Ringkøbing

Lærere får lært kunsten at skabe en film

Karinette Bay (t.v.), Camilla Juulsgaard og Stephen Grainger - alle lærere på Ringkøbing Skole - får sig et godt grin, da en kompressor pludseligt starter og forstyrrer trioens filmprojekt. Foto: Morten Stricker.

Filmby Aarhus er rykket til Vestjylland med et udviklingsprojekt, der skal give skolelærere nyttig og brugbar viden om filmhåndværket.

Ringkøbing: Ja, det måtte jo ske - at en håndværkers generator pludseligt giver sig til at brumme højlydt få skridt fra filmfolk, der er i gang med at få en god scene i kassen.

Stephen Grainger holder kameraet, Karinette Bay styrer mikrofonen, og Camilla Juulsgaard er hende, der stiller de skarpe spørgsmål.

Ham, der svarer, hedder Peter Kold Jensen, temmelig ny leder på Ringkøbing Skole, hvor scenen er sat ude foran indgangspartiet. Den uventede afbrydelse fører til gode grin og en let gang strækken ben, men få minutter senere bliver der atter meldt klar til optagelse.

- Man kan jo ikke undervise i noget, man ikke selv har prøvet. Og de fleste lærere i Danmark har ikke prøvet det her, men det forudsættes, at de kan det.

Sådan siger Erik Bjerre, projektleder hos Filmby Aarhus, hvor han står bag et udviklingsprojekt, der skal give lærere i folkeskolen bedre forudsætninger for at undervise i film og filmproduktion.

Kameramanden er lige så begejstret som en seksstjernet anmeldelse:

- Det er fantastisk. Det er så givende, fastslår Stephen Grainger, der på Ringkøbing Skole er lærerkollega med blandt andre Karinette Bay og Camilla Juulsgaard.

Filmprojekt

Filmby Aarhus har skabt et regionalt udviklingsprojekt, der skal give lærere i folkeskolen bedre forudsætninger for at undervise i film, medier og filmproduktion.Omkring 14 lærere fra fem skoler i Ringkøbing-Skjern Kommune deltog i en workshop 28. august, og torsdag og fredag i denne uge fortsatte det praktiske kursusforløb.

Rundt om i Region Midtjylland skal der i løbet af 2017 og 2018 etableres fem ressourcecentre, hvorfra uddannede lærere kan hjælpe med at uddanne kolleger på området. Det er planen, at et af disse centre får til huse på Ringkøbing Skole.

Projektet er støttet af Det Danske Filminstitut og Undervisningsministeriet.

- Havde jeg sagt nej, havde jeg ikke været den skoleleder, jeg gerne vil være, siger Peter Kold Jensen, der med kort varsel sagde ja til at indtage hovedrollen i en lille portrætfilm, som tre af hans ansatte på Ringkøbing Skole havde sat sig for at skabe i løbet af fredagen. Foto: Morten Stricker

Med fremme på beatet

Da de udendørs optagelser er i hus på en mobiltelefon, følger instruktørtrioen Peter Kold Jensen på hans vej ind mod sit chefkontor, hvor der blandt andet bliver fokuseret på skolelederens ageren på de sociale medier.

Forud har Camilla Juulsgaard spurgt Peter Kold Jensen, om han brug for lidt tid til at tænke, inden der bliver trykket på record-knappen. Men nej, han er klar til at svare på hendes spørgsmål.

Han er også klar med et svar til dagbladsjournalisten, der gerne vil vide, hvorfor Ringkøbing Skole er hoppet med på udviklingsprojektet:

- Det kræver vores størrelse. Vi er en moderne skole, og vi skal være med helt fremme på beatet med sådan nogle ting. Alt, vi kan være innovative med, det går vi med i, siger Peter Kold Jensen, der har det overordnede ansvar for knap 800 børns læring - og omkring 100 læreres måde at gribe undervisningen an på.

Karinette Bay er glad for at tage del i det regionale projekt, der i den vestjyske kommune også involverer Lem Stationsskole, Spjald Skole, Hvide Sande Skole og Kirkeskolen i Skjern:

- Jeg får så megen viden, som jeg ikke havde før. Det er meget brugbart selv at have fingrene i det, siger hun.

En mobil og en mikrofon

Der er langt fra tale om en Hollywood-produktion denne fredag sidst på formiddagen, men mindre kan også sagtens gøre det, fastslår Erik Bjerre fra Filmby Aarhus:

- Det her kræver ikke en masse dyr teknik. Det eneste, skolerne skal have, er nogle mikrofoner - og masser af viden, siger projektlederen, der videre påpeger, at nutidens skoleelever har meget at lære om filmmediet:

- De er gode til at sætte sig ind i ny teknik, men det dér med at fortælle en historie og forstå, hvordan man gør, det skal de også øve sig i. Og så bliver de meget bedre til at forstå den medieverden, de selv indgår i.

Stephen Grainger, Karinette Bay og Camilla Juulsgaard går op ad en bred trappe mod første sal for at arbejde videre med deres portræt af deres nye chef:

- Hvis det bliver godt, kan det da være, at det bliver lagt ud på skolens Facebook-side, siger Stephen Grainger.

0/0
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Ringkøbing For abonnenter

"Hvor er hampen?": Ringkøbing-par har hejst Christiania-flag over en del af haven

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte