Kultur

Kunstner sætter spor på RINGkøbing

Henrik Busk Andersen viste sig - trods vejret - fra sin sædvanlige festlige side ved afsløringen af skulpturen. Blandt tilskuerne var borgmester Hans Østergaard. Foto:Jørgen Kirk
Henrik Busk Andersens "Try to break the circle" afsløret på Museumspladsen.

RINGKØBING: En heftig byge fejede hen over Museumspladsen præcis klokken 16.00, da Henrik Busk Andersens værk, "Try to break the circle" fredag eftermiddag blev afsløret.

Det tog dog ikke pippet fra den festlige kunstner, der har doneret det 30.000 kroner dyre værk - et sæt fodspor i bronze, der er limet fast til fliserne foran skulpturen af polarforskeren Mylius Erichsen; en mand, der gik sine egne veje.

Og det er netop ideen med fodsporscirklen, fortalte kunstneren Dagbladet, lige før pressenningen, der dækkede værket, blev fjernet.

- Det er en hyldest til de mennesker, der ikke bare går i andres fodspor, men bryder cirklen. Det er også derfor, fodsporene er vendt, så de går imod uret, sagde Henrik Busk Andersen.

Da værket var blevet afsløret, og regnen hørt op, dukkede solen i øvrigt frem for skyerne, og de fik Henrik Busk Andersen til at gribe en orange markeringspæl, sætte den midt i kredsen af fodspor, og bemærke, at den jo også kan fungere som solur.

Eller rettere: Sål-ur!

Et knus fra kunstneren til formanden for kommunens kunstudvalg, Gitte Kjeldsen.

"Vild, talentfuld og flittig"

Formanden for kommunens kunstudvalg, Gitte Kjeldsen, havde en varm velkomst til kunstneren.

- Henrik er en vild, talentfuld og flittig maler, billedhugger og skribent med meget på hjerte. Han har en energi, der kan tage luften ud f de fleste, men det er altid spændende og fængslende at høre Henriks tanker - og de er mangfoldige, sagde hun til forsamlingen, der havde trodset vejret, og som blandt andet talte borgmester Hans Østergaard.

Gitte Kjeldsen nævnte, at Ringkøbing-Skjern Kommune allerede flere gange har haft fornøjelse af Henrik Busk Andersen - blandt andet som arbejdende kunstner i Slusen i Hvide Sande og i Kunstpavillonen i Videbæk.

- For nogen tid siden ringede Henrik til mig, og sagde: Kjeldsen, jeg vil give jer en skulptur. Den handler om at bryde cirklen, om ikke at gå i andres fodspor men finde sine egne veje. Vi er taknemmelige over at modtage gaven, og som Henrik siger, selvfølgelig skal ringen ligge i RINGkøbing!

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Kultur For abonnenter

E-force satsede på at vinde "the double" ved gadefodboldstævne i Hvide Sande

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce