Annonce
Kultur

Kun fem gardere tilbage - men Ringkøbinggarden har en 50/50-plan

Garden, som folk i Ringkøbing har kendt den gennem 45 år - som en del af bybilledet. Nu går en ny bestyrelse et forsøg på at få genoplivet den traditionsrige Ringkøbinggarden. Arkivfoto Lars Egelund.
Der var kun fem gardere tilbage. Nu har ekstraordinær generalforsamling indsat ny bestyrelse, og den satser på nye tider for Ringkøbinggarden, der engang havde 80 medlemmer.

RINGKØBING: Engang stod børn og unge i kø for at komme med i Ringkøbinggarden, der i sine velmagtsdage kunne stille med 80 gardere. Det er længe siden; i dag er der kun fem tilbage.

Men nu skal det være slut med nedturen. En ny bestyrelse, der for nylig blev valgt på en ekstraordinær generalforsamling, satser på "50/50"-planen.

- Den går ud på, at vi til Gardens 50-årsjubilæum i 2024 skal der være 50 gardere i uniform, fastslår formanden for bestyrelsen, Carsten Leidesdoff Skov.

- Det er måske ambitiøst, men vi er klar til en helt række tiltag, som vi håber, kan vende nedturen. Vi er gået ind i det her for at arbejde for at Garden ikke bare overlever men også vokser, siger han.

Carsten Skov blev valgt på en ekstraordinær generalforsamling for godt en måned siden, der var indkaldt, fordi der var uenighed om den fremtidige linje, og om, hvordan den årelange tilbagegang skal vendes.

Generalforsamlingen endte med at bestyrelsen under kampvalg blev udskiftet, og at Karen Østrup Christensen blev erstattet på formandsposten af Carsten Skov - der i øvrigt selv som halvdelen af bestyrelsen er tidligere garder.

Annonce

Flytter til Generator

Den nye bestyrelse har siden udarbejdet en stribe forslag til genoplivning af Ringkøbinggarden, som nu begynder at føres ud i livet.

- Først og fremmest har vi valgt at flytte aktiviteterne ned på Generator for at blive en del af musikmiljøet omkring spillestedet. Vi flytter ind i den gamle inspektørbolig, hvor vi har lejet et par rum, som vi snart begynder at renovere, siger Carsten Skov.

Han håber, at det kan øge interessen for at spille i garden, og at der åbner sig mulighed for musikalske samarbejder på kryds og tværs.

- Vi er åbne for snart sagt alle forslag, siger han.

Hidtil har Garden haft adresse i Vester Strandgade, men effekterne herfra flyttes i Generator.

- Vi har en hel del ting fra gardens historie, for eksempel pokaler og gamle fotos, som vil blive udstillet for offentligheden i de nye lokaler, siger Carsten Skov.

Ny introduktion

Men flytningen er ikke eneste ændring. Garden vil også ændre den måde, hvorpå nye medlemmer introduceres til livet i Ringkøbinggarden.

- Vi har heldigvis masser af instrumenter og uniformer, og vi har også nogle penge på bogen. Vi har derfor besluttet at få genopbygget det tidligere tætte samarbejde med Musikskolen og købe os til professionelle instruktører.

- Vi laver også et aspirantprogram fire gange om året, hvor nye garder i to måneder lærer at gå i takt og at finde ud af, hvilket instrument, de vil spille på. Alle får straks uniform, og efter to måneder begynder de at komme med ud at spille, så de får oplevelsen af at være en del af noget større, siger Carsten Skov.

Han understreger, at han godt er klar over, at der venter nogle udfordringer. Børneårgangene er ikke så store, og mange andre fritidstilbud frister.

- Men vi håber, det vil lykkes; det vil vi gøre alt for.

Tidligere gardere bakker i alt fald op. En hel del er begyndt at spille med til øveaftener, og har også fyldt rækkerne op til gardens seneste optrædender, blandt andet i julemåneden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Børnetegning som altertavle og ingen Jesus på korset: Lettere amputeret kirke genåbner

Læserbrev

Burde Danmarks Naturfredningsforening skifte navn til Danmarks NaturForureningsForening?

Læserbrev: Jeg synes, det er beskæmmende endnu en gang at se Danmarks Naturfredningsforening demonstrere sin magt, bare fordi de kan, og samtidig bruge naturbeskyttelseshensyn som undskyldning eller påskud. Sagen vedrørende 11 sommerhusområder på Holmsland Klit, hvor der af juridiske årsager skal dispenseres fra §3-restriktioner, når der skal bygges om, bygges til eller nybygges, er endnu et eksempel på DN's evige trang til at demonstrere magt uden skelen til, om det nødvendigvis gavner naturen. Jeg tror, alle med bare minimal indsigt i denne sag er enige om, at det er rent juristeri, når kommunerne ikke i tide fik lokalplanerne på plads i disse såkaldte "aftaleområder", inden den nuværende naturbeskyttelseslov trådte i kraft i starten af halvfemserne. Nu er de berørte grundejere så blevet gidsler i en sag, hvor DN åbenbart har trang til at demonstrere sin magt. Dette uagtet, at parterne i sagen er enige om, at ingen har begået denne juridiske fodfejl med forsæt. Men tilbage til naturen, som bør være DN's fokus i denne sag. Foregår der rent faktisk overgreb på uerstattelig og jomfruelig klit hede i disse områder? For overblikkets skyld skal vi huske på, at små 10 procent af Danmarks areal for nuværende er §3-område og herunder stort set al ubebygget areal på Holmsland Klit. Vi vader i bogstaveligste forstand i natur til knæene, uanset hvilken vej vi skal. Det er efterhånden almindeligt at DN er første hurdle, uanset hvad der skal laves. Om det er oprensning af en gammel grøft eller renovering af en sti eller bare udskiftning af et tørrestativ, så skal DN høres og være tilfreds. I denne sag snakker vi om 7-800 sommerhusgrunde, altså sandsynligvis knap 100 hektar. Det kan så vurderes i forhold til de cirka 25.000 hektar §3-arealer, der er alene i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er da også forkasteligt, at vi som borgere skulle formaste os til at bruge en lille smule natur. Nu er DN heldigvis blevet enig med sig selv om, at hvis bare der er hyben nok på grunden, så vil man ikke bruge sin magt ... Så kære grundejere; få nu smidt nogle hyben i jorden, så er der ikke flere problemer med DN. Hyben er i øvrigt en invasiv plante, som stat, kommuner og private, herunder grundejerforeninger, bruger en masse energi og penge på at bekæmpe i klitterne.

Annonce