Annonce
Hvide Sande

Kunstnere i kø for at bo i Hvide Sande

Her er Ayoe Lise Lysgaard Pløger i gang med det indledende arbejde. Maleriet hedder »Tag chancen«. Foto: Joan Karlsen

Interessen for nyt atelier er så stor, at der ikke er flere ledige uger i 2016.

Hvide Sande: »Det er helt fantastisk, og jeg elsker simpelthen der her hus«.

Annonce
Billedet hedder »Hvide Sande«, og inspirationen til farverne og ansigtsudtrykket er naturligvis hentet under opholdet i Hvide Sande.

Sådan lyder det fra grafiker og kunstmaler Ayoe Lise Lysgaard Pløger, der er den første kunstner i Holmsland Klit Turistforenings seneste nybyggeri.

Brande-grafikeren beskriver sig selv som en historiefortæller, og billederne bruger hun til at komme af med sine budskaber.

Der er tale om en såkaldt kunstnerbolig på Tyskerhavnen i Hvide Sande.

Atelieret er opført på soklen af et gammelt redskabshus, og den arkitekttegnede bygning er holdt i rigtig redskabsskur-stil, så den falder i tråd med havnens andre skure og ferieboliger.

Grafikeren fra Brande har udelukkende positive ord om det lille atelier, der også indeholder køkken, bad og soveværelse.

»Det er skønt, at det indvendigt er skåret helt ind til benet, så der kun er det mest nødvendige. Funktionelt fungerer det efter min mening optimalt. Samtidig er lyset helt fint med det rigtig lysindfald. Sidst, men ikke mindst, kan jeg ikke undgå at blive inspireret af at kigge ud på Tyskerhavnen og Ringkøbing Fjord. Udsigten er ganske enkelt fremragende,« siger hun.

Åben fra søndag til torsdag

Kunstnernes husleje består af betaling af eget forbrug af vand og varme.

Det eneste krav fra Holmsland Klit Turistforening er, at i den periode, kunstneren opholder sig i kunstnerboligen, skal der være åbent for besøgende fra søndag til torsdag.

Det fortæller Flemming Rendbo, der er manden, som vælger de kunstnere, der får tilbud om et ophold på 14 dage i perioden frem til 4. november.

»Lørdag er den store udskiftningsdag i sommerhusene, og om fredagen pakker sommerhusgæsterne sammen. Derfor er det åbne værksted fra søndag til torsdag,« forklarer Flemming Rendbo, der også kan oplyse, at interessen for kunstnerboligen er så stor, at der ikke er flere ledige ophold i år.

Ayoe Lise Lysgaard Pløger har været glad for de besøgende.

»Jeg synes, der har været pænt med besøgende, og det er både turister og lokale borgere, der har kigget forbi for at se huset og følge mit arbejde.

En autograf på væggen

Under opholdet i Hvide Sande har grafikeren fra Brande malet tre kunstværker, der hedder »Tag chancen«, »Hvide Sande« og »Big ambitious heart«.

Derudover er væggene i atlieret pyntet med andre af hendes malerier.

Selv om alle hendes kunstværker skal pilles ned af væggene og med tilbage til Brande, når opholdet på Tyskerhavnen er slut, har hun alligevel fået lov til at sætte sit eget lille præg på kunstnerboligen.

»Henning Davidsen har sagt, at jeg på væggen skal skrive min autograf sammen med et lille vægmaleri. Hvis alle kunstnerne gør det samme, bliver det et rigtig hyggeligt atelier med tiden,« vurderer Ayoe Lise Lysgaard Pløger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Ringkøbing For abonnenter

Hun starter snart i en almindelig klasse: - Dansk bliver svært - men jeg glæder mig rigtig meget

Annonce