Debat

Kun Socialdemokratiet taler vores fødevarer ned

Fatma Øktem

Verdensmestre: Den danske fødevare- og landbrugsklynge er verdensmestre i at levere sunde og sikre fødevarer til de mest kræsne forbrugere over hele kloden. To tredjedele af dansk danske landbrugsproduktion sælges som højkvalitetsprodukter.

Sådan kan man præstere, når man er ambitiøs – og bliver ved med at udvikle og forbedre sin produkter og produktionsformer generation for generation. Derfor er hver eneste investering, der sker i landbrugs- og fødevareerhvervet i dag også en investering i mere miljøvenlig produktion, mere dyrevelfærd og større hensyn til klimaforandringerne.

Jeg er stolt af, hvad dansk landbrug præsterer – både herhjemme og på eksportmarkederne. Jeg er stolt, når Landbrug & Fødevarer sammen med Danmarks Naturfredningsforening leverer et fælles oplæg til, hvordan vi kan mindske klimaforandringerne.

Og som østjysk Venstre-politiker gør det mig helt særligt stolt, når både Danish Crown og Arla – som begge ligger i vores baghave i Østjylland – sammen med deres leverandører i landbruget leverer klimastrategier, der ligger sig helt op ad regeringens ambitiøse klima- og energipolitik.

De to østjyske fødevare-giganter beviser, at Danmark har et erhvervsliv i verdensklasse. Som både leverer på verdens mest ambitiøse klima- og miljøindsats – og samtidig leverer højkvalitetsprodukter, som bidrager til den indtjening, der finansierer fremtidens vækst og velfærd i Danmark. Landbrugs- og fødevareklyngen beviser endnu engang, at Danmark er verdens grønne stormagt. Tusind tak til landbruget og fødevareklyngen for det!

Kun tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) og tidl. miljøminister Ida Auken (SF og R) kan ikke finde ud af at klappe med, når dansk landbrug henter international hæder og investerer stort i grønne løsninger. Her forsømmer man aldrig en lejlighed til at tale fyrtårne inden for dansk erhvervsliv ned. Senest Dan Jørgensen i avisen Danmark 8. marts. De har ikke rigtig forstået, at det er, når vi taler sammen og arbejder sammen, at Danmark er stærkest.

I modsætning til dansk landbrug har de to tidligere ministre ikke selv leveret noget som helst bidrag til at gøre Danmark til et grønt foregangsland.

De blev underkendt af deres egen Natur- og Landbrugskommission. Alle Ida Aukens og Dan Jørgensens egne eksperter i Thorning-regeringens Natur- og Landbrugskommissionen underkendte hele det faglige grundlag for den miljøpolitik, som rød blok har prædiket siden 1970'erne. De blev sat på bænken af både miljø-eksperterne og danskerne ved sidste folketingsvalg.

0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Buddingen på væggen og møllerne ved kysten: Kan den realpolitiske tyngdekraft ophæves?

Valgkamp er ren magi. I nogle få, berusende uger virker hverdagens grå, realpolitiske tyngdekraft til at være ophævet. Alt synes at kunne lade sig gøre; drømme og visioner leviterer lystigt op mod det himmelblå. Nogle gange sker det i en koordineret parti-indsats. Andre gange er det båret af hin enkelte kandidat, som i mødet med den ene eller den anden vælgervirkelighed kommer til at se tingene gennem andre briller end dem, som partiet normalt har på. Et lokalt eksempel kunne opleves ved mandagens vælgermøde i Søndervig. Temaet var turisme. Publikum var blandt andet lokale aktører fra et erhverv, der med en årlig omsætning på 3,5 milliarder kroner ikke bør overses. Mølleparken, som står til at skulle sættes op blot fire til ti kilometer ud for kysten mellem Hvide Sande og Søndervig, var derfor et uundgåeligt emne. Flere feriehusudlejere undrede sig over, at politikere siger nej til et soppebassin på stranden, til restauranter med havudsigt eller til handicapstier, fordi vi skal passe på naturen - men at de samtidig kan sige ja til Vesterhav Syd. Det lokalt valgte folketingsmedlem Andreas Steenberg (R), der sad med i panelet, har jævnligt markeret sig som en varm tilhænger af de kystnære møller. I november 2016 sagde han til Dagbladet: "Det er godt for klimaet og det er godt for Vestjylland, at projektet bliver realiseret. Og heldigvis er der flertal for at fastholde de kystnære møller." Interessant at høre, at det før så positive folketingsmedlem nu erklærer sig betænkelig ved placeringen af kæmpemøller tæt på kysten. Men før flagene stryger til tops på klitten, skal det understreges, at Andreas Steenberg trods sin skepsis ikke mener, der er politisk opbakning til at aflyse projektet. Det tror da pokker. For mindre end en måned siden sendte hans partifælle, partiets energiordfører Ida Auken, en regulær skideballe af sted mod vest i et samråd med ministeren om de kystnære mølleparker: ”Uklædeligt, at man som byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern ikke stiller sig op og står på mål for det her”, lød det blandt andet i bredsiden, der også indeholdt ord som "rendt fra deres ansvar" og "gummiarm". Et par dage senere blødte hun ganske vist op og sagde, at hun har "stor fidus til byrådet i Ringkøbing-Skjern". Det var, kunne man forstå, mere partiet Venstre, der var mål for kritikken. Ida Aukens nu afdøde morbror, Svend, som gennem mange år gav Socialdemokratiet en markant stemme, sagde engang, at radikal politik er "som at sømme budding op på en væg". Det skal blive interessant at se, om det lokalt valgte radikale folketingsmedlem Andreas Steenberg efter valget 5. juni får held til at sømme sit partis politiske budding bedre fast, når det gælder Vesterhav Syd, end det hidtil er lykkedes. Indrømmet; det ville ligne ren magi. Men vi er håbefulde. Det skal man være i en valgkamp.

Klumme

Alle hører til et sted og har to vigtige valg!