Annonce
Navne

Læsernes corona-projekter: Erik Jacobsen afslører familiens fortielser fra år 1760 til i dag

Erik Jacobsen bruger programmet Brother's Keeper til at holde styr på sin slægt. Foto: Kaj Poulsgaard
Erik Jacobsen er en yderst aktiv herre, der har fået aflyst næsten alle sine aktiviteter af corona. Derfor har han kastet sig over slægtsforskning, nu hvor de unge i slægten måske også har tid til at svare på hans spørgsmål.

Skjern: - Det er ofte, når du kommer ud til fætres og kusiners børn og børnebørn, at du løber ind i problemer.

Sådan siger 77-årige Erik Jacobsen fra Skjern. Han har periodevis dyrket slægtsforskning gennem næsten 30 år, og han var faktisk kommet helt tilbage til år 1760 på sin fars side før han løb ind i en vandskadet og ulæselig kirkebog, og derfor sidder lidt fast der.

- Jeg har tit fortrudt, at jeg ikke gik i gang med slægtsforskning, mens mine forældre og bedsteforældre levede. Da vi blev lukket ned på grund af corona, besluttede jeg mig derfor til at gå i gang med mine seks fætre og kusiner samt deres børn og børnebørn. Foreløbig har jeg fået svar fra halvdelen af dem. De har jo også bedre tid nu, siger Erik Jacobsen.

Annonce

Meget blev aflyst

Erik Jacobsen gik på pension efter 40 år som lastbilmekaniker i 2007. Det gav ham tid til mange andre aktiviteter som for eksempel motionscenter tre formiddage om ugen i Skjern, møder i Hjemmeværnets historiske arkiv i Ringkøbing, Frimærkeklubben Støvfri i Tarm, aktiviteter i Håndboldbanden i Skjern, samt i Faster sognearkiv.

Erik Jacobsen med et billede af sit fødehjem. På printet ses hans bedsteforældre med deres børn. Foto: Kaj Poulsgaard

- Jeg blev født og voksede op i Faster, som søn af Maren og Anders Jacobsen. Den ejendom, som jeg voksede op i blev i 1867 bygget som distriktsjordemoderbolig. Da jeg efter mine forældres død skulle rydde op i deres papirer, fandt jeg oplysninger om bygningen af boligen. Det vakte min interesse for slægtsforskningen, fortæller Erik Jacobsen.

- Siden har jeg besøgt arkivet i Viborg, besøgt gamle bekendte fra sognet, og de sidste mange år brugt internettet og arkivalier online til min forskning. Disse medier har dog også deres begrænsninger, da alt, hvad der er sket efter 1960, enten ikke er frigivet eller scannet ind i arkivalier online, og slægten fortsætter jo med at udvikle sig. Men heldigvis er de fleste villige til at bidrage, så nu kan jeg komme videre med den nyere historie, siger Erik Jacobsen.

Når han har valgt at dykke specielt ned i sin fars slægt, hænger det også sammen med, at hans mors side er velbeskrevet blandt andet i bøgerne om Fastergaard-Slægten.

- Der er også forbindelse til Borbjerg-slægten. For et par år siden blev jeg ringet op af en mand fra Ulfborg, der præsenterede sig som min træfætter, det vil sige, at min bedstemor og hans bedstemor var søskende. Det var lidt sjovt, siger Erik Jacobsen.

Annonce

Hemmelighederne

- Faren ved at dyrke slægtsforskning er jo, at du kan få ting at vide, som du egentlig ikke ønskede at vide. Den slags er jeg ikke kommet ud for, men der er alligevel nogle pudsigheder. Jeg har for eksempel fundet ud af, at min far havde en søster, der var under det, man kaldte Åndssvageforsorgen. Hende var der aldrig tale om, da jeg var barn. Det talte man ikke om.

- En anden detalje var, at en faster blev gift i april og fik barn i oktober. Det faktum, at der "manglede" et par måneder i det regnskab, havde præsten valgt at gøre opmærksom på i margenen i kirkebogen. Det er altid i margenen, at det interessante står, siger Erik Jacobsen med et smil.

Annonce

Alene med interessen

Erik Jacobsen har selv to søskende; Jens Jacobsen i Videbæk og Gudrun Søndergaard i Hedensted. Tilsammen har de seks børn og 13 børnebørn. Ingen af dem har udvist interesse for Eriks slægtsforskning.


Jeg har det rigtig fint med at være alene om slægtsforskningen. Men det kunne da være en drøm, hvis der en dag kommer et familiemedlem og spørger ind til slægten.

Erik Jacobsen


- Det gør ikke noget. Jeg har det rigtig fint med at gøre det alene. Men det kunne da være en drøm, hvis der en dag kommer et familiemedlem og spørger ind til slægten, siger Erik Jacobsen.

Annonce

Kan stadig cykle og gå

Coronaen har heldigvis ikke aflyst alt for Erik Jacobsen.

Erik Jacobsen har fået aflyst rigtig meget af corona, men heldigvis ikke gå og cykelture. Foto: Kaj Poulsgaard

- Man kan stadig gå og cykle. Det benytter jeg mig rigtig meget af. Jeg elsker at komme ud i skoven på min mountainbike, siger Erik Jacobsen.

Han håber, at hans fortælling kan være med til at inspirere andre til at gå i gang med slægtsforskning, mens forældre og bedsteforældre stadig lever.

Hos Erik Jacobsen og Else Haubjerg på Lupinvej i Skjern hænger der rigtig mange familiebilleder. Her er det billeder af Else Haubjerg med flere. Foto: Kaj Poulsgaard

Dit corona-projekt?

 Har du samlet et puslespil med 10.000 brikker?

Er du begyndt på at brodere hele Danmarks Historie?

Har du bygget verdens største Lego-kran?

Har du købt en gammel båd, eller et oldgammelt sommerhus, som du er ved at sætte perfekt i stand?

Eller er du begyndt at læse samtlige udkomne Anders And-blade fra en ende af?

Eller...

Har du et corona-projekt, som du gerne vil fortælle om, så mail venligst til journalist Kaj Poulsgaardkaj@dbrs.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Ny i Landbobanken

coronavirus

Sådan genåbnes der løbende for rejser: Her er de fire faser

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

KD mødte møllekritiske borgere: I skal vide, at debatten om testcentret slider på lokalsamfundet

Tarm

Brændte dæk og madrasser giver stor bøde

Annonce