Annonce
Ringkøbing

Kunstner maler portræt af bestseller-forfatter til ny udstilling: 'Jeg håber, at der kommer nye kunder i butikken'

På grund af corona-karantæne var Lise Eiler nødt til at droppe sit planlagte besøg hjemme hos Stine Pilgaard i Velling. I stedet fik billedkunstneren lov til at lade sig inspirere af dette portræt, som i starten af 2020 blev taget af succesforfatteren i tågedis ved Ringkøbing Fjord. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Billedkunstner Lise Eiler har skabt en portrætserie, der til juni skal præsenteres på Dokk1 i Aarhus. Blandt de portrætterede er succesforfatter Stine Pilgaard fra Velling.
Annonce

Velling: Det bliver med et strejf af vestenvind i håret, når der 12. juni er fernisering på en ny, stor kunstudstilling på Dokk1 i Aarhus.

Udstillingen kommer til at tælle portrætter af syv forfattere med tilknytning til den østjyske storby, og blandt navnene er Stine Pilgaard, som nu bor i Velling.

Bag værkerne står Lise Eiler, der oprindeligt havde aftalt et besøg hjemme hos Stine Pilgaard, men der kom en pandemi på tværs. Derfor har kunstneren ladet sig inspirere af et foto, der i starten af 2020 blev taget ved Ringkøbing Fjord af pressefotograf Johan Gadegaard.

- Jeg er faktisk færdig med portrætterne, da jeg havde regnet med, at der skulle være fernisering 16. januar. Men på grund af corona-restriktioner har vi valgt at udskyde til juni, siger Lise Eiler og tilføjer:

- Jeg var virkelig skuffet over at skulle afblæse, men jeg tror, det ender med at blive endnu bedre. For udsættelsen til juni har givet mulighed for en meget længere udstillingsperiode, og oveni kommer den bonus, at udstillingen bliver en del af den årlige litteraturfestival, LitteratureXchange, i juni og Aarhus Festuge i september. Det er en ret skøn periode.


Udstillingen er som udgangspunkt en udgift for mig, men jeg håber, den kaster noget af sig

Lise Eiler, billedkunstner


Ud over Stine Pilgaard, der senest har storhittet med romanen 'Meter i sekundet,' kommer udstillingen til at byde på portrætter af Svend Åge Madsen, Sissel-Jo Gazan, Morten Ramsland, Renée Toft Simonsen, Jørgen Leth og Elsebeth Egholm.

Annonce

Kunder i byggebranchen

Lise Eiler er cand.mag i kunsthistorie og russisk fra Aarhus Universitet og har fulgt længere kurser i maleri, grafik, tegning og modellering på Langelands Kunsthøjskole og på Aarhus Kunstskole.

I dag er den 48-årige kunstner bosat på Nørrebro i København, hvor Lise Eiler også har sit kreative værksted:

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet på, at jeg skulle leve af det. Det har lidt været tilfældigheder, der har før mig hertil, hvor jeg er nu.

48-årige Lise Eiler er her fotograferet ved et selvportræt i billedkunstnerens værksted på Nørrebro i København. Privatfoto

Mens Lise Eiler gik på Aarhus Kunstskole, fik hun øjnene op for det smukke i stilladskonstruktioner, og hun fik skabt sig en niche med at male byggepladsmotiver:

- Jeg fandt ud af, at der var en kundegruppe i byggebranchen. At der var nogle, der havde lyst til at købe det, jeg lavede.

I det lys har Lise Eiler løst bestillingsopgaver for blandt andre Danmarks Apotekerforening, Hovedstadens Bygningsentreprise og Dansk Stillads Service.

Annonce

Portrætter er til salg

Sideløbende med sin aktivitet rundt om på forskellige byggepladser fik Lise Eiler smag for at male portrætter, og de er langsomt komme til at fylde mere og mere i billedet.

På 2018-udgaven af musikfestivalen NorthSide stod Lise Eiler - der er opvokset i Aarhus - bag en omfangsrig portrætvæg, hvor det var muligt at kigge nærmere på stjernenavne som Tim Christensen, Björk, C.V Jørgensen, Beck og Liam Gallager.

Lise Eiler

48-årige Lise Eiler er cand.mag i kunsthistorie og russisk.

Hun er opvokset i Aarhus og student fra Holstebro Gymnasium, hvor hendes far dengang var ansat.

Lise Eiler er i dag bosat på Nørrebro i København, hvor hun lever af at være udøvende billedkunstner.

I efteråret 2020 stod Lise Eiler bag et projekt på Vestbyens Friskole i Holstebro. Sammen med skolens 300 elever skabte hun et kunstværk, der består af et træ, som vokser fra gulv til loft - og hvor elevernes aflagte sko udgør stammen.

Om sine personlige forventninger til den kommende udstilling på Dokk1 siger Lise Eiler:

- Jeg glæder mig til åbningsarrangementet, som bliver med deltagelse af de portrætterede forfattere - og med oplæsninger i Store Sal. Udstillingen er som udgangspunkt en udgift for mig, men jeg håber, den kaster noget af sig. Jeg håber, at der, når flere får kendskab til mine malerier, kommer nye kunder i butikken.

De syv forfatterportrætter - der hver måler 100 gange 80 centimeter - bliver til den tid udbudt i fri handel.

Annonce

Et citat på bagsiden

Næste sommers udstilling i det ikoniske byggeri på havnen i Aarhus bliver suppleret af forfatternes stemmer og tanker. De har alle syv fået stillet de samme spørgsmål, og de forskellige svar kan publikum høre ved værkerne:

- De små interviews bliver samtidig udgivet som podcasts i løbet af udstillingsperioden, siger Lise Eiler.

Ud over at lægge ansigt og stemme til udstillingen har den enkelte forfatter også bidraget med et citat, der vidner om vedkommendes tilknytning til Aarhus. Citaterne bliver at se på bagsiden af billederne.

Efter ferniseringen 12. juni er udstillingen åben frem til 5. september 2021.

Stine Pilgaard og kørelæreren

På bagsiden af de syv portrætter, der kommer til at indgå i kunstmaler Lise Eilers nye udstilling, vil der være et citat fra den pågældende forfatter. På bagsiden af portrættet af Stine Pilgaard fra Velling kommer der til at stå dette:

'Det er ærgerligt, når et godt udseende skal spænde ben for folks profession. Da jeg var højgravid, havde jeg en kørelærer, der hed Mona. Problemet med Mona var temmelig banalt. Hun var ganske enkelt for lækker til at være kørelærer, og jeg var ikke alene om udfordringen. De svedende teenagedrenge, jeg havde teori sammen med, kunne heller ikke fokusere på hendes lysbilledshow. Hun talte så jysk, at hun fik mit århusianske til at lyde københavnsk, hvilket ikke siger så lidt.'

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Et tankevækkende advarselsskud for boven

Erhverv

Fremtiden smedes i laboratoriet på Innovest: Industri 4.0 skal løfte Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Annonce