x
Annonce
Mindeord

Kristian Jansen Kjærgaard er død

Tarm: Kristian Jansen Kjærgaard, Gjerager 1, Tarm, er død 89 år.

Kristian Kjærgaard var født i Hoven som den ældste af to søskende.

Skolegangen foregik i Hoven. Her havde forældrene den lokale smedie, som Kristian viste stor interesse for, og siden kom han i lære hos sin far. Som ung dygtiggjorde Kristian Kjærgaard sig yderligere med kurser på Teknologisk Institut, og blev siden hen også uddannet kloakmester og inden for vvs.

I 1955 blev Kristian Kjærgaard gift med Ruth, og de byggede hus på Bredgade i Hoven. Som voksen har Kristian altid arbejdet under sin fars ledelse, indtil han i 1964 selv overtog smedien. Udover almindeligt smedearbejde specialiserede Kristian Kjærgaard sig i brøndboring og udvikling af dykpumper, da markvanding var blevet en nødvendighed for landbruget. Sideløbende blev der udviklet dambrugsmaskiner, fortrinsvis fiskepumper, så det manuelle arbejde, med at flytte fisk fra dammene og til lastbil, blev lettet. Det blev en stor succes, og cirka 80 procent af denne produktion blev eksporteret.

I 1997 gik Kristian Kjærgaard på pension, og ægteparret flyttede ind i det nedlagte mejeri i Hoven. Huset blev grundig renoveret , og da Kristian var en god håndværker, fik han meget tid til at med at opfinde ting, sætte i stand og arbejde med både træ og jern i de nye omgivelser.

Der kan endnu ses smedearbejde fra Kristian Kjærgaard og hans fars hånd. Smedejernlågerne ved kirkegården og portalen til det gamle stadion (1937) findes stadig, og vidner om solidt håndværk.

I 2012 flyttede Ruth og Kristian Kjærgaard til Gjerager i Tarm hvor de faldt godt til.

Kristian Kjærgaard efterlader sig hustruen Ruth, to børn, otte børnebørn og seks oldebørn.

Annonce
Annonce
Hvide Sande

God plads til lystfiskere: Vi plejer at stå som sild i en tønde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Nødråb fra genbrugscontaineren: Nej tak til mugne bøger og hullede kufferter

Læserbrev: Hver eneste dag året rundt bliver den blå ”genbrugscontainer” på Genbrugspladsen i Ringkøbing tømt på skift af fire forskellige, velgørende organisationer her fra lokalområdet. Ringkøbinggarden er en af de fire, og vi har retten til at tømme containeren hver dag i april, august og december. Det betyder, at det i disse uger er os, det vil sige vores frivillige hjælpere, som hver eneste dag kommer forbi med en trailer for at tømme genbrugscontaineren og fragte alle de gode ting ud til vores loppe- og genbrugsbutik på Klostervej 110 i Kloster. Allerførst TAK. Vi er meget taknemmelige for alle de ting, I donerer, og som vi efterfølgende i genbrugsbutikken får konverteret til gode penge, der finansierer en stor del af driften af Ringkøbinggarden; herunder musikskoleundervisning, instrumenter, uniformer, rejser og andre gode oplevelser for vores børn og unge. Men nu kommer hjertesukket og nødråbet: Vi oplever her under Coronakrisen, hvor genbrugspladsen lige er genåbnet for private, at rigtig mange mennesker desværre også bruger den blå genbrugscontainer som en nem og hurtig måde at komme af med deres affald i stedet for selv at køre rundt i den lange kø på pladsen… I ”gamle dage” (før Covid-19) tog det os hver dag cirka halvanden time at tømme containeren og køre tingene væk. Men i denne uge og i sidste uge har vores frivillige hjælpere hver dag brugt minimum tre timer på først at sortere, og derefter køre rundt i den lange kø på pladsen for at aflevere alt det blandede affald de rigtige steder, inden vi kan begynde at håndtere de gode varer, som er egnede til at komme ind i vores loppe- og genbrugsbutik. Vi tager rigtigt gerne imod alle jeres GODE genbrugsting, men vi vil altså helst slippe for alt det, der er tydeligt usælgeligt; eksempelvis skæve cykler, skåret porcelæn, gennemblødte lænestole, knækkede grydeskeer, defekte legesager, ildelugtende tøj, hullede kufferter og mugne bøger. På gensyn derude på Genbrugspladsen - vi glæder os til at tømme containeren i resten af april måned.

Annonce