Annonce
Hvide Sande

Kunst i det fri: Dansere vil lindre sorg for indlagte på hospice

Naturen er skøn ved Anker Fjord Hospice i Hvide Sande. Billedet her er fra en midsommerfest i juni 2019, hvor husets tidligere pedel, Christian Hjort, bidrog med stemningsfuld musik. Arkivfoto: Anker Fjord Hospice
Koreograf Naya Moll Olsen arbejder på et bevægelses- og lydværk, der skal udspille sig i englandskabet foran Anker Fjord Hospice - til glæde for de indlagte og deres pårørende.
Annonce

Hvide Sande: "Det er en æstetisk forberedelse til at forlade sin egen krop og blive noget andet, og det kan fungere som en kunstnerisk sorgbearbejdelse for de indlagte og for deres pårørende".

Sådan lyder en bid af en to sider lang projektbeskrivelse, som koreograf Naya Moll Olsen har sendt til Ringkøbing-Skjern Kommune; med et ønske om at modtage 50.000 støttekroner, der skal investeres i udviklingen af et bevægelses- og lydværk, som er skabt til Anker Fjord Hospice i Hvide Sande.

Ønsket blev tirsdag opfyldt under et møde i kommunens kultur- og fritidsudvalg:

- Der er mange, statslige midler i det, så vi synes, at vi også skylder, at vi bakker op om det, siger udvalgets formand, Erik Viborg (V), og tilføjer:

- Vi hæfter os også ved, at værket skal andre steder hen end lige Hvide Sande.

Ved Anker Fjord Hospice ønsker Naya Moll Olsen at opføre sit projekt - med titlen 'En messe for krop, lyd og landskab' - i et engareal uden for hospicestuernes østvendte terrasser.

"Det er et værk, som ikke kræver sin beskuers fulde opmærksomhed. Værket ønsker at være et sted, hvor øjet kan finde hvile; et rum for meditativ refleksion", hedder det blandt andet også i beskrivelsen af projektet.

Der er mange, statslige midler i det, så vi synes, at vi også skylder, at vi bakker op om det.

Erik Viborg (V), formand for kultur- og fritidsudvalget

Annonce

Skal ses som en gave

Hvis man ønsker at engagere sig yderligere i værket, vil der på alle stuer være trådløse hovedtelefoner, som man kan tage på for også at opleve lydsiden af værket. De lydlige elementer vil bestå af jordens, vindens og vandets frekvenser, som de udfolder sig i landskabet ved Anker Fjord Hospice.

Ud over koreograf Naya Moll Olsen involverer projektet fem moderne dansere, og foreløbig er der indgået en samarbejdsaftale med det vestjyske hospice om tre visninger i august og september.

Det er Naya Moll Olsens vision, at 'En messe for krop, lyd og landskab' skal udbredes til alle hospicer i Danmark. Hun siger selv om sit værk, at det står stærkt, 'da det kunstneriske indhold har en meningsfuld og helende funktion - kunstværket skal ses som en gave til de indlagte og de pårørende.'

Ligeledes er ambitionen at skabe et stedsspecifikt danse- og lydværk til et sundhedsfagligt område, hvor scenekunsten sjældent kommer ud.

Ud over Anker Fjord Hospice er der indtil videre også indgået samarbejdsaftaler med Hospice Søndergård i Måløv og Sankt-Lukas Hospice i Hellerup.

Projektet har et budget på 396.000 kroner, og Statens Kunstfond og Augustinus Fonden har allerede bevilget henholdsvis 150.000 og 80.000 kroner til 'En messe for krop, lyd og landskab.'

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce