Annonce
Debat

Læserbrev: Drop planerne om Power-to-X ved Lem Kær og flyt det til Rindum eller Lem i stedet for

Læserbrevsskribenten mener, at det var smart set af ansøgerne bag Lem Kær-projektet at foreslå en kombination af kæmpestore testmøller, solceller og Power-to-X (P2X). Foto: Henning Bagger/Ritzau/Scanpix

Læserbrev: Det var smart set af ansøgerne bag Lem Kær-projektet at foreslå en kombination af kæmpestore testmøller, solceller og Power-to-X (P2X). Ringkøbing-Skjern Kommunes politik er jo, at der ikke skal flere vindmøller op i kommunen, dog er der en en kattelem for netop testmøller. Og P2X passer som fod i hose med kommunens energiplan, som går ud på at gøre kommunen selvforsynende med vedvarende energi.

Ganske rigtigt ser vi da også, at borgmesteren og andre politikere har svært ved at skjule deres begejstring. P2X er et ”Sesam, sesam, luk dig op!”, som ser ud til at gøre alting muligt – på trods af borgerinteresser og sårbar natur.

Men hvorfor netop i Lem Kær? Eller hvorfor ikke?

Annonce

Lem Kær er tæt på byområder og beskyttet natur og er dermed ikke egnet til farlig industri og den tunge trafik, der følger med. Det burde være klart for enhver. Men der er endnu en vigtig grund til, at placeringen ikke duer. Og den handler netop om at udnytte vindmølleenergien. Og her er det, at borgmesteren og hans kolleger bør læse videre, selv om det bliver lidt nørdet.

Pointen med P2X er at udnytte overskudsstrøm til at producere brint og andre kemikalier. Det kan være metan, ammoniak, kunstgødning eller brændstof. Ved produktion af brint ved elektrolyse bliver 20-30 procent af energien i strømmen til varme, ved viderebearbejdning endnu mere. Derfor skal P2X-anlæg kombineres med fjernvarme, så overskudsvarmen kan anvendes. Kun på den måde får man udnyttet overskudsstrømmen maksimalt.

Den optimale placering af et P2X-anlæg er i industrizone tæt på et fjernvarmeværk. Det kunne for eksempel være i Rindum eller Lem. Vi står over for at skulle gøre vores fjernvarme helt grøn, og her kan P2X bidrage til at bringe Ringkøbing-Skjern forrest i den grønne omstilling.


Den optimale placering af et P2X-anlæg er i industrizone tæt på et fjernvarmeværk. Det kunne for eksempel være i Rindum eller Lem.


Det foreslåede område til P2X i Lem Kær ligger 800 meter fra Velling, som ikke har fjernvarme. De nærmeste fjernvarmeområder er ved Ringkøbing K og Lem, henholdsvis godt 3 km og knap 4 km væk. Det er dyrt at flytte varmt vand 3-4 kilometer, meget dyrere end at flytte elektroner.

Projektansøgernes argument, at de ved at lægge anlægget tæt på elproduktionen kan undgå at skulle betale for at bruge elnettet, er validt ud fra en rent økonomisk betragtning, men det findes der løsninger på. Energistyrelsens ordning om regulatoriske testzoner er oprettet netop af hensyn til projekter som dette.

Udnyttelse af overskudsvarmen giver i sig selv en bedre økonomi i anlægget. Men det vigtigste er, at det er det eneste rigtige, sét i lyset af kommunens strategi om at være selvforsynende med vedvarende energi.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Videbæk For abonnenter

Biogas-anlæg ved Videbæk skal udvides med hal til eksplosiv affald og testanlæg

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik her

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kæmpe biogas-anlæg endelig på vej ved Hee: Naturbiogas Ejstrup satser på produktion sidst i 2022

Tarm For abonnenter

Godt 5 millioner kroner for 1 kilometer cykelsti: Vejdirektoratet forklarer de dyre kilometer

Ringkøbing-Skjern

DGI vil bruge Naturkraft som trækplaster til årsmøde: Mindst ét bestyrelsesmedlem stopper

Debat

Dagbladet om minkskandalen: Det må koste mere end Mogens Jensens ministerliv

Ringkøbing

Skipper Hagde og Anette Visgaard sælger garnbutik

Tarm For abonnenter

Landsret stadfæstede: 24-årig Tarm-bo er dømt for voldtægt

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Skjern

Havnefogeden gennem 30 år holder til i tyskernes skur - og nyder det: Jeg elsker Stauning Havn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Skjern

Ballade på Østergade: Politi måtte stoppe flere påvirkede bilister

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Videbæk

Mystisk hærværk i Videbæk: Bilist klippede kædelås over på løbehjul og kørte igen

Annonce