Annonce
Hvide Sande

Kunstnerboligen hitter hos kunstnerne

Kunstnerboligen på Tyskerhavnen i Hvide Sande har været en stor succes i hele 2017. Privatfoto.

Kunstnerboligen på Tyskerhavnen i Hvide Sande har været populær i 2017.

Hvide Sande: Holmsland Klit Turistforening åbnede sidste år Kunstnerboligen på Tyskerhavnen i Hvide Sande. En lille bolig, hvor kunstnere fra hele landet kunne komme og bo, mens de arbejdede på nye værker.

Efteråret 2016 blev en stor succes, da kunstnerne strømmede til Hvide Sande. I 2017 har der også været stor efterspørgsel på Kunstnerboligen:

- Det er gået over alle forventninger. Vi fik rigtig mange ansøgninger i 2017, og kunstnerne har været glade for boligen og området, siger Katrine Frandsen, der er destinationsmanager i Holmsland Klit Turistforening.

Giver et andet liv

Holmsland Klit Turistforening har det krav til kunstnerne, at de søndag til torsdag skal holde åbent for besøgende, der kan komme og se deres arbejde og værker.

Ligesom i 2016 har der også i 2017 været godt besøgt i det lille arbejdsværksted på Tyskerhavnen:

- Det giver noget andet liv, når vi har kunstnere boende. I højsæsonen kan nogle af kunstnerne godt have 600-700 mennesker på besøg, så der er tryk på det lille værelse. Men de besøgende er glade for det, siger Katrine.

Store forventninger til 2018

Årsagen, til at Kunstnerboligen har været så populær, skyldes ifølge Katrine Frandsen, at Hvide Sande har noget helt særligt at byde på.

- For det første er der jo vand på begge side. Derudover er der også et specielt lys herude. Tidligere blev kunstnere også forelsket i Skagen og Nymindegab på grund af lyset, så det betyder meget. Til sidst har vi en god blanding af fiskeri, havn og turisme, siger hun.

Mens udlejningssæsonen for 2017 er ved at være slut, er planlægningen af næste sæson i gang. Holmsland Klit Turistforening har allerede modtaget flere henvendelser - også fra udenlandske kunstnere.

- Vi har fået mange ansøgninger fra danske, hollandske og tyske kunstnere. De kunstnere, vi ikke får plads til lige med det samme, kommer på en venteliste, siger Katrine Frandsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce