Annonce
Ringkøbing

Løftet pegefinger fra kommunen: Medborgerhus skal have bedre styr på økonomien

I skikkelse af henholdsvis daglig leder og formand for bestyrelsen står Pernille Priess Pedersen (t.v.) og Lisbeth Aagaard Jensen i spidsen for Ringkøbing-Skjern Medborgerhus, der er ramt af alvorlige, økonomiske udfordringer. Arkivfoto: Kaj Poulsgaard
Efter en flytning i sommeren 2018 til Herningvej har folkene bag Ringkøbing-Skjern Medborgerhus haft store problemer med at få økonomien til at hænge sammen. Derfor kræver kommunen nu, at der bliver strammet op.

Ringkøbing: Medlemmerne af kommunens kultur- og fritidsudvalg er ikke helt tilfredse med driften af Ringkøbing-Skjern Medborgerhus, der i august sidste år flyttede til nye og større lokaler på Herningvej i Ringkøbing.

Flytningen medførte en stribe uforudsete udgifter, og da indtjeningen tilsvarende ikke har levet op til budgettet, ventes huset at komme ud af 2019 med et underskud på omkring 120.000 kroner.

Set i lyset af, at Ringkøbing-Skjern Medborgerhus årligt modtager et kommunalt driftstilskud på 435.800 kroner, kræver politikerne nu, at der bliver strammet op i medborgerhuset, der drives som en forening med en bestyrelse på syv medlemmer.

På et udvalgsmøde tirsdag blev det således besluttet, at medborgerhuset hver måned skal fremsende en budgetopfølgning, og fra politisk side bliver det anbefalet, 'at der afholdes en ekstraordinær generalforsamling således, at de organisatoriske forhold omkring bestyrelsen afklares hurtigst muligt.'

I en 11 sider lang strategi- og handleplan for medborgerhuset bliver det blandt andet forklaret, at 'det planlægges, at udskiftning i bestyrelsen vil ske i forbindelse med den ordinære generalforsamling i marts 2020', men så lang tid bør der ikke gå, fremgår det af et referat fra mødet i kultur- og fritidsudvalget.

Annonce

Vi har hele tiden haft fokus på, at det er et vigtigt sted for kommunen, da mange borgere finder venskaber og fællesskab i medborgerhuset. Vi har også oplevet, at besøgstallet er steget. Men de er i en situation, hvor de er pressede rent økonomisk. Ellers var vi ikke kommet hertil, hvor vi er nu

Erik Viborg (V), formand for kultur- og fritidsudvalget

Formand: Ingen kommentarer

Pernille Priess Pedersen, der er daglig leder af det 800 kvadratmeter store medborgerhus på Herningvej, ønsker ikke at udtale sig om den økonomiske situation.

I stedet henviser hun til formanden for bestyrelsen, Lisbeth Aagaard Jensen, der i en mail besvarer Dagbladets forsøg på at få hende i tale:

- Jeg har ikke nogen kommentar til referatet fra mødet (i kultur- og fritidsudvalget, red.). Jeg vil gerne drøfte referatet med resten af bestyrelsen. Så ingen kommentarer herfra, lyder det kortfattet fra bestyrelsesformanden.

For at sikre likviditeten i medborgerhuset her i november bevilgede kultur- og fritidsudvalget måneden forinden et midlertidigt lån på 33.000 kroner, som skal tilbagebetales ved udbetaling af anden rate af det kommunale tilskud i 2020.

Dagbladet ville gerne have enten Pernille Priess Pedersen eller Lisbeth Aagaard Jensen til at vurdere fremtiden for Ringkøbing-Skjern Medborgerhus. Da hverken den daglige leder eller formanden for bestyrelsen ønsker at stille op til interview, forsøger avisen at finde svar i den strategi- og handleplan, som blev udarbejdet i oktober; på baggrund af et konkret ønske fra kultur- og fritidsudvalget.

Mangel på kompetencer

Under et punkt med overskriften 'Udfordringer' bliver det blandt andet forklaret, at 'ledelsessystemet mangler kompetencer for at kunne sikre huset fremadrettet.' Ligeledes hedder det, at 'aktivitetsniveauet er for lille, hvilket medfører for ringe indtjening.'

I bestræbelserne på at sikre en bedre økonomi i huset bliver det i handleplanen forklaret, at 'bestyrelsen vil igen rette henvendelse til udlejer med et udspil på nedsættelse af husleje i en overgangsperiode på tre år.'

På indtægtssiden bliver der i planen fremsat konkrete forslag om blandt andet at forhøje lokalelejen med 33 procent og at øge betalingen for forplejning med 25 procent.

Som daglig leder er Pernille Priess Pedersen i dag ansat med 28 timer om ugen, men ifølge en 2025-vision skal Ringkøbing-Skjern Medborgerhus til den tid have en fuldtidsansat leder samt en opsøgende og udadvendt medarbejder, der sikrer nytænkende samarbejdsrelationer, en administrativ medarbejder samt fire servicemedarbejdere, hvoraf de tre skal være fleksjobbere.

I dag giver to personer i fleksjob en hånd med i huset henholdsvis ni og 12 timer ugentligt.

Ringkøbing-Skjern Medborgerhus

Ringkøbing-Skjern Medborgerhus har eksisteret siden august 1989 - og er et medborgerhus for borgere, foreninger og virksomheder i kommunen.

I august sidste år flyttede medborgerhuset i nye lokaler på Herningvej i Ringkøbing, hvor der er godt 800 kvadratmeter til rådighed.

Medborgerhusets samarbejdspartnere omfatter blandt andre Ældresagen, Røde Kors, G-faktor, FrivilligVest, Sind og patientforeninger.

Huset ledes af en bestyrelse med syv medlemmer og en daglig leder.

Medborgerhuset modtager årligt et kommunalt driftstilskud på 435.800 kroner.

Det forventes, at Ringkøbing-Skjern Medborgerhus kommer ud af 2019 med et underskud på 120.000 kroner.

Ifølge fremlagte budgetter vil årets resultat i 2020 blive et plus på knap 154.000 kroner, mens der i 2025 er budgetteret med et overskud på 122.841 kroner.

Fantastisk hus at komme i

Formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg (V), siger om medborgerhuset på Herningvej i Ringkøbing, at 'det er et fantastisk hus at komme i':

- Vi har hele tiden haft fokus på, at det er et vigtigt sted for kommunen, da mange borgere finder venskaber og fællesskab i medborgerhuset. Vi har også oplevet, at besøgstallet er steget. Men de er i en situation, hvor de er pressede rent økonomisk. Ellers var vi ikke kommet hertil, hvor vi er nu, siger Erik Viborg.

Med henvisning til udvalgets beslutning om at anbefale en ekstraordinær generalforsamling hurtigst muligt tilføjer han, at 'det er ikke altafgørende for os.'

Ligeledes siger Erik Viborg, at det ikke er unormalt, at der fra politisk side bliver bedt om månedlige budgetopfølgninger, som det nu er tilfældet med Ringkøbing-Skjern Medborgerhus:

- Det er ikke sådan, at det er lukningstruet. Sådan ser jeg det ikke, siger formanden for kultur- og fritidsudvalget.

Ringkøbing-Skjern Medborgerhus har eksisteret i 30 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Ørskov-sagen: Flertal bakker op om undersøgelse af Trine Ørskov og moderens nye arbejde

Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Erhverv

Primo Tours har gæster nær karantæneramt hotel: Indtil videre skal folk bare nyde deres ferie

Ringkøbing-Skjern

Viceborgmester beder om ekstern undersøgelse i Ørskov-sag: Kan ikke leve med beskyldninger

Annonce