Annonce
Debat

Kronik: Den vigtige kærlighed

Illustration: Gert Ejton

Hvad er kærlighed? – ja, det spørgsmål er jo mildest tal stillet i hele menneskehedens historie, kulminerende ved at Kærligheden med stort K for to tusinde år siden blev personificeret her på jorden.

Men spørgsmålet er stillet både før og siden og vil altid optage mennesket. Kærligheden er svær at definere – i min familie har man aldrig, eller måske kun yderst sjældent, talt direkte om kærlighed. Man har aldrig gået rundt og sagt ”jeg elsker dig”, som det nu er blevet almindeligt - sikkert under påvirkning fra USA. Det har simpelthen været unødvendigt, overflødigt.

Det ville have givet stort postyr og usikkerhed, hvis jeg pludseligt havde sagt til min forældre, at jeg elskede dem – de var sikkert blevet urolige, hvad stikker der under? Har hun haft pause med at elske os? Heller ikke de har sagt, at de elskede mig eller mine søskende – vi ville også være blevet urolige, for hvad har vi gjort, hvorfor det? Det var da en selvfølge.

Annonce

Kærligheden lå som et underlag, en basis for alt, hvad der foregik – store ord og erklæringer ville bringe usikkerhed ind i forholdene – man var også blufærdig og sagde hellere ting med underforståede eller ironiske vendinger. Kærligheden uudtalt var det trygge og tillidsskabende fundament for tilværelsen.

Med sådant et udgangspunkt var vi mange, der var så heldige at gå ud i livet for et par generationer siden. Det at føle fast grund under fødderne var en uvurderlig gave til det videre liv. For spørgsmålet om kærlighedens betingelser og væsen trængte sig hurtigt på udenfor hjemmets trygge rammer. Kærligheden blev hurtigt defineret ved sin modsætning – tabet. Der var kærestesorger, svigt, bristede håb og forventninger – alt det, der hørte ungdommen til. Men i mit liv indtraf tidligt et tab så stort, at jeg følte, at min ungdom var forbi.

Kærlighed er for mig at være sammen med dem, jeg har kær. Kærligheden er usynligt til stede, når jeg er sammen med mig nærtstående personer, som jeg har tillid til og er tryg ved. Så pibler glæden frem, en glæde, jeg vil kalde kærlighed. At kunne tale sammen om ting, der ligger én på sinde i fuld fortrøstning til, at man ikke misforstås, at kunne udveksle synspunkter og holdninger frit og frejdigt, at kunne diskutere åbent og ærligt – det er for mig udtryk for kærlighed. At møde og mødes med tillid – det er udtryk for kærlighed.

Venskabet indenfor og udenfor parforhold og ægteskab er det bedste og fineste, der findes. Mon egentlig der kan findes et holdbart ægteskab uden venskab? – jeg tvivler! Venskab og kærlighed er nært forbundne. Kærlighed, venskab og glæde hænger uløseligt sammen. Derfor er tabet af venskab også så smertefuldt, for det er også tabet af kærlighed, af glæde.

At kunne tale sammen om ting, der ligger én på sinde i fuld fortrøstning til, at man ikke misforstås, at kunne udveksle synspunkter og holdninger frit og frejdigt, at kunne diskutere åbent og ærligt – det er for mig udtryk for kærlighed.

Tabet af venskab kan indtræffe på forskellige måder. Det uafvendelige tab er, når døden sætter sit brutale punktum for et menneskes liv. Tabet kan være så indgribende, at det forandrer hele ens liv og lægger en uafrystelig mørk undertone under fremtiden – kærlighed og glæde forsvinder i et splitsekund, som da min uadskillelige 29-årige bedsteveninde dræbtes i en bilulykke en time før, hendes forældre og jeg skulle fejre hendes og hendes forlovedes nye fælles bolig.

Andre, store smertelige tab er fulgt efter, af forældre, af familie, af nære veninder og venner, af skolekammerater, af arbejdskolleger. Livet mister hver gang kærlighed og glæde.

Venskaber kan også glide ud – umærkeligt som tiden går, og man flytter sig geografisk, arbejdsmæssigt og familiemæssigt. Det er trist, men mærkes som en del af livets gang. Men undertiden stiftes nye venskaber, eller der dukker et gammelt venskab op og skaber ny glæde i tilværelsen. Herligt.

Tabet af venskab og dermed kærlighed og glæde kan også ske på en anden og ligeledes brutal måde. Det er ikke døden eller tiden, der sætter en stopper for venskabet, men mennesker selv, der fravælger venskabet – sætter det ud af spil.

Man kunne i modsætning til det uafvendelige kalde det for det afvendelige tab af venskab. ”Ved sorg og selvskabt plage, du intet retter ud” (DDS 36) – du fravælger selv venskabet, glæden, kærligheden. Den, der rammes af et sådant fravalg, rammes af en stor sorg. Hvor du mente, at kærlighed, venskab og glæde fandtes, rammer den brutale kendsgerning at blive valgt fra hårdt.

I modsætning til det uafvendelige tab vil den fravalgte bakse med muligheden for at genetablere den kærlige, venskabelige og glædelige relation. Tabet vil blive forsøgt elimineret – den kamp for at genoprette det fortabte kan koste dyrt i forhold til livsglæden hos dem, der rammes.

Den, der fravælger nære relationer, gør det måske for selv af kunne skabe sig sin helt egen tilværelse, fri og ubunden af kærlighedsrelationer til andre end dem, personen selv vælger ind i sit liv. Det er vist en ikke helt ualmindelig holdning nu til dags. Man gør sig fri – helt fri – og skaber sin egen paralleltilværelse. Men kan man det? Og kan man foretage fravalg uden tanke på dem, man vælger fra? Er man helt upåvirket af det kærligheds- og glædestab, man påfører andre? Af den sorg og det tab, man lader bag sig? Måske.

Men tabet er jo valgt, det er afvendeligt, man er ikke som i tilfældet døden nødt til at affinde sig med det. Skaber det glæde at fravælge personer, der har omfattet én med kærlighed og glæde? Jeg tvivler. Men jeg spørger også mig selv og andre – hvorfor sker disse kærlighedsfravalg? Hvad er forklaringen anden end den ovenfor skitserede?

”Sorrig og glæde de vandre til hobe” (DDS 46), så lad os vende tilbage fra sorgen til glæden, for den findes. Glæden findes i samværet med dem, som man er forbundet med i kærlighed og venskab. Og den kærlighed overtrumfer sorg og tab. Kærligheden overvinder alt. Amor omnia vincit.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Anders har gået fra Nr. Lyngvig til Bruxelles og nærmer sig målstregen i Paris: - Det bliver nu rart at komme hjem og sove i min egen seng

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Skjern

Nye grunde på vej i Skjern: Gammelt rensningsanlæg snart klar til udstykning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Ringkøbing

Christian er ny forperson i West Coast Pride: Jeg vil altid kæmpe for dem, der har det sværere end mig

Ringkøbing For abonnenter

Cathrine fra Ringkøbing skal med fregatten 'Esbern Snare' for at jagte pirater i Guinea-bugten

Debat

Sundhed med tryghed og værdighed

Skjern

Nattens konger: Snedige betjente snød knallertkørere med bagholdsangreb

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Vestjylland

Fire firmaer fik bilerne tømt for værktøj

Annonce