Læserbrev

Kvaliteten rammes: Besparelser på uddannelse gør Danmark fattigere

Læserbrev: I Danmark lever vi af kloge hænder og dygtige hoveder. Det kræver uddannelser af høj kvalitet. Derfor er det en dårlig investering, at regeringen og Dansk Folkeparti de seneste år har gennemført markante besparelser på uddannelse.

Ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser er blevet tvunget til at skære to procent hvert år siden 2016. Og der lægges op til at fortsætte besparelserne helt frem til 2022. Alene i Ringkøbing-Skjern har uddannelserne skullet skære mere end 33,9 millioner kroner samlet set siden 2016. Det kan i dén grad mærkes, og det går selvfølgelig ud over kvaliteten. På erhvervsskolerne er der ikke midler nok til at købe maskiner og værktøj, der svarer til den virkelighed eleverne skal ud i. Og på de gymnasiale uddannelser kæmper underviserne med at finde tid til at rette elevernes opgaver.

De negative konsekvenser af besparelserne på uddannelse er derfor tydelige. Og nedskæringerne rammer ikke kun de unge – de rammer også vores lokale erhvervsliv. De har brug for flere dygtige medarbejdere. Hvis vi skal fastholde de gode arbejdspladser, skal vi sørge for, at man kan tage en god uddannelse. I stedet for at svinge sparekniven, bør vi investere i uddannelse. For der er intet effektivt over at fyre undervisere og holde fast i gammelt udstyr. En ny regering skal derfor investere i uddannelse af høj kvalitet i alle dele af vores land. Til gavn for de unge, for virksomhederne, for lokalsamfundet – for os alle sammen.

0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Ugens Prædiken: En kamp med mennesker og Gud

Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Leder For abonnenter

Turismevækst trues af mangel på hænder

Vi har et kæmpestort problem her i Naturens Rige: Vi mangler hænder! På en vis måde er vi blevet et offer for vores egen succes. Det går jo godt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der er gang i erhvervslivet, og har været det længe. Arbejdsløsheden er helt i bund, og det er nemt at få et job. Niels Hausgaard-vendingen, "der er altid arbejde til dem, der vil arbejde", er tæt på at være socialrealisme, ikke satire. I alt fald hvis man taler med bagere, købmænd, campingpladsejere og andre i sommerlandet. De får kun få eller måske endda slet ingen ansøgninger, når de slår stillinger op. Det er et problem. Et kæmpestort problem. Og der er ingen udsigt til, at det bliver bedre, snarere tvært imod. I Dagbladet i dag sætter vi fokus på problemerne for den del af erhvervslivet, der er afhængigt af turismen. Allerede nu er det svært at finde medarbejdere. I de kommende år bliver det stensikkert bare værre: - Vi regner med en vækst i turismen på omkring 50 procent frem mod 2025. Det betyder, at der skal ansættes 1500 flere i turisterhvervene. Nogle vil være på fuld tid, mens andre vil være deltids- og ungarbejdere, siger direktør Søren Lydig, Ringkøbing Fjord Turisme. 1500 flere medarbejdere på fem-seks år! På et tidspunkt, hvor der er registreret omkring 800 arbejdsløse i kommunen! Alene det kommende feriecenter Lalandia i Søndervig og oplevelsescentret Naturkraft skal tilsammen bruge hundredvis af ansatte. Det bliver svært. Især da turismeerhvervet er kendetegnet ved sæsonbetonet arbejde på ofte skæve arbejdstider og - det kommer vi næppe heller uden om - til lønninger, der har svært ved at konkurrere med en række andre brancher. - Det er noget lort, siger Bjarne Nielsen, fiskehandler på havnen i Ringkøbing. Og så kort kan det vel egentlig siges. For selv om Ringkøbing-Skjern har udsigt til kolossal vækst i turismen, hvordan skal potentialet så kunne realiseres, hvis ikke den nødvendige arbejdskraft er til rådighed? Direktør i Erhvervsrådet Hans Jørn Mikkelsen mener, at man bør begynde med at få aktiveret de ledige, vi har i kommunen - også dem, der ikke nødvendigvis kan arbejde 37 timer om ugen. Men som tallene viser, er det slet ikke nok, selv om man så fik aktiveret dem alle. Der skal mere til. Inden for turistbranchen snakker man om, hvordan man kan gøre det attraktivt for unge at tage arbejde i vort område i højsæsonen. Man vil lokke dem med, at de jo kan surfe, fiske og have sjov i fritiden og holde sommerferie, samtidig med at de tjener nogle penge. Om det lader sig gøre, er ikke til at sige. Men noget må der gøres. Vi må lægge vore vestjyske hjerner i blød og eventuelt søge assistance ude fra. Ellers mister vi en gylden mulighed for at styrke en branche i voldsom vækst. Og det vil virkelig være et problem...