Annonce
Kultur

Læserne anbefaler: Forfatternes vågne nætter

For lidt søvn er en "glimrende" lidelse i litteratur. Utallige romaner har søvnløse karakterer med i handlingen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Litteraturelskere giver her deres bud på skønlitteratur, hvori søvnløshed er en vigtig ingrediens.

Søvnløshed: Søvnløshed er selvfølgelig ikke noget nyt fænomen. Grækeren Homer (cirka 700 år f.v.t.) skriver i sin berømte "Odysseen", 19. sang: "Lad mig da hvile, som før jeg i søvnløse nætter har ligget!".


Lad mig da hvile, som før jeg i søvnløse nætter har ligget!

Homers "Odysseen", 19. sang


Siden har litteraturen været spækket med søvnforstyrrelser.

Til at hjælpe med at vælge har vi opfordret litteraturelskere fra facebookgruppen "Litteraturklubben" til at finde gode skønlitterære bidrag om søvnløshed, og her er 12 af deres anbefalinger i tilfældig rækkefølge.

1

Johannes V. Jensen skrev i 1906 om den vågne nat i sit digt "Interferens": "Den blaa Nat er saa stille. Jeg ligger søvnløs. Stilheden vider sig og klinger. Det er Lyden af tusinde Miles Tomhed. Det er Rummets Monologer, hvis Ringe mødes med Tidens tonløse Cirkler".

2

"Søvnløs" fra 1994 af Stephen King. Handler om Ralph, der har mistet sin kone og er begyndt at få problemer med at sove. For at få tiden til at gå, går han ture om natten. Ralph ser auraer omkring de folk, han møder, og trods sin søvnmangel begynder han at se yngre og yngre ud.

3

"Søvnens hus" af Jonathan Coe. Udkom på dansk i 1998. Romanen følger på to tidsplaner, 1984 og 1996, nogle studenterkammerater, som har afgørende indflydelse på hinandens liv, og som alle på forskellige måder er stærkt optaget af søvn, søvnløshed, narkolepsi og drømme.

4

"Sleep Stalker" fra 2017 af Sanne Gotlieb. Drømme og virkelighed side om side. Corinne bor i Singapore med sin velhavende forretningsmand og er ensom, men hun opdager, at hun kan gå ud af sin krop, når hun sover. Det fører til en forelskelse.

5

"De søvnløse" af Kim Leine fra 2016. Vi er i Grønland på et lille sygehus, hvorfra en psykiatrisk patient stikker af og op i bjergene. Det er sommer og lyst døgnet rundt, og vi befinder os i et enkelt døgn i 2025, mens der er krig i Europa. På første side vågner Carina ikke - for hun har ikke sovet, men ligget under "Søvnløshedens tunge dyne".

6

"Macbeth" af Shakespeare. "Ja, hel're være blandt de døde, vi har lagt i jorden for selv at finde ro, end ligge søvnløs i vildelse på sjælens pinebænk".

7

Connie Warnick Aagaard: "Mens vi sover". Romanen, som udkom i 2018, handler om søvnforskeren Albert, som mener, at vi i søvnen befinder os i et fælles søvnhav, hvor vores drømme kan overlappe hinanden.

8

"Søvnløs" fra 2001 af Barbara Voors. Savanna er søvnløs. Hun har mistet sin søn, og som barn var hun vidne til et mord. Da hun modtager hadefulde mails og sms-beskeder, går hendes tanker tilbage til den nat for længe siden.

9

Sidste år udkom "Søvnløs" af Tahar Ben Jelloun. En morbid og humoristisk historie om at samle søvnbonuspoint. Bogens fortæller opdager, at han ved at slå et menneske ihjel omsider kan sove om natten. Desværre løber han tør for søvnbonuspoint og må se sig om efter et nyt offer.

10

"Mand i mørke" af Paul Auster fra 2008 foregår på en enkelt søvnløs nat, hvor nutid, fortid og fremtid blandes sammen for en pensioneret litteraturskribent, der har mistet sin kone og sin førlighed.

11

Cindy Lynn Browns digtsamling "Dealbreaker" fra 2017. Digteren lider selv af søvnløshed, og i sine digte blander hun personlige erfaringer med forskning og pop-videnskab og er vred over, hvordan samfundet favoriserer A-mennesker.

12

Vi slutter med et lille uddrag af digtet "En nat i Berlin" af Tom Kristensen fra 1921: Endeløse Tog af Drosker, Varskoråb og Kvindehvin! Denne by er fuld af Kvinder. Hvem kan sove i Berlin?".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm

Brændte dæk og madrasser giver stor bøde

coronavirus

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

KD mødte møllekritiske borgere: I skal vide, at debatten om testcentret slider på lokalsamfundet

Annonce