Annonce
Debat

Kystnære havmøller: Og hvor jeg vender øjet hen, jeg ser så sære ting...

"Politikere og embedsmænd, som aldrig har set Vesterhavet og aldrig har set solen gå ned ude i det uendelige hav, og hvor intet andet ses i horisonten end en fiskekutter, aner ikke, hvad de ødelægger, når de er ved at godkende et industriområde af vindmøller få kilometer fra havstokken", skriver debattøren. Foto: Arne Berget
Annonce

Læserbrev: Hvis det går, som den tidligere generation af politikere vedtog i 2012, vil vi om få år, når vi ser ud over Vesterhavet mod sydvest fra boligen i Klegod på Holmslands Klit, kunne se 10 snurrende, lysblinkende, næsten 200 meter høje vindmøller over klittoppene nogle få kilometer ude i Vesterhavet, og hvis vi ser mod nordvest, hvor solen – blot til ignoranternes information - jo går ned i sommertiden, vil vi se yderligere 10 møller få kilometer ude i havet. De tyve møller blinker ind i de vestvendte vinduer i opholdsstuen og i soverummene om natten. Det er forbløffende skandaløst, og giver grund til at klage over Energistyrelsen, samt forlange af den nye generation af politikere, at de straks får flyttet de kystnære møller væk.

Hvor blev solnedgangen i Vesterhavet så af midt i disse planlagte industri- og tivoliområder?

Den har de gamle politikere taget, og de nye har aldrig set lyset eller brugt hovedet.

Politikere og embedsmænd, som aldrig har set Vesterhavet og aldrig har set solen gå ned ude i det uendelige hav, og hvor intet andet ses i horisonten end en fiskekutter, aner ikke, hvad de ødelægger, når de er ved at godkende et industriområde af vindmøller få kilometer fra havstokken.

Tag dog derover og gå ned på stranden ved solnedgangstide; så vil I erkende, at de gamles beslutning var forkert og vil ødelægge det smukkeste syn i Danmark. I unge politikere skal omgøre den nu.


Politikere og embedsmænd, som aldrig har set solen gå ned ude i det uendelige hav, aner ikke, hvad de ødelægger.


Og nej! Vi vil ikke sætte spørgsmålstegn ved brugen af vindenergi, men når I nu i de seneste år har ivret for vindmøller langt ude på havet – sådan som man praktiserer i bl.a. Holland, Tyskland og Sverige – og også råbt op om vindmølle-øer, så kan man kun konkludere, at jeres holden fast ved de meget kystnære mølleklynger, Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, er udtryk for jeres uvidenhed om forholdene. Men endnu værre: Jeres formentlig manglende viden og interesse for at udbedre forholdene må være udtryk for ligegyldighed eller ligefrem dumhed. Søren Gade undtaget, han har taget afstand, og det skal han have tak for. Fornemmelsen er, at I – nutidens politikere – hver især tænker: ’Måske kan jeg ikke profilere mig tilstrækkelig tydeligt i partiet og i offentligheden på den sag, så den lader jeg sejle sin egen sø; og så vil jeg skynde mig at glemme, at jeg egentlig godt har hørt, at opstilling af de kystnære havmøller sender adskillige milliarder lige ned i den svenske statskasse.

Sagen er, at det kæmpetilskud, som Vattenfall (alias den svenske stat) får for at opstille havmøller, er helt unødvendigt takket være store teknologiske fremskridt siden den forældede vedtagelse i Folketinget i 2012. Vattenfall og andre firmaer opstiller i disse år møller langt ude på havene helt uden statstilskud. Så tag nu og køb svenskerne ud, og tag så fat på mølleøer langt ude på Vesterhavet.

Og måtte så overskriften aldrig blive til virkelighed.

Arne Berget
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm

Køber af konkursramt efterskole jubler over politikernes ja: Nu er vi flyvende

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus: Som studerende er jeg glad for at have ruten som bindeled mellem mit studieliv og mit barndomsområde

Annonce