Kultur

Kunst på tværs: Lokale kunstnere udstiller hele fem steder på én gang

Jens Mathiasen har en udstilling i udstillingen, hvor han viser værker fra hele sin 50 år lange karriere som kunstner. Privatfoto.
For femte år i træk holdes der udstilling på fem forskellige lokaliteter i den nordlige del af kommunen.

VESTRUM: Der bliver masser af kunst at se i den nordlige del af kommunen i dagene den 30. maj til den 2. juni.

For femte år i træk inviterer en række lokale kunstnere nemlig trofaste "gengangere" og nye interesserede til at besøge udstillingen Kunst på Tværs i VestRum, der i år udstiller fem forskellige steder.

Som sædvanlig er Stinnes Gamle Lade i Hvingel udstillingens omdrejningspunkt;

Her kan man mødeLene Helledie, Henrik Vilhelm Voldmester, Anne Brodersen, Yrsa Aakær, Jan Torstenson, Hanne og Jens Mathiesen, Gert Skyt, Gunner Gregersen og Helle Borum.

Jens Mathiesen har en udstilling i udstillingen, hvor han viser billeder fra et kunstnerisk virke, der strækker sig over mere end 50 år.

På de fire andre udstillinger i Muldbjerg Mølle, I.C. Christensens Hus i Hee, Tim Stationsbygning og Vedersø Klit Badehotel udstiller både lokale kunstnere og kunstnere fra Vest- og Midtjylland.

Samlet set spænder Kunst på tværs meget vidt: Man kan se malerier, akvareller, skulpturer, grafik og kunsthåndværk. Udstillerne er både etablerede kunstnere og kunstnere, der er på vej frem.

Udstillingen er åben i Kr. Himmelfartsferien, og der er gratis adgang klokken 13 til 17.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce