Annonce
Kultur

Kulturhus nåede målet med lokal pengejagt: Send penge, så vi kan begynde på millionbyggeri

For første gang i sine syv år som kulturhus har Mejeriet samlet penge ind hos Tarms beboere. Arkivfoto: Joan Karlsen
Mejeriet manglede penge, før de kunne gå i gang med at ombygge kulturhuset i Tarm, men foldere i postkassen hos de lokale gav pote.
Annonce

TARM: 1700. Så mange foldere delte Mejeriet ud til Tarms postkasser. For i den seneste uge har kulturhuset Mejeriet skruet op for tempoet i jagten på de penge, de skal bruge til at bygge en ny scene og en ny hovedindgang samt gøre toiletter og baren bedre.

Ombygningen koster i alt 2.025.645 kroner, og inden man gik i gang i sidste uge, manglede Mejeriet op mod en halv million kroner for at have alle pengene klar. Nu har Mejeriet hevet de fleste af pengene hjem, så Mejeriet kan få en ansigtsløftning over sommeren.

- Jeg har gået rundt og sagt, at det skal nok komme til at ske, at vi får højt til loftet og et nyt indgangsparti. Nu kan vi se, at tallene passer, så det er da en lettelse af de store. Jeg glæder mig helt vildt til at få det udført og at se de lokale håndværkere gå i gang, siger bestyreren af Mejeriet, Tove Lauritsen.

Vi tænkte, at vi skulle have de penge, vi manglede, og at det skulle være nu. Så nu måtte vi prøve lokalt. Vi tænkte også, at vi har vist byen, at vi gerne vil gøre noget for lokalbefolkningen, så man kan opleve noget her i byen, man ellers skulle køre til en større by for at opleve. Så nu prøver vi at samle penge på den her måde. Et bidrag kunne så være lokalbefolkningens måde at sige, at de gerne vil bakke op om det, vi gør.

Tove Lauritsen, bestyrer, Mejeriet

Annonce

Sammenskudsgilde gav succes

De lokale privatpersoner har sendt 41.000 kroner ind på Mejeriets bankkonto, siden folderne røg ud til de lokale postkasser i løbet af storebededagsferien.

Dermed var der et stykke vej op til de omtrent 475.000 kroner, Mejeriet manglede. Men Tarms indbyggere var ikke ene om at skulle spæde til: Kulturhuset har hentet 50.000 kroner plus moms fra de midler, som hovedbyerne i de tidligere kommuner, der nu er blevet til Ringkøbing-Skjern, råder over. Mejeriet har desuden kunnet skære ned på udgifterne til byggeriet, fordi frivillige vil hjælpe i byggeprocessen, Mejeriet forventer at få refunderet moms og har fået 48.000 kroner fra lokale virksomheder.

Bidragene har gjort, at Mejeriet nu næsten ikke får brug for at trække på kassekreditten.

- Vi skal finansiere de sidste 25.000 kroner via vores kassekredit. Det er meget pænt, synes jeg. Det er så godt som ingenting, siger Tove Lauritsen.

Annonce

Nyt at søge penge fra privatpersoner

Mejeriet har siden 2012 arbejdet på at rejse penge til trin for trin at udbygge og ombygge Mejeriet. Penge fra privatpersoner har man ikke tidligere brugt kræfter på at hive hjem, men nu var det tid til også at søge penge hos andre end fonde, kommunen og virksomheder.

- Vi tænkte, at vi skulle have de penge, vi manglede, og at det skulle være nu. Så nu måtte vi prøve lokalt. Vi tænkte også, at vi har vist byen, at vi gerne vil gøre noget for lokalbefolkningen, så man kan opleve noget her i byen, man ellers skulle køre til en større by for at opleve. Så nu prøver vi at samle penge på den her måde. Et bidrag kunne så være lokalbefolkningens måde at sige, at de gerne vil bakke op om det, vi gør, siger bestyreren af Mejeriet, Tove Lauritsen.

Det ønske endte med at gå i opfyldelse, for sammenskudsgildet af lokale bypenge, privatpersoners kroner og lokale virksomheders velvilje har nu sørget for, at Tove Lauritsen og Mejeriet kun mangler de sidste godkendelser, før byggeriet kan begynde.

Fonden Realdania har tidligere givet tilsagn om at støtte ombygningen med en million kroner, og fonden skal sige god for, håndværkerne må gå i gang. Godkendelsesprocessen tager et par uger, forventer Tove Lauritsen.

Mejeribestyreren tilføjer, tilskud stadig er velkomne, for næste projekt bliver at opgradere Mejeriets køkken.

Mejeriet

Mejeriet er et kulturhus og en selvejende institution i Tarm. I dag huser Mejeriet alt fra musikskole og vævestue til kurser i keramik og koncerter.

Mejeribygningen stammer fra 1914.

Mejeridriften stoppede i 1960’erne, hvor Tarm Sygehus fik administration i bygningerne. I 2008 lejede Tryllestaven sig ind. Siden har bygningerne på Kirkegade været brugt til kulturelle formål, og i 2012 blev kulturhuset officielt dannet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce