Debat

Kystnære møller kan blive en god historie for Ringkøbing-Skjern

Søren Elbæk. Arkivfoto: Mikkel Jezequel

Læserbrev: Ringkøbing-Skjern Kommune tog første gang stilling til de kystnære havvindmøller i 2012 og beslutningen om etableringen blev truffet i 2016. Jeg blev medlem af byrådet fra januar 2014 og stiftede første gang bekendtskab med de kystnære havvindmøller i sommeren 2014 - så vidt jeg husker. Jeg kan huske, at jeg tænkte - at en placering på mellem 4 og 10 km. fra land næppe kunne genere nogen, men jeg husker også at jeg håbede de ville blive placeret ude på 10 km.

Jeg har været noget kritisk i forhold til opstilling af møller på land. Allerede i 2014 synes jeg vi havde nået et mætningspunkt. Jeg havde hørt mange borgere sige "Vi har intet imod vindmøller, men sæt dem da ude på havet". Det forhold fik betydning for min tilgang til de kystnære havvindmøller. Samtidig oplevede vi dengang stort set ingen kritik af de kystnære havvindmøller. Debatten var stort set ikke-eksisterende dengang. I dag har jeg ingen anelse om hvorfor, men jeg tror det er en kombination af flere forhold.

For det første er der selvsagt mange sommerhusejere med bopæl udenfor Ringkøbing-Skjern Kommune. Det tror jeg forsinkede debatten. For det andet cirkulerede der pludselig mange forskellige visualiseringer - og det gjorde borgere, sommerhusejere og turistaktører bekymrede. For det tredie var det en udbredt misforståelse, at kommunen havde indflydelse på projektet. Kommunen var høringspart, men de kystnære havvindmølleprojekter i Danmark er statens projekt - og det er Folketinget der har besluttet omfang, placering og realisering. Under alle omstændigheder eksploderede debatten pludselig - og da var det - groft sagt - for sent. Da debatten kulminerede og modstanden var allerstørst - var beslutningen truffet i Folketinget.

Når folketingspolitikere i dag giver udtryk for, at det var kommunen der ønskede projektet - og at det var byrådet der besluttede og fastholdt placeringen - så mener jeg det er lodret forkert. Der er politikere der har arbejdet for de kystnære havvindmøller. Det er sandt. Men man kan da ikke bebrejde politikere, at de har en holdning.

Jeg har aldrig været bekendt med, at de kystnære havvindmøller ville kunne placeres længere end 10 km. ude. Det var simpelthen en præmis for projektet og en del af forretningsmodellen for projektet. Det kan man mene om hvad man vil, men kommunen har aldrig haft mulighed for at ændre på det forhold - efter min opfattelse.

Lokale erhvervsdrivende har bakket op om projektet, herunder Hvide Sande Havn. Det synes jeg ærlig talt ikke man kan bebrejde dem. Efter min opfattelse har alt foregået helt efter bogen - og jeg synes man tillægger lokale erhvervsdrivende - og lokale politikere - alt for stor indflydelse, hvis man tror det er muligt at påvirke regering og Folketing til det ene eller det andet i denne type sager. Kommunen har været høringspart i sagen og i den forbindelse har et enigt byråd tre gange afgivet et positivt høringssvar.

Nu kommer de kystnære havvindmøller. Jeg tror ikke det får de tyske turister til at vende bilen og køre tilbage til Tyskland. Jeg tror vi kan skabe en historiefortælling om produktion af grøn energi der vil give genlyd i hele Europa og som vil placere os i bevidstheden hos mange danskere og europæere - alle potentielle turister.

Ingen kan kende konsekvenserne af de kystnære havvindmøller - hverken de mest kritiske eller de mest positive. I den forbindelse kunne man så argumentere for at vi skulle lade være. Det er sandt, men for det første var beslutningen ikke kommunens og for det andet bliver der jo hver dag truffet beslutninger i dette land, som vi ikke kan kende de nøjagtige konsekvenser af. Lad mig minde om, at vi engang havde en stor protestbevægelse mod opførelsen af Storebæltsbroen. Broen ville skæmme naturen æstetisk og ødelægge biodiversiteten. Uden sammenligning iøvrigt, må man konstatere, at efter åbningen af broen i 1998 er alt kritik forstummet og alle er glade for broen. Iøvrigt har havmiljøet i Storebælt det glimrende.

Det er ikke sikkert de kystnære havvindmøller bliver en succes. Det kan ingen vide. Jeg tror ikke de bliver en fiasko. Under alle omstændigheder må vi stå bag de høringssvar vi har stemt om og tro på det bedste. Jeg synes ikke det klæder politikere, at tørre egen tvivl af på at mistænkeliggøre andre for snart sagt alverdens ting.

Det der står tilbage er jo egentlig spørgsmålet om hvorvidt en vindmølle 4-10 km. ude i havet er køn? Det er et æstetisk spørgsmål - og det er i realiteten helt umuligt at blive enige om. Er en motorvej køn? Et kraftvarmeværk? En fabrik? Nej, sjældent, men det er nødvendige installationer, hvis vi vil leve i en fri verden.

0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Lad os mødes i Hvide Sande

Gråvejr, frisk vind fra vestnordvest og kun 11 grader her på tærsklen til sommeren … Men i det mindste er der ikke udsigt til regn, så der er ingen grund til at blive hjemme, når der i eftermiddag indbydes til Ringkøbing-Skjern Kommunes største byfest - "Danmarks Dejligst i Naturens Rige"! Lidt vind i håret og småkoldt gråvejr kan vel ikke skræmme en vestjyde - især ikke, når festen er gratis, programmet omfattende og stemningen med garanti hyggelig. Det var den i alt fald sidste år, da den turnerende festival Danmarks Dejligst første gang ramte Naturens Rige; det foregik på Bundsbæk Mølle, hvor 1500 mennesker mødte op. Lad os håbe, at der kommer endnu flere til Hvide Sande i dag. For festen er udtryk for en god idé om at skabe samling og sammenhæng i vores geografisk store kommune. En dag, hvor vi kan skabe nye forbindelser og venskaber på tværs af både foreninger og organisationer, virksomheder, byer og - ikke mindst - de gamle kommuneskel. Kort sagt en slags "mini-folkemøde". Af samme grund er festivalen også turnerende; det er meningen, at den år for år flytter rundt fra sted til sted i kommunen. Det er altid oplysende at se andre end de normale hjørner af vores fælles matrikel. I år er turen altså kommet til Hvide Sande, hvor festen foregår langs havnen ved Troldbjergvej nordvest for Kammerslusen. Helt i festivalens ånd holdes den med hjælp fra det lokale frivillige foreningsliv, og 80 procent af overskuddet vil blive udbetalt til de foreninger, der hjælper til. De sidste 20 procent videreføres som startkapital til næste års gratis Danmarks Dejligst. Og hvad kan du så forvente, hvis du møder op? Ja, selvfølgelig er der en masse gratis musik. På den Store Ude-Scene vil lokale musikere som sangeren Karen Kousgaard, Vokal Vest og Ringkøbinggarden levere musikken sammen med rapperen Jokeren, den danske popgruppe Back to Back og country-musiker Tamra Rosanes. Men det er selvfølgelig ikke musik alt sammen. Du kan for for eksempel møde lokale byrådspolitikere, der vil opholde sig i et politisk debattelt. På den Lille Inde-Scene kan du deltage i debatter om tre af FN's 17 verdensmål, som rådgivningscentret Frivillig Vest har udvalgt. Temaerne er "mindre ulighed" og "bæredygtig energi/klimaindsats". Derudover sker der selvfølgelig en masse andet. Ikke mindst kan du møde en masse foreninger, der fortæller om, hvad de arbejder med. For er der noget, der er karakteristisk for Naturens Rige, er det, at vi har et rigt og varieret foreningsliv. Der er kort sagt lagt op til en hyggelig lørdag eftermiddag og aften i Hvide Sande for borgere i hele kommunen. Og ingen har vist endnu taget skade af en smule vind i håret …

Klumme

Alle hører til et sted og har to vigtige valg!