Videbæk

Kulturhuset i Spjald er godt kørende

Tirsdagsholdet i Spjald er med til at holde Spjald Kulturhus og dets omgivelser i en fin og indbydende stand. Arkivfoto: Hjalte Hald Jensen
Egenkapitalen vokser, og udlejningen af Spjald Kulturhus går støt fremad.

SPJALD: 26 ud af 140 medlemmer mødte op, da der forleden var generalforsamling i Spjald Kulturhus.

Det er i sig selv et udmærket fremmøde, men endnu bedre er det, at de 140 husstande hvert år støtter kulturhuset med et fast kontingent.

- Vores økonomi er solid, fordi vi netop har stabile medlemmer, der modtager et girokort hvert år, fortæller Bent Kærgaard, der er kasserer i foreningen bag Spjald Kulturhus.

Han fremlagde et regnskab, der viste et overskud på knap 19.000 kroner, så egenkapitalen nu er vokset til knap 3,2 mio. kroner.

- Andre steder giver økonomien problemer, så vi er glade for, at det ser fint ud her, siger Bent Kærgaard.

Godt samarbejde

En god økonomi giver nemlig mulighed for at holde kulturhuset i en tiptop stand, så folk gerne vil leje det, uanset om det er til møder eller fester.

Hvert år bliver gulvene lakeret, og malingen frisket op, ligesom der er råd til nyanskaffelser som en opvaskemaskine til 50.000 kroner, som køkkenet har fået i 2018.

I 2018 er antallet af udlejninger steget en lille smule efter at have ligget stabilt i flere år. Spjald-Grønbjerg Musikforening er en fast lejer, som er med til at sikre en solid grundindtægt.

- Vi har et godt samarbejde med Spjald Fritidscenter, som står for udlejning og rengøring. De har desuden hytter og værelser, som de kan leje ud til overnattende gæster, fortæller Bent Kærgaard.

Frivillige er flittige

Han fortæller, at en god økonomi ikke er den eneste grund til, at kulturhuset er velkørende. De mange frivillige hænder, der hjælper med at holde huset og omgivelserne pæne, er uundværlige.

- Vi har mange frivillige, der hjælper, når vi har de to årlige arbejdsdage. Desuden har vi tirsdagsholdet, hvor 10 pensionister kommer en gang om ugen og laver en masse forefaldende arbejde, der ellers ikke vil blive gjort, fortæller Bent Kærgaard.

Næste arbejdsdag er i øvrigt 13. april, hvor alle, der har tid og lyst, er velkommen til at deltage.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce