x
Annonce
forside

Kystnære møller bliver ikke flyttet

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) afviser muligheden for at flytte de kystnære møller længere ud på havet. Foto: Benny Gade

Energiminister afviser at flytte de kystnære møller 20 kilometer ud på havet til en kommende havmøllepark. Det er to forskellige projekter, siger han

Lemvig: Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er klar i mælet, når han bliver bedt om at kommentere på muligheden for at flytte de omdiskuterede, kystnære møller, der skal placeres på strækningerne mellem Hvide Sande og Søndervig samt fra Thyborøn til Ferring.

- Som jeg ser det, er det projekt afsluttet. De har været i udbud, og der er fundet en vinder, siger Lars Christian Lilleholt.

To foreninger arbejder for at få stoppet planerne om de omstridte mølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord. Begge parker bliver placeret langs med kystlinjen og i kun fire kilometers afstand. Derfor vil de efter foreningernes mening blive voldsomt dominerende og generende for lokalbefolkningerne. Ønsket om at få planerne droppet er blevet næret af en afgørelse, som energiklagenævnet traf kort før jul. Nævnet behandlede en klagesag vedrørende Vesterhav Syd og bestemte, at dele af sagsbehandlingen skal gå om. Blandt andet skal der laves et nyt VVM-tillæg med tilhørende visualiseringer, som derefter skal i høring. En del af sagsbehandlingen kommer dermed til at gå om, og muligvis bliver også sagsbehandlingen vedrørende Vesterhav Nord inddraget. De to foreninger har derfor i fællesskab lavet et alternativt forslag, hvor de foreslår de kystnære møller flyttet ud til en kommende møllepark, der skal placeres 20 kilometer ude på havet.

Energiminister Lars Christian Lilleholt mener dog ikke, at det vil være en mulig løsning.

- Det er to forskellige projekter, og jeg har ikke mulighed for at flytte de kystnære møller, siger han.

Ministeren uddybede senere på aftenen sin begrundelse, da han fik samme spørgsmål under sin deltagelse i Lemvig-Venstres nytårskur, der blev holdt i Tangsø Centeret. Her forklarede han, at ideen om to, kystnære parker ikke er vokset i hverken hans eller i Venstres have. Et flertal blandt partierne har imidlertid vedtaget, at de to mølleparker skal placeres tæt på kysten, og den beslutning har han ikke mulighed for at lave om.

- Venstre og jeg gjorde alt, hvad vi kunne, for at få møllerne længere ud på havet. Men der var et flertal, der tvang os til at få de to kystnære projekter. Jeg synes - og Venstre synes - at de skal længere ud på havet. Men nu har der været et udbud, og der er fundet en afslutning. Så er der ikke meget mere at komme efter, sagde han.

På mødet blev ministeren flere gange konfronteret med sagen om de kystnære møller, som flere i forsamlingen gav udtryk for ikke ville være en god ide, hvilket ministeren gav dem ret i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alt udsolgt midt i corona-hjemsøgelsen

Dagens gode lokale erhvervsnyhed i går var, at Lalandia nu har solgt samtlige 440 feriehuse i den kommende feriepark i Søndervig. Nogle af os husker sikkert, hvordan de første ferieparkplaner i Søndervig blev stoppet af finanskrisen i 2008, og det tog årevis og et gigantisk benarbejde fra projektmager Keld Hansens side at få pustet nyt liv i projektet igen. Sådan ser det heldigvis ikke ud til at ende denne gang. Ingen af os ved, hvor landet lander økonomisk, når corona-krisen engang er slut; sjovt bliver det ikke, så meget er sikkert. Men folk har altså ikke mistet modet til at investere i feriehusprojektet i Søndervig, og det er positivt af flere grunde. For det første er det med til at sikre, at projektet bliver gennemført, og det er endnu vigtigere, end det var før coronakrisen; det vil tilføre turismen i vort område et kvalitetsløft, vi får brug for i efter-corona-verdenen. Lalandia vil være endnu en grund til at vælge at tage på ferie i vort område frem for andre steder. For det andet bidrager Lalandia-byggeriet og de investeringer i infrastrukturen i området, som det medfører, til at skabe aktivitet i lokalsamfundet, både i byggefasen og i den efterfølgende driftsfase. Det er vigtigt, for vi må regne med, at arbejdsløsheden stiger voldsomt, i alt fald i en periode, og derfor har vi brug for alle de arbejdspladser, vi kan skaffe. For det tredje - og det er ikke det mindst vigtige - vil synet af, at der sker noget, at der er gang i byggeaktiviteterne, være med til at løfte optimismen og troen på, at samfundet ikke er kastet ned i en afgrundsdyb depression. Noget af det mest nedslående ved finanskrisen i 2008 var netop, at alt i en periode gik i stå. Der er ingen grund til at besmykke virkeligheden. Lige nu står vi midt i den værste krise, økonomisk og sundhedsmæssigt, nogen af os kan huske. Hvordan verden ser ud på den anden side af tunnellen, ved vi selvsagt ikke. Derfor er det også så vigtigt at glæde sig over det, der trods alt peger hen imod fremtidig vækst og udvikling i vort område. Hvem ved - måske god plads og masser af frisk luft fremover vil være et af de bedste turistmæssige salgsargumenter. Det kan vi alt fald byde på her i Naturens Rige.

Annonce