om et kissejav, som ikke holdt i længden. Bl.a. var sundheds-og ældreministeren blevet udstyret med så overordentlige beføjelser, at Frankfurter Rundschaus skandinaviske korrespondent Thomas Bochert i en kronik i JP den 27.6. meddelte, at hans tyskere læserereagerede med vantro, når de læste hans beretninger om dansk Coronapolitik.


Regeringen erkendte for en gangs skyld, at der her var tale om et kissejav, som ikke holdt i længden.


Annonce

Peste (smitte), fame (hunger) og bello (krig) har altid hensat magthavere i skræk og rædsel, fordi de ved, at netop disse plager kan ende som alvorlige trusler mod stabiliteten i deres territorier. Desårsag bør det ikke undre, at en regering, der står over for et muligt sammenbrud i hospitalvæsnet må have carte blanche til at bestride for at undgå en katastrofe. Velan. For man må aldrig glemme, at i politik ligger hunden begravet i detaljen. Også denne gang. I en sen nattetime havde regeringen tillige stillet forslag om ændring af epidemilovens § 27, der omhandler erstatning til de skadelidte i forbindelse med indgreb.

I den hidtidige § stod der, at skadelidte i forbindelse med foranstaltninger havde krav på erstatning fra det offentlige. Størrelsen på erstatningsløbet fastsattes efter forhandling mellem epidemikommissionen og skadelidte. Ved uenighed kunne sagen indbringes for domstolen. I den nuværende § bemyndiges sundheds-og ældreministeren til at kunne iværksætte foranstaltninger, der kan medføre ekspropriation af privat ejendom. Ifald foranstaltninger foranlediger ekspropriative indgreb ydes fuld erstatning til de skadelidte.

Den gamle lov er krystalklar og på borgerens side. Skadelidte havde krav på erstatning, og kunne parterne ikke enes, blev det et anliggende for domstolen. Den nuværende er langt mere kryptisk og ikke ubetinget på borgerens side. Nu ydes der nemlig kun erstatning ved ekspropriation.

§ 27 tangerer Grundlovens § 73 om ejendommens ukrænkelighed.

I en kronik i JP d. 25.7. skriver højesteretsdommer, professor, dr. jur. Jens Peter Christensen, ”at generelle indgreb, der er rettet mod en bred kreds, og som er begrundet i en særlig fare – f.eks. smittefare – typisk ikke er ekspropriation. Men det beror under alle omstændigheder på en konkret vurdering af det enkelte tilfælde.” Medens loven af 1909 ikke anvender ordet ”ekspropriation,” benytter den nye det 2 gange. Ifølge § 27 stk. 2 kan der ydes fuld erstatning ved ”ekspropriative” foranstaltinger. Men ifølge ovennævnte ekspert er generelle indgreb, f.eks. smittefare typisk ikke ekspropriative.

Hvad i alverden er der foregået her? Er skadelidte nu kørt ud på et sidespor? Er bevisførelsen for skade som følge af lukning af ens virksomhed i forbindelse med smittefare nu formeligt på borgerens side.

”Man merkt die Absicht und wird verstimmt.” Hensigten er at begrænse statens eventuelle erstatsningsansvar til et minimum, og endnu engang give politikerne ret til at skalte og valte med privat ejendom. Måske kan den gamle § 27 blive for dyr for staten, men den slags love skal ikke ændres i ly af natten, men efter en grundig og transparent proces. Bliver § 27 justeret i den nye epidemilov?

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Realdania gav fire millioner kroner: Nu spænder udvikling af havnen i Hvide Sande ben for stort byudviklingsprojekt

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Lalandia løfter sløret med nye tegninger: Indendørs surfing kommer til Søndervig

Ringkøbing For abonnenter

Enig friskole: Ny skoleleder bliver hentet på stor folkeskole

Ringkøbing-Skjern

En hjælpende hånd i regeljunglen: Nu skal byrådet afgøre om vi skal have en borgerrådgiver

Ringkøbing

Generator byder på rock under åben himmel: 70-årige Madsen har længe stået på ønskelisten

Videbæk For abonnenter

Vidner blev væk igen: Chikane-sagen fra Troldhede er udsat igen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Alting sejler igen derovre: De er skøre, de svenskere

Ringkøbing IF

De var sammen på landsholdet: Nu er Andreas i Ringkøbing IF mens Mikkel Damsgaard er stjerne til EM

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Debat

Hvor er ordentligheden henne Vestas? Tænk nu på borgerne omkring Lem Kær

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Borgmester afviste Lem Kær-alternativer: Men nu kræver flere politikere, at alternativerne bliver undersøgt

Ringkøbing-Skjern

Stort nej fra medarbejdere til Vestas' krav om mundbind og overarbejde: Fagforening bakker de ansatte op og opfordrer til dialog

Annonce