Ringkøbing

Kunsten at smøre sandwich til over 1600 børn

Syv elever fra grunduddannelsen »Mad og oplevelser« havde meldt sig friviliigt til at hjælp med madpakkerne. Fire af eleverne tager også med til København, hvor de i dag, torsdag, fra 18-20 skal dele maden ud til over 1600 elever, der også får en vand og en rugbrødssnack. Foto: Tommy Kofoed

Westergaards Hotel samarbejder med Skjern Tekniske Skole om at sørge for, at eleverne på skoleudflugten til København får en bid af Vestjylland med.

Omtrent 300 boller lå på rad og række hen ad et langt køkkenbord. Først blev de skåret over, så blev de smurt, og så skulle selve fyldet på.

Syv elever fra Skjern Tekniske Skole samt flere udefrakommende var onsdag i fuld gang med at smørre aftensmad til de elever, der skal være i København i dag torsdag.

Når arbejdet med madpakkerne var slut, skulle der i alt ligge 1700 smurte sandwhich klar i den kølevogn, der skal tage dem med til den anden side af Danmark.

Der blev lavet syv typer sandwhich alt i alt; fiskefrikadelle, kylling, spegepølse, rullepølse, hamburgerryg, æg og squash-bøf.

Og alt i sandwhichene kommer fra lokale producenter.

»Vi ville gerne så vidt omkring med så mange leverandører som muligt. Blandt andet derfor har vi valgt at lave så mange forskellige typer sandwhich,« siger Bent Graakjær, der ejer Westergaards Hotel i Videbæk og er en af dem, der står for det store madpakke-projekt.

Han fortæller for eksempel, at de har hele tre bagere med i projektet, for at flest mulig kan få glæde af det.

Men der er også en anden grund til, at der kommer så mange sandwhichvarianter med til børnene.

»Der skal være lidt læring i det for børnene. Så kan de komme til København og lære at spise fiskefrikadelle,« siger Bent Graakjær.

Og af netop den grund, at børnene ikke selv skal kunne vælge til eller fra, bliver alle bollerne pakket ind i uigennemsigtigt, brunt papir. På den måde bliver der heller ikke kø, når over 13 elever i minuttet skal have udleveret deres sandwhich - de får simpelthen bare en.

Fokus på allergi

Der er dog en lille undtagelse, når det kommer til udleveringen. For der er taget højde for allergikere samt vegetarer og børn, der ikke spiser svinekød.

Hvert af disse børn får udleveret en sandwhich, der specifikt er lavet til dem.

»Jeg håber, alle skoler har meldt, hvor mange glutenallergikere, de for eksempel har. For hvis vi ikke har nok af vores specialsandwhich, kan vi ikke gøre noget ved det, når vi står i København,« siger Bent Graakjær.

Byt dig til en, du kan li'

Men ligesom nogle børn ikke kan spise specifikke ting, er der andre børn, der ikke kan lide for eksempel fiskefrikadeller. Der foreslår Bent Graakjær, at børnene kan bytte med deres kammerater, hvis de absolut ikke vil have den type sandwhich, de ender med som deres aftensmad.

Og det er jo ikke noget, at sige til, for selv dem, der står og smøre de 1700 sandwhich, har præferencer.

»Jeg er overhovedet ikke fiskefrikadellefan, så for mig ville det være rigtigt ærgerligt, hvis jeg fik kastet sådan en efter mig,« siger Vivi Bech, der er elev på Skjern Tekniske Skole og i gang med at uddanne sig til ernæringsassistent.

Der er meget at se til for smørrene og dem, der i dag skal udlevere sandwhichene og give smagsprøver på Vestjylland ud til københavnerne, men der blev også tid til lidt hygge og pjat henover køkkenbordene.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Ringkøbing For abonnenter

Pårørende skal hente gravsten før nytår - ellers bliver de sendt til knusning

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce