Annonce
Hvide Sande

Kunstnere i kø for at bo i Hvide Sande

Her er Ayoe Lise Lysgaard Pløger i gang med det indledende arbejde. Maleriet hedder »Tag chancen«. Foto: Joan Karlsen

Interessen for nyt atelier er så stor, at der ikke er flere ledige uger i 2016.

Hvide Sande: »Det er helt fantastisk, og jeg elsker simpelthen der her hus«.

Billedet hedder »Hvide Sande«, og inspirationen til farverne og ansigtsudtrykket er naturligvis hentet under opholdet i Hvide Sande.

Sådan lyder det fra grafiker og kunstmaler Ayoe Lise Lysgaard Pløger, der er den første kunstner i Holmsland Klit Turistforenings seneste nybyggeri.

Brande-grafikeren beskriver sig selv som en historiefortæller, og billederne bruger hun til at komme af med sine budskaber.

Der er tale om en såkaldt kunstnerbolig på Tyskerhavnen i Hvide Sande.

Atelieret er opført på soklen af et gammelt redskabshus, og den arkitekttegnede bygning er holdt i rigtig redskabsskur-stil, så den falder i tråd med havnens andre skure og ferieboliger.

Grafikeren fra Brande har udelukkende positive ord om det lille atelier, der også indeholder køkken, bad og soveværelse.

»Det er skønt, at det indvendigt er skåret helt ind til benet, så der kun er det mest nødvendige. Funktionelt fungerer det efter min mening optimalt. Samtidig er lyset helt fint med det rigtig lysindfald. Sidst, men ikke mindst, kan jeg ikke undgå at blive inspireret af at kigge ud på Tyskerhavnen og Ringkøbing Fjord. Udsigten er ganske enkelt fremragende,« siger hun.

Åben fra søndag til torsdag

Kunstnernes husleje består af betaling af eget forbrug af vand og varme.

Det eneste krav fra Holmsland Klit Turistforening er, at i den periode, kunstneren opholder sig i kunstnerboligen, skal der være åbent for besøgende fra søndag til torsdag.

Det fortæller Flemming Rendbo, der er manden, som vælger de kunstnere, der får tilbud om et ophold på 14 dage i perioden frem til 4. november.

»Lørdag er den store udskiftningsdag i sommerhusene, og om fredagen pakker sommerhusgæsterne sammen. Derfor er det åbne værksted fra søndag til torsdag,« forklarer Flemming Rendbo, der også kan oplyse, at interessen for kunstnerboligen er så stor, at der ikke er flere ledige ophold i år.

Ayoe Lise Lysgaard Pløger har været glad for de besøgende.

»Jeg synes, der har været pænt med besøgende, og det er både turister og lokale borgere, der har kigget forbi for at se huset og følge mit arbejde.

En autograf på væggen

Under opholdet i Hvide Sande har grafikeren fra Brande malet tre kunstværker, der hedder »Tag chancen«, »Hvide Sande« og »Big ambitious heart«.

Derudover er væggene i atlieret pyntet med andre af hendes malerier.

Selv om alle hendes kunstværker skal pilles ned af væggene og med tilbage til Brande, når opholdet på Tyskerhavnen er slut, har hun alligevel fået lov til at sætte sit eget lille præg på kunstnerboligen.

»Henning Davidsen har sagt, at jeg på væggen skal skrive min autograf sammen med et lille vægmaleri. Hvis alle kunstnerne gør det samme, bliver det et rigtig hyggeligt atelier med tiden,« vurderer Ayoe Lise Lysgaard Pløger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce