Annonce
Erhverv

Stina vendte hjem til Vestjylland, men havde svært ved at finde job: Nu har hun startet sin egen klinik

Stina Bjerge Jørgensens indgang til den psykomotoriske terapi var interessen for yoga. Foto Johan Gadegaard. JFM/Scanpix.
Stina Bjerge Jørgensen og Rasmus Bjerge flyttede for to år siden tilbage til Vestjylland for at være nærmere på familien; nu har hun etableret klinikken "Krop Yoga Sind" på landejendom mellem Velling og Lem.
Annonce

VELLING: Hvad i alverden er en "psykomotorisk terapeut"?!?

Stina Bjerge Jørgensen smiler lidt...

- Det spørgsmål hører jeg tit. De fleste tror, at jeg er en slags psykoterapeut eller alternativ behandler, svarer hun så.

Stina Bjerge Jørgensen, der tog eksamen som psykomotorisk terapeut i 2018, er vant til at møde fordomme og uvidenhed om sit fag; mange kender faktisk slet ikke til det. At det kan give jobsøgningsproblemer, kan hun skrive under på, efter at hun og hendes mand, Rasmus Bjerge, i 2018 flyttede tilbage til Vestjylland, hvorfra de begge stammer.

Men faktisk er psykomotorisk terapeut en offentligt anerkendt uddannelse i Danmark på linje med fysioterapeut og sygeplejerske, siger hun. Studiet tager tre et halvt år, foregår i Hillerød eller Randers, og efter afgangseksamen bruges titlen "Professionsbachelor i Psykomotorik og Afspændingspædagogik".

- En psykomotorisk terapeut kan sammenlignes med det, der før hed afspændingspædagog, siger Stina Bjerge Jørgensen.

Psykomotoriske terapeuter arbejder med at integrere krop, psyke, erkendelse og handling. Det drejer sig om at involvere hele menneskets personlighed i behandlingen, understreger Stina Bjerge Jørgensen.

Stina Bjerge Jørgensen og hendes mand, Rasmus Bjerge, har ikke fortrudt, at de er flyttet tilbage til Vestjylland. Nu håber hun, at flere vil opdage hendes klinik på Vennervej, "Krop Yoga Sind". Foto: Johan Gadegaard. JFM/Scanpix.
Annonce

Lærer og terapeut

Stina Bjerge Jørgensen stammer fra Højmark, og efter studentereksamen fra Ringkøbing Gymnasium, studerede hun til lærer på seminariet i Aarhus.

Derefter fik hun arbejde på Idrætsefterskolen Lægaarden i Holstebro, hvor hun blandt andet underviste i matematik fra 2011 til 2013.

- Jeg var glad for at være lærer, men kunne godt tænke mig at prøve noget andet. Da Rasmus, der var uddannet som VVS-mand, skulle begynde studiet på Maskinmesterskolen i Aarhus, fulgte jeg med.

Hun tog dog lige vejen omkring Indien...

- Jeg var gået direkte fra gymnasiet til læreruddannelsen, og havde aldrig for alvor været ude at rejse, så det ville jeg prøve nu. Jeg tog en måned til Indien, hvor jeg studerede til hatha yogainstruktør, fortæller hun.

Stina Bjerge Jørgensen var for alvor blevet bidt af yoga, og fandt ud af, at uddannede hun sig til psykomotorisk terapeut, ville hun kunne integrere yogaen i terapien. Så efter at være kommet hjem fra Indien, begyndte hun på psykomotorikuddannelsen på VIA University College i Randers.

Annonce

Krop og sind

- Det særlige ved psykomotorisk terapi er tanken om, at kroppen og sindet hænger sammen, siger Stina Bjerge Jørgensen.

- Det er slet ikke så mystisk en tanke. De fleste af os ved i virkeligheden godt, hvad det handler om. Kender man for eksempel en, der lider af stress, vil vedkommende ofte kunne fortælle om fysiske symptomer som hjertebanken, kvalme og søvnløshed.

Psykomotorikken går ud på at sætte det enkelte menneske i centrum, understreger hun.

- Meget handler om kommunikation. En psykomotorisk terapeut skal stille de rigtige spørgsmål, og forsøge at finde ind til, hvordan en person fungerer. Det drejer sig om at lytte til og tolke kroppens signaler, at skabe kropsbevidsthed hos personen.

På den måde kan folk gøres bevidste om deres egne grænser og muligheder, og de kan omsætte tanker og følelser til hensigtsmæssige handlinger, understreger Stina Bjerge Jørgensen.

- Det handler ikke mindst om i samarbejde med klienten at give dem motivation til at gøre noget ved deres situation, siger hun.

Træningen foregår i Stina Bjerge Jørgensens hjem på Vennervej. Foto Vibeke Green.
Annonce

Egen klinik

I 2018 vendte Stina Bjerge Jørgensen og Rasmus Bjerge - der stammer fra Ølstrup - tilbage til Vestjylland fra Hadsten. Dels for at komme tættere på familien dels fordi Velling lå godt i forhold til Rasmus' arbejde på Arla. De havde da fået sønnen Atle, der snart fylder fem, og for halvandet år siden kom datteren Johanne til.

Stina Bjerge Jørgensen kunne godt tænke sig at bruge sit arbejde som psykomotorisk terapeut, for eksempel inden for demensterapien, men det har vist sig at være sværere end som så.

- Jeg tror, det har noget at gøre med, at ikke ret mange - heller ikke inden for det offentlige - kender til psykomotorikken. Her i kommunen er vi, så vidt jeg kan regne ud, kun tre, siger hun.

I stedet har hun startet "Krop Yoga Sind" på adressen på Vennervej 13, hvor der er god plads til en klinik.

Her tilbyder hun individuelle psykomotoriske behandlinger, yogaundervisning og kurser med psykomotoriske temaer for hold.

- På holdundervisning arbejder vi især med kropsbevidsthed. Mine hold tager oftest udgangspunkt i enkelte målgrupper. Det kan for eksempel være gravide, nybagte mødre, kvinder og pensionister. Jeg har også prøvet at få et fertilitetshold op at køre, men det er desværre ikke lykkedes endnu, siger Stina Bjerge Jørgensen.

Hun håber dog på, at det lykkes, efterhånden som psykomotorisk terapi bliver mere kendt. Selv er hun ikke i tvivl om, at det er det rette fag for hende.

- Jeg holder meget af lytte til mennesker, og at arbejde med at motivere dem til at skabe forandringer i deres liv. Og det er jo, hvad psykomotorisk terapi går ud på, fastslår hun.

Psykomotorisk terapi handler om at få balance i krop og sind, fastslår Stina Bjerge Jørgensen. Foto Vibeke Green.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Vig bag mig, Satan!

Annonce