Annonce
forside

Kystnære møller bliver ikke flyttet

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) afviser muligheden for at flytte de kystnære møller længere ud på havet. Foto: Benny Gade

Energiminister afviser at flytte de kystnære møller 20 kilometer ud på havet til en kommende havmøllepark. Det er to forskellige projekter, siger han

Lemvig: Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er klar i mælet, når han bliver bedt om at kommentere på muligheden for at flytte de omdiskuterede, kystnære møller, der skal placeres på strækningerne mellem Hvide Sande og Søndervig samt fra Thyborøn til Ferring.

- Som jeg ser det, er det projekt afsluttet. De har været i udbud, og der er fundet en vinder, siger Lars Christian Lilleholt.

To foreninger arbejder for at få stoppet planerne om de omstridte mølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord. Begge parker bliver placeret langs med kystlinjen og i kun fire kilometers afstand. Derfor vil de efter foreningernes mening blive voldsomt dominerende og generende for lokalbefolkningerne. Ønsket om at få planerne droppet er blevet næret af en afgørelse, som energiklagenævnet traf kort før jul. Nævnet behandlede en klagesag vedrørende Vesterhav Syd og bestemte, at dele af sagsbehandlingen skal gå om. Blandt andet skal der laves et nyt VVM-tillæg med tilhørende visualiseringer, som derefter skal i høring. En del af sagsbehandlingen kommer dermed til at gå om, og muligvis bliver også sagsbehandlingen vedrørende Vesterhav Nord inddraget. De to foreninger har derfor i fællesskab lavet et alternativt forslag, hvor de foreslår de kystnære møller flyttet ud til en kommende møllepark, der skal placeres 20 kilometer ude på havet.

Energiminister Lars Christian Lilleholt mener dog ikke, at det vil være en mulig løsning.

- Det er to forskellige projekter, og jeg har ikke mulighed for at flytte de kystnære møller, siger han.

Ministeren uddybede senere på aftenen sin begrundelse, da han fik samme spørgsmål under sin deltagelse i Lemvig-Venstres nytårskur, der blev holdt i Tangsø Centeret. Her forklarede han, at ideen om to, kystnære parker ikke er vokset i hverken hans eller i Venstres have. Et flertal blandt partierne har imidlertid vedtaget, at de to mølleparker skal placeres tæt på kysten, og den beslutning har han ikke mulighed for at lave om.

- Venstre og jeg gjorde alt, hvad vi kunne, for at få møllerne længere ud på havet. Men der var et flertal, der tvang os til at få de to kystnære projekter. Jeg synes - og Venstre synes - at de skal længere ud på havet. Men nu har der været et udbud, og der er fundet en afslutning. Så er der ikke meget mere at komme efter, sagde han.

På mødet blev ministeren flere gange konfronteret med sagen om de kystnære møller, som flere i forsamlingen gav udtryk for ikke ville være en god ide, hvilket ministeren gav dem ret i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hjælp kommunen: Frivillig renholdelse

Læserbrev: Gudrun Pedersen havde den 28. december en meget relevant leder i Dagbladet – Giv kommunen en hjælpende hånd. Det var en leder, der igen satte henkastning af skrald på dagsordenen. Skrald på kommunens kyststrækning kan vi nok ikke beskylde kommunens borgere for – som hovedregel. Alt det skrald, der ligger og flyder langs landevejene og rundt omkring i vores byer – både store og små byer – skyldes som hovedregel kommunens egne borgere – desværre. I slutningen af byrådsperioden 2014 -2017 fremsatte Fjordlisten et budgetforslag, som faktisk blev vedtaget og indgik i budgettet. Jeg mener, det var for 2016 og frem. Det gik ud på, at der blev afsat et sekscifret beløb til deling mellem de foreninger, der vil bidrage med at fjerne affald fra vejområder, der er valgt af kommunens administration. Foreningens frivillige skal så renholde en bestemt strækning på nogle kilometer i et år, ikke bare en gang men flere gange i løbet af året. Pengene blev afsat i budgettet, men så vidt jeg ved aldrig effektueret til projektet. Som formand for Videbæk Borgerforening frem til marts 2018, ved jeg, at vi ikke har fået tilbudt muligheden fra kommunen. Var det ikke en ide at få sat det i gang hurtigst muligt. Der er i hvert fald steder nok at tage fat på i hele kommunen.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];