Annonce
Navne

Læsernes corona-projekter: Kennet fik en 60 år gammel og rusten Volvo-traktor i konfirmationsgave - nu er den skinnende flot

Kennet Kristensen er netop fyldt 15 år. Han blev konfirmeret i september sidste år, hvor han fik en 60 år gammel, rusten, Volvo 320 traktor i gave. I dag ser traktoren ud som ny. Foto: Johan Gadegaard.
Kennet Kristensen drømmer om at blive landbrugsmaskinmekaniker. Derfor var det helt perfekt, at bedstefar Ove Kristensen gav ham en Volvo BM 320 i konfirmationsgave. Her under coronaen er den så blevet bragt tilbage til fordums stolthed. Har du et corona-projekt, som læserne skal høre om? Så kontakt os på kaj@dbrs.dk.
Annonce

Holmsland: Kig lige på billedet. Der er vist ingen tvivl om at Mette og Ove Kristensen på Nørbyvej 48 ramte plet, da de gav barnebarnet på Nørbyvej 44, Kennet Kristensen, er Volvo BM 320 i konfirmationsgave.

Kennet Kristensen med gaven fra bedsteforældrene, Mette og Ove Kristensen. Privatfoto

Motoren i den 60 år gamle traktor var sat fin i stand af den forrige ejer. Men rusten havde fået godt fat mange andre steder. Traktoren havde altså god brug for en kraftig renovering.

Det er imidlertid ikke noget stort problem, når man hedder Kennet Kristensen, og har en far, Lars Kristensen, der har Holmsland Maskinstation og dermed også et stort opvarmet værksted.

Kennet og Ove Kristensen får sig en lille snak om deres Volvo 320-projekt. Foto: Johan Gadegaard

Bedstefar Ove Kristensen gav også en stor hånd med ved renoveringen. Og så passede det jo også ret godt med, at coronaen har aflyst ret meget andet, så der har været god tid til at bringe den gamle dame tilbage til fordums knaldrøde storhed.

Kennet og Ove Kristensen har naturligvis malet traktoren i de originale farver. Foto: Johan Gadegaard.

- Jeg har ikke styr på hvor mange timer, det har taget, men vi har brugt fem-seks bøtter spartelmasse, siger Ove Kristensen.

- Ja der er blevet spartlet og slebet en del, siger Kennet Kristensen.

Annonce

Ikke kun computernørd

Kennet er, som mange andre drenge i hans alder, lidt af en computernørd, og indtil for få år siden troede hverken far eller bedstefar, at deres interesse for landbrug og maskiner for alvor var gået i arv. Men det kan de godt være helt sikre på nu.

- Til næste år skal jeg på Staby Efterskole. Når jeg er færdig der, vil jeg tage et sabbatår, hvor jeg arbejder for min far på maskinstationen. Derefter vil tage uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker på EUX i Års, siger Kennet Kristensen.

Annonce

Lille stykke jord

Ud over at restaurere sin nye Volvo BM 320 har Kennet også tidligere restaureret en SCO knallert. Det er også ham, der selv har svejset den fine gårdrive sammen - blandt andet af dele fra en gammel såmaskine.

Volvo BM 320 kom nogle år efter den legendariske grå Ferguson-traktor, der blev solgt på, at den kunne erstatte to heste. Volvoen har derfor lidt flere hestekræfter, men den kommer alligevel nok ikke til at blive brugt til ret meget mere end at rive gårdspladsen, og dog...

- Det kunne da være sjovt at passe et lille stykke jord med den, og jeg har fundet en trefuret plov, som vi skal have sat på, og den skal jeg i gang med at øve mig med, siger Kennet.


Det kunne da være sjovt at passe et lille stykke jord med den, og jeg har fundet en trefuret plov, som vi skal have sat på, og den skal jeg i gang med at øve mig med.

Kennet Kristensen


- Kennets far var faktisk i sin tid jyllandsmester med vendeplov. Så Kennet har noget at leve op til, og da jeg jo selv har flere gamle traktorer stående hjemme i garagen, kan vi alle fire deltage i en plovekonkurrence på gamle traktorer på én gang. Det kunne da være sjovt, siger Ove Kristensen.

Med "alle fire" mener Ove Kristensen sig selv og alle tre børnebørn på Nørbyvej 44, altså også Julie og Katja. Katja læser til beklædningshåndværker på TEKO i Herning, og Julie er ved at uddanne sig til landmand og er netop nu medhjælper hos Mette og Ove Kristensen. Så det er langt fra sikkert, hvem der bliver vinder af den familie-pløje-konkurrence.

Konfirmationsgaven stoppede i øvrigt ikke med selve traktoren. Mette og Ove har også betalt for nye lygter og et sæt nye dæk. "En skinnende rød, nymalet, traktor kan jo ikke stå med grimme dæk og lygter".

Tiden vil så vise, om Kennet begynder på sin egen samling af veterantraktorer.

Annonce

Volvo BM 400

- Min far solgte engang en Volvo BM 400. Det har han fortrudt, så måske skal det være mit næste projekt at købe og renovere sådan en, siger Kennet, der ikke sådan lige glemmer hverken sin konfirmation i september sidste år eller det efterfølgende corona-renoverings-projekt med sin bedstefar.

- Det var en fantastisk dejlig dag, og jeg har virkeligt nydt at arbejde sammen med min bedstefar, siger Kennet.

Hvor kommer BM fra?

Theofron Munktell grundlagde i 1832 Eskilstuna Mekaniske Verkstad, der senere blev til Munktells mekaniske verkstad. I 1932 slog Munktells sig sammen med Bolinders mekaniske verkstad. Man tog nu navnet AB Bolinder-Munktell.

I 1950 opkøbte Volvo, Bolinder-Munktell, og man tog nu navnet Volvo Bolinder-Munktell. I 1973 ændrede man navnet til Volvo BM AB.

Siden har Volvo solgt sin traktor-afdeling til finske Valtra, der "naturligvis" er det mærke, som Holmsland Maskinstation benytter.

Der findes i øvrigt et Munktell-museum i Eskilstuna, som fans af Volvo BM, som Ove Kristensen, selvfølgelig har besøgt.

Dit corona-projekt?

 Har du samlet et puslespil med 10.000 brikker?

Er du begyndt på at brodere hele Danmarks Historie?

Har du bygget verdens største Lego-kran?

Har du købt en gammel båd, eller et oldgammelt sommerhus, som du er ved at sætte perfekt i stand?

Eller er du begyndt at læse samtlige udkomne Anders And-blade fra en ende af?

Eller...

Har du et corona-projekt, som du gerne vil fortælle om, så mail venligst til journalist Kaj Poulsgaardkaj@dbrs.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Byens ældste dametøjsbutik er klar efter corona-pause: Nu håber vi bare, at folk ikke har brugt alle deres penge på nettet

Skjern For abonnenter

Vestjylland skulle være Henris ferieflirt: Nu er han Skjern-mand og starter en lokal tv-kanal

Annonce