Ringkøbing

Kristian Andersen: Det er et klart kup

Kristian Andersen havde svært ved at skjule sin store skuffelse over, at Socialdemokratiet gik bagom Kristendemokraterne og valgte Hans Østergaard som ny Venstre-borgmester.

Ringkøbing: Foran de rullende kameraer står en borgmesterkandidat, der prøver at bevare roen. Kristian Andersen har netop fået at vide på live-tv, at Hans Østergaard er ny borgmester, efter at Socialdemokratiet har skiftet side.

Socialdemokratiet skulle ellers være mødt ind på Rådhuset i Ringkøbing klokken 20:00, hvor de sidste detaljer omkring en konstituering med Kristendemokraterne og SF skulle landes.

De røde venner mødte dog ikke op:

- For mig er det her et klart kup. Jeg er meget undrende over, at vi har haft fornyelse som så stort et valgtema, og at man så ikke vil følge det til dørs, siger Kristian Andersen.

Elbæk kunne ikke få noget som helst ved Hans Østergaard, som vi ikke kunne give ham. Åbenbart ville han dog hellere Hans Østergaard end os. Hvorfor aner jeg ikke.

Kristian Andersen, Borgmesterkandidat for Kristendemokraterne.

Hvorfor Søren?

Socialdemokraterne valgte at gå over til Venstre i de timer, hvor Kristendemokraterne og SF var ude i byen for at spise aftensmad før intense aftenforhandlinger.

I det nye makkerpar mellem Venstre og Socialdemokratiet bliver Hans Østergaard borgmester, mens Søren Elbæk bliver viceborgmester:

- Elbæk kunne ikke få noget som helst ved Hans Østergaard, som vi ikke kunne give ham. Åbenbart ville han dog hellere Hans Østergaard end os. Hvorfor aner jeg ikke, fortæller Kristian Andersen.

Borgmesterkandidaten understreger, at han sammen med Socialdemokratiet og SF ellers var kommet langt i forhandlingerne:

- Jeg kan ikke komme ind på, hvor konkret det var, men vi var langt, lyder det fra en skuffet Kristendemokrat.

Noget af en kovending

Kristian Andersen fik det bedste valg af alle i forhold til personlige stemmer ved kommunalvalget. Det blev dog ikke omsat, selv om han synes, at netop dette ville have været rimeligt:

- Det synes jeg faktisk, at man burde have taget hensyn til. Jeg synes, at vælgernes stemmer er vigtige her, siger Kristian Andersen, der ikke er meget for at se fremad endnu:

- Det er for tidligt. Det her er noget af en kovending, men vi må arbejde i de kommende dage på at skaffe et alternativt flertal, slutter han.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Højhuse og højspænding: Master, mandater og meninger

Læserbrev: I et læserbrev i Dagbladet søndag retter Bjarne Nielsen en skarp kritik af politikere i almindelighed og af mig i særdeleshed. Bjarne reflekterer over det forhold, at jeg har stemt for et etagebyggeri i Videbæk og nu personligt rammes af etableringen af 400 KV-ledningen, der antagelig bliver placeret meget tæt på Laugesens Have, hvor jeg er leder og hvor jeg har tjenestebolig med bopælspligt. I læserbrevet tillægger Bjarne Nielsen mig holdninger, jeg aldrig har haft, og udtryk, jeg aldrig har brugt. Jeg mener ikke, etagebyggeriet er uden betydning for de naboer, der bor tættest på. Og jeg har aldrig sagt det. Det ville højne kvaliteten af debatten, hvis Bjarne Nielsen ville holde sig til det, jeg faktisk mener, og det, jeg faktisk har sagt. Jeg har besøgt naboerne til etagebyggeriet. Jeg har talt med dem. Jeg har brugt langt mere tid på modstandere af projektet, end jeg har brugt på projektmagerne. I alle politiske sager mener jeg, det er en pligt at orientere sig grundigt, inden man tager stilling. Det har jeg gjort i den sag. Herefter har jeg taget stilling. I byrådet var der et flertal for etagebyggeriet. Det er mandaterne der tæller. Det er demokrati. Jeg forstår og anerkender fuldstændig de gener, det påfører beboerne på Dalsvinget. Det har jeg sagt gennem hele sagen. Det mener jeg stadig. Alle beslutninger i politik har konsekvenser for de mennesker, der bliver berørt af det. Særligt enhver form for udbygning eller udvikling - af hvad art tænkes kan. Vi ønsker øget bosætning i alle vores byer. Vi ønsker en bedre infrastruktur. Vi ønsker et bedre klima. Vi ønsker bedre og større bygninger til institutioner. Det er altid en knivskarp afvejning af fordele og ulemper. Det er et klassisk politisk dilemma. Vi er valgt til at træffe beslutninger. Det mener jeg, politikere skal gøre - og så i øvrigt tage ansvar for beslutningerne. For så vidt angår anlæg af en 400 KV-ledning tæt på Laugesens Have gælder præcis det samme forhold. Jeg er personlig berørt af projektet al den stund, at min bolig kan blive eksproprieret. Jeg er derfor inhabil i sagen - og må ikke deltage i den politiske behandling af sagen. Det beklager jeg. Men det er vel rimeligt, at politikere afholder sig fra at behandle sager, som de kan have personlige interesser i? Jeg er ansat som leder af Laugesens Have. Her er det min opgave at forsvare de forretningsmæssige interesser på stedet. Laugesens Have og jeg selv forventer at blive behandlet med samme rettigheder og pligter som alle andre borgere eller virksomheder. I den forbindelse vil jeg understrege, at Laugesens Have og jeg må tage de heraf følgende konsekvenser. Det er min mening. Jeg har aldrig sagt andet.

Annonce