Annonce
Udland

Kroat skal løfte norsk arv i spidsen for Europarådet

Nyvalgt generalsekretær for Europarådet vil styrke dialogen mellem de europæiske medlemslande.

Kroatiens udenrigsminister, Marija Pejcinovic Buric, er valgt som ny generalsekretær for Europarådet.

Det oplyser afgående generalsekretær, den norske Thorbjørn Jagland, skriver nyhedsbureauet AFP onsdag aften.

Den kroatiske minister vil dermed stå i spidsen for Europarådet de næste fem år.

Europarådet er en international institution, der er uafhængig af EU, med i alt 47 medlemslande. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg er rådets hovedorgan.

Marija Pejcinovic Buric vandt posten over belgiske Didier Reynders.

Den nyvalgte generalsekretær sagde efterfølgende, at Europarådet er en afgørende institution for Europa.

- Vi har brug for mere dialog mellem medlemslandene og i Europarådet. Vi bliver nødt til at bevare multilateralisme, og denne organisation er en af hjørnestenene for den europæiske multilateralisme, sagde hun.

Marija Pejcinovic Buric overtager 1. oktober hvervet som generalsekretær fra Thorbjørn Jagland, der har siddet på posten de seneste ti år.

Europarådet blev oprettet i 1949 af ti europæiske lande, herunder Danmark. Formålet var at sikre fred og internationalt samarbejde efter Anden Verdenskrig.

Det er således også i dag en organisation, der arbejder for menneskerettigheder, og Europarådet står blandt andet bag Den Europæiske Menneskerettighedskonvention fra 1950.

Det er den konvention, der ligger til grund for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Thorbjørn Jagland vurderede i sin seneste årsrapport i april, at der er grund til at styrke Europarådet for at imødekomme fremtidens udfordringer.

Blandt hans bekymringer nævner han forsøg på at bringe domstole under politisk kontrol. Øget pres på journalister og ngo'er. Og modstand mod Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol blandt nationalistiske grupper.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];