Annonce
Vestjylland

Kritikerne blev hjemme - møde om solceller kom til at handle om købsmuligheder i usikker park

Borgermøde i Bøvling Forsamlingshus, hvor Jysk Energi fremlægger planerne om et nyt solcelleprojekt ved Høvsørevej. Foto: Benny Gade
Jysk Energi konstaterer, der fortsat er mange faktorer, der kan gå galt, inden solcellepark ved Høvsøre kan realiseres

Bøvlingbjerg: Kritikerne var blevet hjemme, da der onsdag aften igen var informationsmøde om den planlagte solcellepark ved Høvsøre. Det er Jysk Energi, der vil opføre parken til 210 millioner kroner, men samtidigt vil energiselskabet sælge op mod halvdelen af parken som andele til befolkningen i Lemvig Kommune.

Der er tilsyneladende en vis interesse for at blive medejer af projektet, selv om der er mange usikre momenter i parken. Ikke mindst nu, hvor forsyningskrisen har gjort det svært at få alle dele frem til tiden, men der ud over er investeringen ikke lige så sikker som de kendte mølleprojekter.

Det erkendte direktør i Jysk Energi Lars Naur, da han fremlagde budgettet og de foreløbigt første nøgletal, der indikerer købsmuligheder og afkastningsgraden.

Annonce

Godt 100 deltog i mødet i Bøvling Forsamlingshus, hvor en simpel håndsoprækning viste, at et stykke over halvdelen var interesseret i at investere i solcelleparken på trods af de store usikkerheder. Til gengæld viste en tilsvarende håndsoprækning ingen fremmødte, der var mødt frem af frygt for de påvirkninger, som den planlagte solcellepark kan påføre omgivelserne. Kritikerne var tilsyneladende blevet hjemme.

300 interesserede

300 har allerede meldt sig over Jysk Energis hjemmeside som interesserede i at købe andele, men det var første gang, at deltagerne fik mulighed for at høre om de første og usikre beregninger af, hvor god - eller dårlig - investeringen kan blive. Derfor blev de fremviste powerpoint med de første nøgletal affotograferet af flere i salen, der med mobiltelefonerne ville sikre sig, at de senere kunne nærstudere tallene.

- Men jeg kan love jer, at vi lægger de her slides ud på vores hjemmeside efter mødet, så i behøver ikke affotografere dem, sagde Lars Naur.

Annonce

Justeringer

Jysk Energi har løbende regnet på mulighederne for at bygge en solcellepark. De nuværende tal viser, at parken er budgetteret til 210 milllioner kroner, og afkastningsgraden vil naturligt nok afhænge af strømprisen, der kan variere meget.

Solcelleprojektet

Jysk Energi ønsker at opføre et anlæg på 35-40 MW. Det skal i givet fald opstilles på et 70 hektar stort areal langs med Høsørevej.

Anlægget, der skal bestå af 74.000 paneler, er dimensioneret til at producere 40.000 MWH / år svarende til 12.000 husstandes forbrug.

Prisen er anslået til 210 millioner kroner.

Netop nu er en lokalplan for området i høring. Hvis byrådet vedtager lokalplanen, vil Jysk Energi få grønt lys til at arbejde videre.

December 2021: Det endelige budget vil være kendt.

Januar/Februar 2022: Salgsprospekt ventes udarbejdet.

Cirka marts: Anlægsarbejdet går i gang.

30. november 2022: Anlægget skal være tilsluttet nettet.

Projektet vil tilføre Den Grønne Pulje et éngangsbeløb på tre millioner kroner til gavn for lokalområderne. Det er penge, der skal fordeles af Lemvig Kommune.

- Afregningsprisen skal nok op på 28 øre pr. kw, hvis der skal være en ordentlig forretning i parken, konstaterede Lars Naur, hvis foreløbige beregninger viste en afkastningsgrad på 4,67 procent. Det er til gengæld en meget lav afregningspris i forhold til gældende dagspris, der er historisk høj på over 70 øre pr. kw.


Afregningsprisen skal nok op på 28 øre pr. kw, hvis der skal være en ordentlig forretning i parken

Lars Naur, direktør i Jysk Energi


- Men vi har også oplevet år, hvor den var væsentligt under. Derfor afhænger det af, hvor meget man selv tror på, at elprisen vil lande på i de kommende år, sagde Lars Naur.

Annonce

Stor investering

Der bliver også mulighed for at have den store tegnebog fremme, hvis man vil med i projektet. Borgere i Lemvig vil få tilbud om at købe andele for mininum 4000 kroner eller maksimalt 500.000 kroner. Derfor gik mange af aftenens spørgsmål på at få investeringsmuligheder, tidsplaner og usikkerheder ved projektet. Blandt andet kan forsyningskrisen blive en alvorlig usikkerhed, da det er svært at få et nøjagtigt leveringstidspunkt for nogle af de elementer, der skal bruges i solcelleparken. Hvis parken ikke er tilsluttet elnettet allerede ved udgangen af 2022, vil projektet blive pålagt en tilslutningsafgift til forsyningsnettet, der ventes at løbe op i 30 millioner kroner. Det kan forringe projektet så meget, at det ikke vil blive rentabelt. Der ud over stiger priserne løbende som følge af forsyningskrisen.

Annonce

Hvad har byrådet godkendt

Jørgen Nielsen var den eneste, der stillede spørgsmål ved projektet. Han hæftede sig ved, at da byrådet godkendte et nyt forslag til lokalplan for projektet, skete det med det forbehold, at halvdelen af andelene skal sælges til de lokale borgere.

- Hvad gør i så, hvis I ikke kan det, ville han vide.

Lars Naur forsøgte at overbevise Jørgen Nielsen om, at Jysk Energi kun har lovet at sælge op til 50 procent af andelene, men er klar til at beholde den del, der ikke kan sælges.

- Men byrådets godkendelse lyder på præcist 50 procent, fastholdt Jørgen Nielsen.

Det ændrede nu ikke ved Lars Naurs optimisme, da der endnu er mulighed for at få formuleringen ændret. Frem til 16. november har Lemvig Kommune lokalplanen i høring. Når den er overstået, skal eventuelle høringskommentarer og indsigelser indarbejdes i lokalplanen, inden den kan endeligt godkendes af byrådet.

- Derfor skal sagen altså for byrådet en gang mere, konstaterede Lars Naur.


Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Fra taktisk kegle til muligt comeback: Rutineret stregspiller er med i Skjerns trup på torsdag

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Videbæk

Civile betjente trak pistolerne mod geværbevæbnet mand: - Han troede, de var nogle banditter

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Gintberg og Agger på charmeoffensiv hos erhvervslivet: Derfor skal de smide penge i grøn folkefest

Ringkøbing-Skjern

Nu skal besøgende og medarbejdere bære mundbind på ældrecentre og sociale bosteder

Hvide Sande

Gitte og Esther tager sig godt af børnene i Kloster: Vi vil skabe den bedste barndom og opvækst

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Debat

Dagbladet mener: Indianeren og den døde kænguru

Hvide Sande

Trafikstyrelsen giver dispensation: Vesterhav Syd og Nord må bruge radarstyret lys på de kystnære møller

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Videbæk

Byrådstrio fra Videbæk og konservativ strittede imod at skære i tilskud til Videbæk Idræts- og Fritidscenter

Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Ringkøbing-Skjern

Kun for børn: I Ringkøbing afsættes der ekstra tid, når de mindste skal have et coronastik

Annonce