x
Annonce
Kultur

Kun fem gardere tilbage - men Ringkøbinggarden har en 50/50-plan

Garden, som folk i Ringkøbing har kendt den gennem 45 år - som en del af bybilledet. Nu går en ny bestyrelse et forsøg på at få genoplivet den traditionsrige Ringkøbinggarden. Arkivfoto Lars Egelund.
Der var kun fem gardere tilbage. Nu har ekstraordinær generalforsamling indsat ny bestyrelse, og den satser på nye tider for Ringkøbinggarden, der engang havde 80 medlemmer.

RINGKØBING: Engang stod børn og unge i kø for at komme med i Ringkøbinggarden, der i sine velmagtsdage kunne stille med 80 gardere. Det er længe siden; i dag er der kun fem tilbage.

Men nu skal det være slut med nedturen. En ny bestyrelse, der for nylig blev valgt på en ekstraordinær generalforsamling, satser på "50/50"-planen.

- Den går ud på, at vi til Gardens 50-årsjubilæum i 2024 skal der være 50 gardere i uniform, fastslår formanden for bestyrelsen, Carsten Leidesdoff Skov.

- Det er måske ambitiøst, men vi er klar til en helt række tiltag, som vi håber, kan vende nedturen. Vi er gået ind i det her for at arbejde for at Garden ikke bare overlever men også vokser, siger han.

Carsten Skov blev valgt på en ekstraordinær generalforsamling for godt en måned siden, der var indkaldt, fordi der var uenighed om den fremtidige linje, og om, hvordan den årelange tilbagegang skal vendes.

Generalforsamlingen endte med at bestyrelsen under kampvalg blev udskiftet, og at Karen Østrup Christensen blev erstattet på formandsposten af Carsten Skov - der i øvrigt selv som halvdelen af bestyrelsen er tidligere garder.

Annonce

Flytter til Generator

Den nye bestyrelse har siden udarbejdet en stribe forslag til genoplivning af Ringkøbinggarden, som nu begynder at føres ud i livet.

- Først og fremmest har vi valgt at flytte aktiviteterne ned på Generator for at blive en del af musikmiljøet omkring spillestedet. Vi flytter ind i den gamle inspektørbolig, hvor vi har lejet et par rum, som vi snart begynder at renovere, siger Carsten Skov.

Han håber, at det kan øge interessen for at spille i garden, og at der åbner sig mulighed for musikalske samarbejder på kryds og tværs.

- Vi er åbne for snart sagt alle forslag, siger han.

Hidtil har Garden haft adresse i Vester Strandgade, men effekterne herfra flyttes i Generator.

- Vi har en hel del ting fra gardens historie, for eksempel pokaler og gamle fotos, som vil blive udstillet for offentligheden i de nye lokaler, siger Carsten Skov.

Ny introduktion

Men flytningen er ikke eneste ændring. Garden vil også ændre den måde, hvorpå nye medlemmer introduceres til livet i Ringkøbinggarden.

- Vi har heldigvis masser af instrumenter og uniformer, og vi har også nogle penge på bogen. Vi har derfor besluttet at få genopbygget det tidligere tætte samarbejde med Musikskolen og købe os til professionelle instruktører.

- Vi laver også et aspirantprogram fire gange om året, hvor nye garder i to måneder lærer at gå i takt og at finde ud af, hvilket instrument, de vil spille på. Alle får straks uniform, og efter to måneder begynder de at komme med ud at spille, så de får oplevelsen af at være en del af noget større, siger Carsten Skov.

Han understreger, at han godt er klar over, at der venter nogle udfordringer. Børneårgangene er ikke så store, og mange andre fritidstilbud frister.

- Men vi håber, det vil lykkes; det vil vi gøre alt for.

Tidligere gardere bakker i alt fald op. En hel del er begyndt at spille med til øveaftener, og har også fyldt rækkerne op til gardens seneste optrædender, blandt andet i julemåneden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lokalpolitiet: Her er helt vildt stille

Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce