Annonce
Kultur

Kun fem gardere tilbage - men Ringkøbinggarden har en 50/50-plan

Garden, som folk i Ringkøbing har kendt den gennem 45 år - som en del af bybilledet. Nu går en ny bestyrelse et forsøg på at få genoplivet den traditionsrige Ringkøbinggarden. Arkivfoto Lars Egelund.
Der var kun fem gardere tilbage. Nu har ekstraordinær generalforsamling indsat ny bestyrelse, og den satser på nye tider for Ringkøbinggarden, der engang havde 80 medlemmer.

RINGKØBING: Engang stod børn og unge i kø for at komme med i Ringkøbinggarden, der i sine velmagtsdage kunne stille med 80 gardere. Det er længe siden; i dag er der kun fem tilbage.

Men nu skal det være slut med nedturen. En ny bestyrelse, der for nylig blev valgt på en ekstraordinær generalforsamling, satser på "50/50"-planen.

- Den går ud på, at vi til Gardens 50-årsjubilæum i 2024 skal der være 50 gardere i uniform, fastslår formanden for bestyrelsen, Carsten Leidesdoff Skov.

- Det er måske ambitiøst, men vi er klar til en helt række tiltag, som vi håber, kan vende nedturen. Vi er gået ind i det her for at arbejde for at Garden ikke bare overlever men også vokser, siger han.

Carsten Skov blev valgt på en ekstraordinær generalforsamling for godt en måned siden, der var indkaldt, fordi der var uenighed om den fremtidige linje, og om, hvordan den årelange tilbagegang skal vendes.

Generalforsamlingen endte med at bestyrelsen under kampvalg blev udskiftet, og at Karen Østrup Christensen blev erstattet på formandsposten af Carsten Skov - der i øvrigt selv som halvdelen af bestyrelsen er tidligere garder.

Annonce

Flytter til Generator

Den nye bestyrelse har siden udarbejdet en stribe forslag til genoplivning af Ringkøbinggarden, som nu begynder at føres ud i livet.

- Først og fremmest har vi valgt at flytte aktiviteterne ned på Generator for at blive en del af musikmiljøet omkring spillestedet. Vi flytter ind i den gamle inspektørbolig, hvor vi har lejet et par rum, som vi snart begynder at renovere, siger Carsten Skov.

Han håber, at det kan øge interessen for at spille i garden, og at der åbner sig mulighed for musikalske samarbejder på kryds og tværs.

- Vi er åbne for snart sagt alle forslag, siger han.

Hidtil har Garden haft adresse i Vester Strandgade, men effekterne herfra flyttes i Generator.

- Vi har en hel del ting fra gardens historie, for eksempel pokaler og gamle fotos, som vil blive udstillet for offentligheden i de nye lokaler, siger Carsten Skov.

Ny introduktion

Men flytningen er ikke eneste ændring. Garden vil også ændre den måde, hvorpå nye medlemmer introduceres til livet i Ringkøbinggarden.

- Vi har heldigvis masser af instrumenter og uniformer, og vi har også nogle penge på bogen. Vi har derfor besluttet at få genopbygget det tidligere tætte samarbejde med Musikskolen og købe os til professionelle instruktører.

- Vi laver også et aspirantprogram fire gange om året, hvor nye garder i to måneder lærer at gå i takt og at finde ud af, hvilket instrument, de vil spille på. Alle får straks uniform, og efter to måneder begynder de at komme med ud at spille, så de får oplevelsen af at være en del af noget større, siger Carsten Skov.

Han understreger, at han godt er klar over, at der venter nogle udfordringer. Børneårgangene er ikke så store, og mange andre fritidstilbud frister.

- Men vi håber, det vil lykkes; det vil vi gøre alt for.

Tidligere gardere bakker i alt fald op. En hel del er begyndt at spille med til øveaftener, og har også fyldt rækkerne op til gardens seneste optrædender, blandt andet i julemåneden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce