Hvide Sande

Kunstnere i kø for at bo i Hvide Sande

Her er Ayoe Lise Lysgaard Pløger i gang med det indledende arbejde. Maleriet hedder »Tag chancen«. Foto: Joan Karlsen

Interessen for nyt atelier er så stor, at der ikke er flere ledige uger i 2016.

Hvide Sande: »Det er helt fantastisk, og jeg elsker simpelthen der her hus«.

Billedet hedder »Hvide Sande«, og inspirationen til farverne og ansigtsudtrykket er naturligvis hentet under opholdet i Hvide Sande.

Sådan lyder det fra grafiker og kunstmaler Ayoe Lise Lysgaard Pløger, der er den første kunstner i Holmsland Klit Turistforenings seneste nybyggeri.

Brande-grafikeren beskriver sig selv som en historiefortæller, og billederne bruger hun til at komme af med sine budskaber.

Der er tale om en såkaldt kunstnerbolig på Tyskerhavnen i Hvide Sande.

Atelieret er opført på soklen af et gammelt redskabshus, og den arkitekttegnede bygning er holdt i rigtig redskabsskur-stil, så den falder i tråd med havnens andre skure og ferieboliger.

Grafikeren fra Brande har udelukkende positive ord om det lille atelier, der også indeholder køkken, bad og soveværelse.

»Det er skønt, at det indvendigt er skåret helt ind til benet, så der kun er det mest nødvendige. Funktionelt fungerer det efter min mening optimalt. Samtidig er lyset helt fint med det rigtig lysindfald. Sidst, men ikke mindst, kan jeg ikke undgå at blive inspireret af at kigge ud på Tyskerhavnen og Ringkøbing Fjord. Udsigten er ganske enkelt fremragende,« siger hun.

Åben fra søndag til torsdag

Kunstnernes husleje består af betaling af eget forbrug af vand og varme.

Det eneste krav fra Holmsland Klit Turistforening er, at i den periode, kunstneren opholder sig i kunstnerboligen, skal der være åbent for besøgende fra søndag til torsdag.

Det fortæller Flemming Rendbo, der er manden, som vælger de kunstnere, der får tilbud om et ophold på 14 dage i perioden frem til 4. november.

»Lørdag er den store udskiftningsdag i sommerhusene, og om fredagen pakker sommerhusgæsterne sammen. Derfor er det åbne værksted fra søndag til torsdag,« forklarer Flemming Rendbo, der også kan oplyse, at interessen for kunstnerboligen er så stor, at der ikke er flere ledige ophold i år.

Ayoe Lise Lysgaard Pløger har været glad for de besøgende.

»Jeg synes, der har været pænt med besøgende, og det er både turister og lokale borgere, der har kigget forbi for at se huset og følge mit arbejde.

En autograf på væggen

Under opholdet i Hvide Sande har grafikeren fra Brande malet tre kunstværker, der hedder »Tag chancen«, »Hvide Sande« og »Big ambitious heart«.

Derudover er væggene i atlieret pyntet med andre af hendes malerier.

Selv om alle hendes kunstværker skal pilles ned af væggene og med tilbage til Brande, når opholdet på Tyskerhavnen er slut, har hun alligevel fået lov til at sætte sit eget lille præg på kunstnerboligen.

»Henning Davidsen har sagt, at jeg på væggen skal skrive min autograf sammen med et lille vægmaleri. Hvis alle kunstnerne gør det samme, bliver det et rigtig hyggeligt atelier med tiden,« vurderer Ayoe Lise Lysgaard Pløger.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Farlige fund i Fiskeriets Hus: Storebror ville ikke røre krabberne - men femårige Anker er ikke bange

Vestjylland

Verdensstjerner lægger nok engang vejen omkring Nørre Vosborg

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing-Skjern

Søren Elbæk til nye ministre: Kom og se, hvorfor vi har brug for en 2+1-vej

Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Annonce