Annonce
Debat

Krokodilletårer og forståelse: Tal med og lyt til hinanden - alt andet er lige til at græde over

Gudrun Pedersen, chefredaktør på Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Var det krokodilletårer? Var det en statsminister, hvis spindoktorer så en god foto-mulighed? Eller var det et empatisk menneske, der blev rørt til oprigtige tårer den dag, da hun på nært hold mødte konsekvenserne af en politik, som hun stadig ser som en absolut nødvendighed?

Ingen af os ved det. Vi kan gisne, og det gør vi for de flestes vedkommende ud fra de politiske holdninger, som vi hver især bærer med os. Mette Frederiksens tårevædede besøg forleden på én af de nu nedlagte minkfarme har ført til en syndflod af kommentarer på de såkaldt sociale medier. Én af dem fra vores eget nærområde lyder sådan her: "Sikke en skuespiller. Har hun peber på ærmet?" og en anden: "Sorry to say: Dette er et kontrolleret, kynisk stunt".

Undskyld mig og sorry to say, kære facebookskrigere - men er det noget, I tror, eller noget, I ved? Og hvis det kun er noget, I tror - tror I så, at I gør det danske demokrati en tjeneste ved at skrive det, I skriver?


I skal tale med og lytte til hinanden, og I skal gøre det nu. Alt andet vil være lige til at græde over.


Man kan være enig eller uenig i regeringens beslutning om at slagte alle danske mink. Man kan diskutere den politiske proces forud for beslutningen. Man kan stille spørgsmål ved den konkrete udførelse af nedslagtningen og hvad der fulgte efter af for eksempel nedgravninger.

Men det er på høje tid, at vi allesammen - uanset politisk farve - grundigt overvejer, hvordan vi dybest set har lyst til at diskutere både denne og mange andre sager. For når vi begynder at se nazi-skilte og høre trumpistiske udsagn om at dræne sumpen på Christiansborg - så er det altså ved at være på tide at trække håndbremsen.

Vi står ved en skillevej. Både til højre og til venstre graver man på Borgen og på de asociale medier grøfterne dybere med hadsk retorik. Men man kunne jo også vælge at se hinanden i øjnene og skabe brede aftaler om, hvordan Danmark skal komme videre.

Så kære politikere og kære danskere: I skal tale med og lytte til hinanden med respekt for hinanden. Alt andet vil være lige til at græde over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Dagbladet har fået aktindsigt: Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus

Annonce