Annonce
Ringkøbing-Skjern

Kritik: Sommerhusejerne er som største turistaktør udeladt i ny og magtfuld turistorganisation

Ringkøbing-Skjern og Varde Kommunes borgmestre sidder begge i bestyrelsen i Destination Vesterhavet. Fra venstre ses Hans Østergaard (V) og Erik Buhl (V). Arkivfoto: Henrik Reintoft
De over 15.000 sommerhusejerne i Varde og Ringkøbing-Skjern kommuner danner selve fundamentet for turismen. Alligevel er de ikke repræsenteret i bestyrelsen i Destination Vesterhavet, hvilket møder kritik af flere.
Annonce

Ringkøbing-Skjern/Varde: Som landets største feriedestination for udenlandske gæster har Destination Vesterhavet, det nye destinationsfællesskab for Varde og Ringkøbing-Skjern kommuner, netop valgt og udpeget sin første bestyrelse på ti medlemmer.

Men den så absolut største faktor og selve fundamentet for de to kommuners turisme er ikke repræsenteret i bestyrelsen: De over 15.000 sommerhusejere, hvoraf godt halvdelen har udlejet deres sommerhus. Uden dem, ingen masseturisme langs Vestkysten.

Allan Junge, der er formand for Grundejerforeningen Vejers Strand og Fællesudvalget for sommerhusgrundejerforeningerne i Varde Kommune, stillede til manges overraskelse op til valget. Men han modtog ikke valg, hvilket han beklager.

- Det er vores sommerhuse, man snakker om. Så er det meget nærliggende, at vi også har en plads i bestyrelsen, siger Allan Junge.

Bestyrelsen

  • Bestyrelsen i Destination Vesterhavet: Formand Lisbeth Valther (Next Step Challenge), Mette Bjerrum Jensen (Ringkøbing-Skjern Museum), Anders Thygesen (Esmark), Søren Lydig Kristensen (Keilberg Smykker), Helle Møller Mikkelsen (Nymindegab Familie Camping), Finn Christensen (Feriekompagniet Blåvand).
  • Næstformand, borgmester Hans Østergaard (V) og viceborgmester Søren Elbæk (S) fra Ringkøbing-Skjern Kommune.
  • Borgmester Erik Buhl (V) og Søren Laulund (S) fra Varde Kommune.
Annonce

Indirekte repræsenteret?

Især med tanke på, at sommerhusene er ejet af folk, der ikke bor i kommunerne. De har derved ingen indflydelse på byrådenes sammensætning. Byråd som har i alt fire af de ti pladser i bestyrelsen i Destination Vesterhavet. Blandt andre borgmester Hans Østergaard (V) fra Ringkøbing-Skjern Kommune. Han finder ikke, at sommerhusejerne skal have en fast plads i bestyrelsen.

- De er indirekte repræsenteret i form af netop politikere. Der er ingen af os, der har en interesse i at være i konflikt med sommerhusejerne, siger Hans Østergaard.

Han finder også, at de som politikere i forvejen har et godt samarbejde med udlejningsbureauerne og derved sommerhusejere. Men i takt med de langt flere turister, så øges modsætningerne og interesserne, da mange sommerhusejere faktisk har et sommerhus for få ro og fred. Udlejningsbureauerne, der har to medlemmer i bestyrelsen, ønsker derimod endnu flere turister.

Annonce

Flere konflikter

Fra erfaringer i Varde Kommune så er det lige, hvad der er sket i både Blåvand og Ho med henholdsvis Hafnia-grunden og en hytteby. Interessekonflikter, som kunne være undgået, hvis sommerhusejerne var taget med på råd i stedet for at beslutninger kommer ovenfra.

For god ordens skyld skal nævnes, at hyttebyen i Ho forsat er på tegnebrættet. Og hotelhusene på Hafnia-grunden i Blåvand er nu lagt i graven, efter at den udskældte lokalplanen blev kendt ugyldig af Planklagenævnet.

Byrådsmedlem Henrik Vej Kastrupsen (L) i Varde Kommune har selv kritiseret processen om hyttebyen i Ho.

- Man kunne godt argumentere for, at sommerhusejerne skal have en født plads. Uden dem, var der ingen destination, siger Henrik Vej Kastrupsen.

Han finder, at sommerhusejerne er nogle af de vigtigste partnere for Vestkyst-kommunerne.

- Man kunne undgå mange problemer, hvis de var repræsenteret i bestyrelsen, siger Henrik Vej Kastrupsen.

Allan Junge er formand for Fællesudvalget for sommerhusgrundejerforeningerne i Varde Kommune. Han repræsenterer derved godt 8.500 sommerhusejere og så derfor meget gerne, at de var repræsenteret i Destination Vesterhavet. Uden sommerhusene, var der ingen destination. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Annonce

Ikke et emne

Borgmester Erik Buhl (V) i Varde Kommune sidder selv i bestyrelsen og finder grundlæggende, at sammensætningen er tilpas.

- Vi kunne selvfølgelig have peget på en grundejerforening. Men jeg er ikke personligt bekymret, siger Erik Buhl.

Når det er sagt, så vedgår han sommerhusejernes betydning:

- Det er faktisk et dilemma at være så afhængig af sommerhusene. Men det har ikke været et emne i sammensætningen af bestyrelsen, siger Erik Buhl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Vig bag mig, Satan!

Annonce