Annonce
Ringkøbing

Kursister udfordret i Velling: 'Der skulle være noget, de ikke havde bedt om'

- Vi skal pudse lidt af i forhold til den feedback, vi har fået, og så skal vi have fundet noget finansiering til det. Men jeg har en fornemmelse af, at pengene er dér, siger lærer og kommunikationsmedarbejder på Vestjyllands Højskole, Kristoffer Brun, om erfaringerne med at undervise soldaterveteraner. Foto: Vestjyllands Højskole
Vestjyllands Højskole har høstet gode erfaringer med at gennemføre et kursus for soldaterveteraner, og der kan meget vel blive tale om noget lignende på et senere tidspunkt.
Annonce

Velling: Fire undervisere bevægede sig ud i fremmed terræn, da Vestjyllands Højskole i starten af september bød et par håndfulde soldaterveteraner velkommen til et kursus med titlen 'Et vildere liv.'

- Vi skulle prøve noget, vi aldrig havde prøvet før, siger Kristoffer Brun, der er lærer og kommunikationsmedarbejder på højskolen.

Idéen opstod i midten af juni, da Folkehøjskolernes Forening fristede med penge fra en særlig sommerpulje til aktiviteter for folk, der ikke normalt kommer på højskole.

I første omgang blev der fostret en idé om at skabe noget for indvandrerdrenge, men mulige problemer med rekruttering og det faktum, at der kunne blive tale om mindreårige, fik pilen til at pege i en anden retning:

- Vi kom til at snakke om veteraner. De fylder ikke ret meget i højskolesammenhæng, og så er de ret godt organiseret med veteranhjem, koordinatorer og Veterancentret i Ringsted, tilføjer Kristoffer Brun.

I løbet af et døgn var der fyldt op på det godt to døgn lange kursus, der var gratis at deltage i:

- Jeg ved ikke, om det var vigtigt. Eller om de også var kommet, hvis det havde kostet 500 kroner, siger Kristoffer Brun.

Annonce

Et anderledes tilbud

Under deres planlægning fandt arrangørerne på højskolen ret hurtigt ud af, at 'Et vildere liv' skulle afvikles under åben himmel - inklusiv overnatning i shelters.


Vores berettigelse ligger i at tilbyde noget, veteransystemet ikke tilbyder.

Kristoffer Brun, Vestjyllands Højskole


Dermed var der sikkerhed for, at deltagerne nemt kunne gå lidt væk for sig selv, hvis behovet skulle opstå:

- Og så skulle der være noget, de ikke havde bedt om. Når det var på en højskole, så skulle de også udfordres. Vores berettigelse ligger i at tilbyde noget, veteransystemet ikke tilbyder, siger Kristoffer Brun, der i det lys fremhæver eksempelvis yoga, sang og åndedrætsøvelser.

Hvis andre veteraner også gerne vil en tur til Vestjylland, så er de angiveligt klar til at byde velkommen i Velling:

- Vi skal pudse lidt af i forhold til den feedback, vi har fået, og så skal vi have fundet noget finansiering til det. Men jeg har en fornemmelse af, at pengene er dér, tilføjer Kristoffer Brun.

Han har også en fornemmelse af, at behovet for den slags frirum for tidligere soldater i fjendeland er forholdsvist stort:

- Det er meget vigtigt for os at bevare intregiteten i det. Det må ikke blive rutine for os, siger Kristoffer Brun, der umiddelbart forestiller sig, at den slags kursusforløb kan afvikles to til tre gange årligt - med maksimalt 15 deltagere:

- Der skal ikke kunne opstå grupperinger. Det skal ikke være sådan, at det bliver for stærkt et fællesskab for os at komme ind i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

108 millioner kroner skal sende Robotti ud i verden: Virksomhed med vestjyske rødder og fabrik i Lem tiltrækker kæmpe investering

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tre anbefalinger: Sådan får man udenlandske arbejdere til at slå sig ned i Vestjylland

Skjern Håndbold

Mathias Gidsel kan få debut på A-landsholdet: Tre spillere med Skjern-relation skal spille Danmark til EM

Annonce