Annonce
Læserbrev

Kvaliteten rammes: Besparelser på uddannelse gør Danmark fattigere

Læserbrev: I Danmark lever vi af kloge hænder og dygtige hoveder. Det kræver uddannelser af høj kvalitet. Derfor er det en dårlig investering, at regeringen og Dansk Folkeparti de seneste år har gennemført markante besparelser på uddannelse.

Ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser er blevet tvunget til at skære to procent hvert år siden 2016. Og der lægges op til at fortsætte besparelserne helt frem til 2022. Alene i Ringkøbing-Skjern har uddannelserne skullet skære mere end 33,9 millioner kroner samlet set siden 2016. Det kan i dén grad mærkes, og det går selvfølgelig ud over kvaliteten. På erhvervsskolerne er der ikke midler nok til at købe maskiner og værktøj, der svarer til den virkelighed eleverne skal ud i. Og på de gymnasiale uddannelser kæmper underviserne med at finde tid til at rette elevernes opgaver.

De negative konsekvenser af besparelserne på uddannelse er derfor tydelige. Og nedskæringerne rammer ikke kun de unge – de rammer også vores lokale erhvervsliv. De har brug for flere dygtige medarbejdere. Hvis vi skal fastholde de gode arbejdspladser, skal vi sørge for, at man kan tage en god uddannelse. I stedet for at svinge sparekniven, bør vi investere i uddannelse. For der er intet effektivt over at fyre undervisere og holde fast i gammelt udstyr. En ny regering skal derfor investere i uddannelse af høj kvalitet i alle dele af vores land. Til gavn for de unge, for virksomhederne, for lokalsamfundet – for os alle sammen.

Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold

Skjern sejrede sikkert mod oprykkerne - men de kunne have vundet større

Mest læste

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce