Udland

Løkke om brexitudsættelse: Vi går så langt som muligt

- Vi har imødekommet Theresa May, så langt vi overhovedet kan rent juridisk, siger Lars Løkke Rasmussen (V).

EU-landenes stats- og regeringschefer er på et topmøde torsdag i Bruxelles blevet enige om at udsætte Storbritanniens udtræden af EU. Og de er gået så langt, som de kan.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sent torsdag aften.

- Det, vi har besluttet i dag, holder alle muligheder åbne i Storbritannien. Vi har imødekommet Theresa May, så langt vi overhovedet kan rent juridisk.

- Den længste frist, vi kan give, er 22. maj, og den har vi givet under forudsætning af, at Underhuset stemmer ja til aftalen. Hvis ikke de stemmer ja, vil vi gerne give en forlængelse til 12. april, siger Lars Løkke Rasmussen.

29. marts - altså næste fredag - har hidtil været datoen for briternes farvel til EU.

Forlængelsen skyldes, at man gerne vil give Storbritannien en mulighed for at finde sin vej frem, uden at det påvirker de europæiske valg til Europa-Parlamentet i slutningen af maj, lyder forklaringen fra Løkke.

- Situationen er den, at så længe man er medlem af Europa, så skal man holde valg. Og her er 11.-12. april deadline for, om man skal deltage i valget eller ej, siger statsministeren.

Forløbet med at få Storbritannien gelejdet ud af EU har været ekstremt kuperet.

Flere kritikere har foreslået, at man bare skulle rive plasteret af og lade Storbritannien forlade EU uden en aftale.

Men det afviser Lars Løkke Rasmussen.

- Vi er så klar til "no deal", som vi kan være. Det er vigtigt at huske på, hvor det her kommer fra. Det er ikke noget, vi har fundet på.

- Det var David Cameron (tidligere britisk premierminister, red.), der besluttede sig for at holde folkeafstemning, og det var briterne, der stemte nej. Det er Theresa May, der aktiverede artikel 50 (EU-traktatens udtrædelsesbestemmelse, red.). Det er ikke noget, vi har fundet på.

- Vi har en ambition om at holde Storbritannien så tæt på Europa som muligt og få den fredeligste skilsmisse som overhovedet muligt. Det er i det perspektiv, man skal se den her løsning i dag, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

0/0

Tophistorier

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Skjern

Forbudt med slag og spark: Ny judoklub slår dørene op i Skjern

Tophistorier

Seneste nyt

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

112

Dåsekaster i BMW fik kolde fødder: Meldte sig selv til politiet

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Tarm

Har du skjulte skatte? Så vil TV2 Fri gerne se dig til Markedsdage i Tarm

Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Annonce