Annonce
Debat

Læserbrev: Drop planerne om Power-to-X ved Lem Kær og flyt det til Rindum eller Lem i stedet for

Læserbrevsskribenten mener, at det var smart set af ansøgerne bag Lem Kær-projektet at foreslå en kombination af kæmpestore testmøller, solceller og Power-to-X (P2X). Foto: Henning Bagger/Ritzau/Scanpix

Læserbrev: Det var smart set af ansøgerne bag Lem Kær-projektet at foreslå en kombination af kæmpestore testmøller, solceller og Power-to-X (P2X). Ringkøbing-Skjern Kommunes politik er jo, at der ikke skal flere vindmøller op i kommunen, dog er der en en kattelem for netop testmøller. Og P2X passer som fod i hose med kommunens energiplan, som går ud på at gøre kommunen selvforsynende med vedvarende energi.

Ganske rigtigt ser vi da også, at borgmesteren og andre politikere har svært ved at skjule deres begejstring. P2X er et ”Sesam, sesam, luk dig op!”, som ser ud til at gøre alting muligt – på trods af borgerinteresser og sårbar natur.

Men hvorfor netop i Lem Kær? Eller hvorfor ikke?

Lem Kær er tæt på byområder og beskyttet natur og er dermed ikke egnet til farlig industri og den tunge trafik, der følger med. Det burde være klart for enhver. Men der er endnu en vigtig grund til, at placeringen ikke duer. Og den handler netop om at udnytte vindmølleenergien. Og her er det, at borgmesteren og hans kolleger bør læse videre, selv om det bliver lidt nørdet.

Pointen med P2X er at udnytte overskudsstrøm til at producere brint og andre kemikalier. Det kan være metan, ammoniak, kunstgødning eller brændstof. Ved produktion af brint ved elektrolyse bliver 20-30 procent af energien i strømmen til varme, ved viderebearbejdning endnu mere. Derfor skal P2X-anlæg kombineres med fjernvarme, så overskudsvarmen kan anvendes. Kun på den måde får man udnyttet overskudsstrømmen maksimalt.

Den optimale placering af et P2X-anlæg er i industrizone tæt på et fjernvarmeværk. Det kunne for eksempel være i Rindum eller Lem. Vi står over for at skulle gøre vores fjernvarme helt grøn, og her kan P2X bidrage til at bringe Ringkøbing-Skjern forrest i den grønne omstilling.


Den optimale placering af et P2X-anlæg er i industrizone tæt på et fjernvarmeværk. Det kunne for eksempel være i Rindum eller Lem.


Det foreslåede område til P2X i Lem Kær ligger 800 meter fra Velling, som ikke har fjernvarme. De nærmeste fjernvarmeområder er ved Ringkøbing K og Lem, henholdsvis godt 3 km og knap 4 km væk. Det er dyrt at flytte varmt vand 3-4 kilometer, meget dyrere end at flytte elektroner.

Projektansøgernes argument, at de ved at lægge anlægget tæt på elproduktionen kan undgå at skulle betale for at bruge elnettet, er validt ud fra en rent økonomisk betragtning, men det findes der løsninger på. Energistyrelsens ordning om regulatoriske testzoner er oprettet netop af hensyn til projekter som dette.

Udnyttelse af overskudsvarmen giver i sig selv en bedre økonomi i anlægget. Men det vigtigste er, at det er det eneste rigtige, sét i lyset af kommunens strategi om at være selvforsynende med vedvarende energi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Nu bliver Rute 15 forhåbentlig bredere

Annonce