Annonce
Skjern

Lørdagsklumme om tvillingebyerne ved åen: Efter 30 års forlovelse er fremtiden vores fælles ansvar

Tarm Idrætscenter lægger tirsdag den 21. september kl. 18-20 gulv til opstartsmødet omkring en helheldsplan for Skjern og Tarm. Illustration: Lars Foged

Kære læser! Håber, du nyder morgenkaffen og en god avis. Dagbladet et godt bud! Mens du læser, og sidste kop glider ned, pyntes det sidste til den store 1-års fødselsdagsfest i Vandhaverne i Skjern. Vi kunne jo ikke fejre indvielsen behørigt grundet corona, men nu får den ikke for lidt. Fanfarer, taler, sang og musik og ikke mindst fejring af alt det, som lykkes. Water Music i vandhaverne med Ringkøbings messingblæsere. Kan det blive bedre?

Du kan nå at komme med endnu. I eftermiddag. Pladsen ved Grønningen åbner klokker 13.00, og vi slutter med boblevand, kager og is før kl. 15.00

For ikke længe siden var det Forsøgshaven i Tarm, der fejrede sin genfødsel. Et prægtigt arbejde og sikke et flot resultat. Leg for mennesker i alle aldre og skøn natur. Stort tillykke til Tarm med det.

Annonce

Disse to haver i Skjern og Tarm er gode eksempler på, hvad en by kan, når frivillige får ideer, og kommunen og fonde spiller med. Der er stor energi i vores to byer ved åen, og sandelig om vi ikke også kan få frivillige og kommunens folk med i vedligehold. Ting - og mennesker - skal bruges og passes – derved forbliver de smukke.

Tillad mig lidt historik. Skjern og Tarm er byer af samme alder – huse og kirker var der - men stort set vokset op omkring jernbanen fra 1875 til dato. Byerne har skiftedes til at være førende på det ene eller det andet felt. Sygehus og gymnasium og dermed såkaldt finkultur lå fra tidernes morgen i Tarm, da Skjern oprindeligt vendte den tilrejsende apoteker ryggen. Skjern blev stærk på industri, jazz og virkekraft, og nu har begge byer deres sjæl og power, men de har så sandelig også meget fælles. De er begge udfordrede på at ligge i et område, som skal kæmpe for befolkningstallet, tiltrække og fastholde yngre mennesker, offentlige funktioner og variabel handel. Befolkningstallet i de to byer med det gamle opland er godt 20.000 borgere, og det gør os stærke, hvis vi står sammen! Sund kappestrid efter fælles mål.

I slut 80’erne - altså for godt 30 år siden - fandtes en fjollet, men også seriøs og absolut selvbestaltet forening: Skjern Tarm Venskabsforbund, der havde som formål at samarbejde over Skjern Å og på sigt samle de to kommuner Egvad og Skjern. Bestyrelsen sejlede højtideligt over to dage i kano på venskabsbesøg fra Skjern bymidte til Tarm bymidte. Nogle år senere blev to borgmestre Viggo Nielsen og Gunnar Andersen, som i øvrigt begge spillede saxofon, forlovet ved en happening i Pakhuset i Skjern. Forlovelsen har nu varet i 30 år, og måske man skal gå til bryllup. Er vi parate nu? Ikke til sammenlægning, ih nej, vi er jo sammenlagt og ”indgift” i en storkommune, næh men til at få flere børn - så at sige - med hinanden og samtidig passe og opdrage sine egne børn. Dine og mine børn og fælles børn. Fælles fremtid!

De to byer får nu chancen for samarbejde på højt plan med kommunens politikere og forvaltning og ikke mindst med os selv. ”Helhedsplan for Skjern og Tarm og det Fælles Visionære” skal gro nedefra og skydes i gang tirsdag den 21. september kl. 18.00 ved et stort møde i Tarm Idrætscenter. HUSK TILMELDING PÅ KOMMUNENS HJEMMESIDE . Der er lidt at spise og børnepasning, så vi opfordrer til ”alle mand m/k af huse”. Om et års tid skal der gerne ligge en plan for, hvordan vores to byer kan udvikle sig sammen og hver for sig. Resultatet efter et helt års borgerinddragelse og fintegning af små og store projektforslag og planer vil blive afsløret i Remisen til næste år.

I slut 80’erne - altså for godt 30 år siden - fandtes en fjollet, men også seriøs og absolut selvbestaltet forening: Skjern Tarm Venskabsforbund, der havde som formål at samarbejde over Skjern Å og på sigt samle de to kommuner Egvad og Skjern.

Det er jo vældigt ambitiøst, men ikke desto mindre er det, vi vil. De to byers politikere, byrådet, byplanlæggere og ikke mindst Udviklingsforum i hhv. Skjern og Tarm, samt de to byers Handelsforeninger og Skjern-Tarm Håndværker- og Industriforening vil bakke op. Vi ønsker, at rigtig mange borgere deltager, for denne proces og indhøstning af ideer skal i høj grad komme ”nedefra”. Alle kan byde ind ved startmødet eller senere i ide-værksteder i de to byer eller ved at sende ideer ind elektronisk. Alt det vil blive forklaret løbende.

Hvorfor planer? Man følger dem jo ikke alligevel – både ja og nej. Ikke alle planer bliver ført ud i livet nu og her. Nogle bliver ændret efter nye tiders behov, men omvendt kommer man ikke nogle vegne i et lokalsamfund, hvis man ikke en gang i mellem under sig selv at sidde om et fælles bord og udveksle ideer, konkretisere dem, få medløbere og håbe på, at tingene sker. Vi har set, at helhedsplaner i Ringkøbing, Videbæk og nu Kloster sætter retning og afføder reelle handlinger, som er afstemt med borgerne.

I Tarm har man de seneste år arbejdet under hatten ”Nytænk Tarm”, og Skjern har tilsvarende haft en særdeles stor opbakning omkring ”Gentænk Skjern". Det har været tilsvarende forløb, men suverænt borgerstyret og se jer omkring og nyd de ting, som trods alt sker i vores to byer. Der er en voldsom energi. Alle de tanker og projekter, som er i sving, bliver naturligvis tænkt ind i Helhedsplanen, hvis DU møder op, eller hvis DU skriver ind.

I begge byer venter vi spændt på en plan for skolernes placering, og hvordan centrum af byerne skal udvikle sig. Handelen i de to byer gør en kæmpeindsats for, at der er udvalg og tilbud til alle. Naturnationalpark mellem de to byer kommer eller kommer ikke, men alt andet lige har vi en perle af en natur mellem os og med grønne strenge ind i byerne. Gentænks og Nytænks mange små og store projekter bobler, og de, som ikke er på plads, mangler et sidste puf for at komme over målstregen. Helhedsplanen kan være stedet, hvor tidligere og helt nye tanker omsættes til virkelighed. Hjernen skal vrides sammen med andre, og centrifugen skal sortere i de fælles gode ideer. Vil du være med, så mød op i Tarm Idrætscenter tirsdag den 21. september kl. 18-20 med eller uden børn.

Fremtiden er vores fælles ansvar!

Lars Foged, der er formand for Skjern Udviklingsforum. Foto: John Randeris
Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Anders har gået fra Nr. Lyngvig til Bruxelles og nærmer sig målstregen i Paris: - Det bliver nu rart at komme hjem og sove i min egen seng

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Skjern

Nye grunde på vej i Skjern: Gammelt rensningsanlæg snart klar til udstykning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Ringkøbing

Christian er ny forperson i West Coast Pride: Jeg vil altid kæmpe for dem, der har det sværere end mig

Ringkøbing For abonnenter

Cathrine fra Ringkøbing skal med fregatten 'Esbern Snare' for at jagte pirater i Guinea-bugten

Skjern

Afstemning: Hvor i Skjern skal eleverne gå i skole i fremtiden?

Skjern

Nattens konger: Snedige betjente snød knallertkørere med bagholdsangreb

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Vestjylland

Fire firmaer fik bilerne tømt for værktøj

Annonce