Kultur

Kulturchef håber på gentagelse af børnefestival på havnen

Ludvig og Liva fangede "hvaler" sammen med mormor Britta Jakobsen. Foto: Christian Munk
Masser af unger havde trodset regnen og slæbt forældre og bedsteforældre med til kulturfestival på havnen.

Ringkøbing: Liva og lillebror Ludvig er i fuld gang med af fange hvaler på havnen i Ringkøbing. Eller det vil sige - de kaster en krog efter nogle bildæk og hiver de tunge fangster ind til sig. Men når fantasien ikke fejler noget, er de selvfølgelig sprællevende hvaler.

Den besøger sammen med mormor Britta Jakobsen KFUM-spejdernes område ved børnekulturfestivalen Genopdag, der lørdag fandt sted på haven i Ringkøbing, ligesom mange andre familier. Paraplyer, regntøj og gummistøvler var der nok af, men mindst ligeså mange glade ansigter.

Kulturchef Per Høgh håber, at man igen i 2020 kan holde kulturfestiavl for børn og voksne med masser af lokale indslag. Foto: Christian Munk

Bæredygtig historie

Børnekulturfestivalen er en del af Europæisk Kulturregions Festival Genopdag, der foregår i alle 19 kommuner i Region Midtjylland. Alle har fokus på FN's 17 verdensmål - også spejderne, som havde lavet et grønlandsk tema, fortalte spejderleder Ingemann Sandvad.

- Her kan man genopdage Mylius-Erichsen, og den del af danmarkshistoren, der har med Grønland at gøre.

Og foruden at fange hvaler kunne gæsterne hos KFUM-spejderne også købe fisk, hoppe på "isflager", stå på ski og køre på en hundeslæde med hjul.

- Det er en bæredygtig transportform, for modsat snescootere bruger hunde ikke benzin, sagde Ingemann Sandvad, som fortalte, at spejderne i det hele taget tænkte meget i bæredygtighed i deres aktiviteter.

- Vi har forsøgt at bruge historien om Mylius-Erichsen sammen med verdensmålene, fortalte han.

Håber på gentagelse

Spejderne havde da også smidt en bunke "indlandsis" på havnen, som man kunne se dampe og smelte i regnevejret - nøjagtig som den rigtige is på Grønland.

Foruden KFUM var også Teatret OM stærkt repræsenteret sammen med mange andre organisationer, der blandede kultur og verdensmål i aktiviteter og forstillinger.

Kulturchef i Ringkøbing-Skjern Kommune, Per Høgh, var glad for det store fremmøde trods regnen, og håber ikke, der er sidste gang, en børnekulturfestival finder sted i Vestjylland.

- Jeg er tilbøjelig til at sige, at det skal gentages, sagde han, mens Dissing & Las optrådte med Strids digte på scenen bagved - til stor glæde for børn og ikke mindst voksne.

- Hvis man bare snakker og læser om verdensmål og kultur, kan det hurtigt blive noget højtflyvende noget, men når man selv deltager, bliver det nærværende for børnene.

Han var også glad for at mange af områdets kulturelle institutioner havde indslag med på festvalen. Således kunne man opleve de lokale marimba-orkester og steelband, RISK Concert Band, Skjern Salonorkester, Ringkøbing-Big Band, elever fra musikskolen samt ikke mindst 60 vestjyske korbørn sammen med Aarhus Jazz Orchestra.

Ingemann Sandvad fra KFUM, havde sammen med de andre spejdere arrangeret et bæredygtigt grønlandsk tema med Mylius-Erichsen som omdrejningspunkt. Foto: Christian Munk
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Ringkøbing-Skjern

Vi skal løse plastikforureningen sammen

Kultur For abonnenter

E-force satsede på at vinde "the double" ved gadefodboldstævne i Hvide Sande

Hvide Sande

3-årige Felix om Hvide Sande-sejltur: Det går alt for langsomt

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

To helikoptere og fire både leder nu efter den unge sejler - Politiet: Kig efter et blåt og hvidt sejl

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Annonce