Annonce
Udland

Løkke kan blive vikar på EU-topmøde om klima og Vestager

Julien Warnand/Ritzau Scanpix
Det er normal procedure, at en fungerende statsminister deltager på EU-topmøder, indtil en regering er dannet.

Meget tyder på, at Lars Løkke Rasmussen (V) får endnu en tur til Bruxelles som repræsentant for Danmark, når EU's stats- og regeringschefer mødes torsdag og fredag i denne uge.

Mandag meddelte kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) en pause i forhandlingerne om at danne en ny regering.

Hvis ikke der er dannet ny regering inden EU-topmødet 20.-21. juni, vil fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen repræsentere Danmark på mødet, bekræfter Statsministeriet i et skriftligt svar.

På topmødet skal EU-landene tage stilling til den strategiske dagsorden for de næste fem år.

Et centralt stridspunkt er klimapolitikken. Her er man uenige om, hvorvidt der skal gives et løfte om, at EU skal være CO2-neutral i 2050.

I Danmark er der dog bred opbakning til klimamålet for 2050.

Løkke har som statsminister talt for en linje, der - sammenlignet med de store uenigheder med en række østlande - i store træk ligner den, som også Socialdemokratiet har argumenteret for.

Et andet vigtigt punkt på torsdagens dagsordenen i Bruxelles bliver at finde en afløser for Jean-Claude Juncker som formand for EU-Kommissionen.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er blandt kandidaterne til posten.

Både Løkke og Frederiksen har erklæret, at de støtter Vestager.

Sædvanligvis forelægger statsministeren dagsordenen for Udenrigspolitisk Nævn og Europa-Udvalget før et topmøde i EU.

Men disse udvalg er ikke konstitueret efter folketingsvalget 5. juni. Derfor foregår denne proces på en anden måde.

- Det indebærer, at den fungerende statsminister vil forelægge dagsordenen for repræsentanter for Folketingets partier på et møde i Statsministeriet den 19. juni, oplyser Statsministeriet.

For at få en plads ved bordet til et EU-topmøde skal man være stats- eller regeringschef - eller fungerende ditto. Man kan således ikke sende en ambassadør eller en fagminister.

Det er derfor almindelig praksis, at et lands fungerende stats- eller regeringschef deltager i topmøderne i en situation, hvor en stats- eller regeringschef leder et forretningsministerium. Indtil en ny regeringsdannelse har fundet sted.

Helt principielt kunne dronningen, som formelt står i spidsen for regeringen, også rejse til Bruxelles.

Ellers kan et land lade sig repræsentere af et andet EU-lands regeringsleder eller statsoverhoved.

Det sker en gang imellem, bekræfter talsmanden for EU-præsident Donald Tusk, siden der med Lissabontraktaten i 2009 kom nye regler for forløbet af EU-topmøder.

Det var faktisk også situationen, sidst magten i Danmark skiftede fra den ene side af Folketingssalen til den anden. Således repræsenterede afgående statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) Danmark i juni 2015, mens Løkke var ved at danne sin regering.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Mellemstort kvægbrug er gået konkurs

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Navne

Tjener fra Kommandobroen vinder legat

Annonce