Vestjylland

Løbere forvist fra plantage: Ulven skal have ro og fred

Det er hensynet til det nydannede ulvepar i Stråsø Plantage, der nu begrænser orienteringsløbernes bevægelsesfrihed. Her ses den ene af ulvene i området omkring Sandfær, meget tæt på det sted, hvor et af de største formodede ulveangreb fandt sted onsdag. Foto: Aarhus Universitet.
Arrangørerne af et stort tre dages orienteringsløb i påsken er blevet pålagt at holde sig væk fra en del af plantagen i Stråsø af hensyn til ynglende ulve.

Holstebro: Ulvens tilstedeværelse i Vestjylland får nu konsekvenser for områdets orienteringsløbere.

- Vi har fået at vide, at vi skal ændre en mindre del af ruten til Påskeløbet, siger formanden for Vestjysk Orienteringsklub, der arrangerer det store tre dages løb sammen med Herning Orienteringsløb.

Det er Skov- og Naturstyrelsen som giver tilladelse til løb på statens arealer, og som i dette tilfælde ikke har kunnet godkende baneforløbet, som klubberne har brugt mange timer på at planlægge og nu skal til at ændre med kort varsel.

- I forhold til påsken har vi har været i dialog med klubben om, hvorhenne de må løbe for, at løberne får et godt løb, og hvor vi samtidig tager hensyn til en potentielt ynglende ulv, siger skovrider Poul Ravnsbæk, Naturstyrelsen Vestjylland.

Eksistensen af det nydannede vestjyske ulvepar i Stråsø Plantage blev påvist af forskere fra Aarhus Universitet for nyligt, og det betyder nu, at orienteringsklubberne begrænses og kun må komme i 1200 hektar ud af den 5200 hektar store plantage.

Hvordan vil I undgå, at løbere farer vild og kommer til at løbe ind i den forbudte zone?

- Den del af planlægningen har vi også været med i, så der er områder, hvor kun erfarne løbere må komme, og andre områder hvor nybegyndere løber, forklarer skovrideren.

Fortsat fri adgang for offentligheden

Skov- og Naturstyrelsen har dog ingen planer om også at begrænse offentlighedens adgang til Stråsø Plantage i yngleperioden.

- Nej, offentligheden har adgang 24/7. Det er vores klare vurdering, at den almindelige færdsel i plantagen ikke er større, end at vi til fulde lever op til det gældende regelsæt om at sikre passende hensyn til beskyttede dyrearter. Vi kan gå med livrem og seler, eller vi kan lave en konkret afvejning - det er det sidste, vi har gjort her, siger Poul Ravnsbæk.

Tilbage i 2017 var der også ynglende ulve i Stråsø, men dengang gav det ikke anledning til restriktioner på brugen. Hvorfor så nu?

- Dengang var vi ikke klar over, at der var ynglende ulve. Det var først længere henne i forløbet, da vi så ulvene, at vi fik den viden. Men i forhold til den almindelige brug og de øvelser, der har været, så var det en fin ynglesucces, mener skovrider Poul Ravnsbæk, Naturstyrelsen Vestjylland.

Påskeløbet er planlagt over tre helligdage i påsken.

Skærtorsdag 18. april løbes der i Nr. Vosborg Hede og plantage, Langfredag 19. april løbes der i Sdr. Vosborg Hede og vestdelen af Stråsø, og påskelørdag 20. april foregår det i Stråsø Plantage. Ruten for de to første dage pilles der ikke ved.

Stævnepladsen alle tre dage er ved Ulbjerggård. Der er tilmeldt 1844 løbere, heraf 423 udenlandske løbere og 47 på åbne baner.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Hvide Sande

Farlige fund i Fiskeriets Hus: Storebror ville ikke røre krabberne - men femårige Anker er ikke bange

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce