Videbæk

Lærepladser roser EUX-forløb: Eleverne er mere motiverede

Vestas' udviklingsværksted i Videbæk har haft Tobias Storgaard Pedersen som deres første smedelærling, i de snart 20 år Heinrich Pedersen har været i værkstedet. Tobias Storgaard Pedersen har taget en EUX, der både giver et svendebrev og en studentereksamen. Nu vil Vestas i Videbæk gerne have en EUX-lærlling igen. Foto: Jørgen Kirk

Vestas i Videbæk har, ligesom Skjern Auto og Karosseri, været glade for deres første EUX-lærling og tager gerne nye ind.

Skjern/Videbæk: Jesper Wauer Nielsen og Tobias Storgaard Pedersen har begge været en del af det første hold, der tog en EUX fra Skjern Tekniske Skole, hvor man både får et svendebrev og en studenterhue. De nyudklækkede håndværkere og studenter har været glade for deres valg af uddannelse.

Det samme gælder hos lærepladserne. Jesper Wauer Nielsen har været i lære hos sin fars autoværksted, Skjern Auto og Karosseri, og her har far Jens Nielsen allerede taget to nye EUX-lærlinge ind. Før EUX-uddannelsen kom til Skjern, har han haft de klassiske mekanikere, som tager en ren erhvervsuddannelse, i lære.

- EUX'ere er lidt mere motiverede. De tager lidt mere initiativ og skal ikke bare have tiden til at gå, hvis man kan sige det sådan. De er lidt mere nysgerrige, siger Jens Nielsen.

EUX-mekanikerne har 20 uger ad gangen i virksomheden og så 20 uger på skolen. For en klassisk mekaniker, der tager en erhvervsuddannelse, er der flere praktikperioder, men så er de enkelte perioder kortere.

At tage en EUX-lærling ind betød derfor for Jens Nielsen, at han ville stå uden en lærling i 20 uger, når lærlingen var i skole, men ved at ansætte lærling nummer to har han hele tiden en lærling på skole og en lærling i værkstedet. Det passer ham godt.

Jesper Wauer Nielsen afslutter snart sin læretid som EUX-mekaniker hos Skjern Auto og Karosseri, som hans far, Jens Nielsen, ejer. Jens Nielsen har allerede to nye EUX-lærlinge på kontrakt i værkstedet. Foto: Mads Dalegaard

En fordel ved længere projekter

Perioderne på 20 uger behager også Tobias Storgaard Pedersens læreplads. EUX-smeden er den første smedelærling, de har haft hos Vestas' udviklingsværksted i Videbæk. I bakspejlet har lærepladsen kunnet se, at det var godt at vælge en lærling med 20 uger i virksomheden ad gangen, selvom de så også har måttet undvære en lærling lige så længe bagefter.

- Jeg vil gerne have en EUX'er igen. Forløbet fungerer godt, synes jeg. Så ved jeg, at lærlingen er her et halvt år ad gangen, og jeg kan give ham opgaver, som fylder noget, siger Tobias Storgaard Pedersens mester, Heinrich Pedersen.

For på et udviklingsværksted kan projekterne godt tage længere tid, når man arbejder med en ny måde at transportere vindmølletårne på vejene, fremstiller fremtidens værktøj og i det hele taget udelukkende udarbejder prototyper. Derfor kunne det have givet problemer med en klassisk, erhvervsuddannet smed.

- Fra en ingeniør laver en 3D-model, til der ligger nogle faste produktionstegninger, kan der være blevet lavet noget om mange gange. Det forløb kan måske tage et halvt år. Tobias kunne være med under hele forløbet, komme med sine input og sige, hvis de nye forslag var noget, vi allerede havde forsøgt for et par måneder siden. Hvis det var en traditionel lærling, ville han skulle være væk efter et par uger, og så ville han aldrig komme ind i projektet, som Tobias har været nu. Det er helt klart en fordel, siger Heinrich Pedersen.

Håber, lærlinge vender tilbage

Både Heinrich Pedersen og Jens Nielsen er godt klar over, de nok ikke kan holde på EUX-lærlingene, i mange år efter, at de er færdige med EUX. For EUX-lærlinge vil ofte gerne læse videre.

- Men det kunne jo være, de kom tilbage i lederstillinger eller lignende, siger Jens Nielsen.

- Vi vil gerne holde på Tobias, indtil han finder ud af, hvad han har lyst til. Og så håber vi, han vender tilbage, hvis han uddanner sig videre, siger Heinrich Pedersen.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Rene fik skåret håndleddet op i knivangreb: Det gør ondt 24/7

Annonce
Annonce
Videbæk

De små sang Larsen

Videbæk

Drøm går i opfyldelse for vestjysk lavindkomstfamilie: For nogle er en pokalfinale i Parken bare større

Videbæk

Naboer reddede kvinde ud fra tørretumblerbrand

Videbæk For abonnenter

Jeg elsker gejsten og iværksætterkulturen

Videbæk For abonnenter

Mejeridirektøren elsker håndværket

112

Fem dømte fik samlet 10 år og 3 måneders fængsel for knivoverfald og hammervold i Vorgod-Barde

112 For abonnenter

Sms-skænderi gik forud for hammervold og knivstikkeri: Du må være en mand og komme ud

112

Voldstiltalt måtte føres ud af retssalen af betjente: I kunne lige så godt sætte en papegøje ind

Videbæk

Trailer forsvundet