Ringkøbing-Skjern

Kristendemokraternes hjertesag kan ryge i kommunal sparerunde

Gratis parterapi har gjort Ringkøbing-Skjern Kommune kendt over hele landet, og antallet af skilsmisser er faldet kraftigt. Nu kan det risikere at blive sparet væk. Arkivfoto: Morten Stricker
Skilsmissefamilier og sårbare børn og unge kan få sværere ved at få hjælp, hvis sparekataloget føres ud i livet. Børne- og familieudvalget skal gennemgå kataloget tirsdag.

RINGKØBING-SKJERN: Hidtil har Ringkøbing-Skjern Kommune været kendt viden om for sin gratis parterapi, der var en mærkesag for Kristendemokraterne, og som fik nedbragt antallet af skilsmisser i kommunen.

Men det kan snart være slut med titlen som foregangskommune for at hjælpe familier, der er i risikozonen for en skilsmisse.

Tirsdag skal børne- og familieudvalget gennemgå sparekataloget, som er et led i den store kommunale spareplan.

Udvalget har fået en ramme på besparelser for 2,6 millioner kroner i 2020, stigende til 9,2 millioner kroner i 2021. Særligt skilsmissefamilier kan blive ramt af besparelserne, og her kan den gratis parterapi få kniven, ligesom andre tiltag på området er i kikkerten.

Der ligger et konkret spareforslag på at sløjfe parterapien, som koster kommunen 639.000 kroner årligt. Der er pæn søgning til tilbuddet, og et alternativ er at indføre brugerbetaling på 1000 kroner for de fem samtaler, der hidtil har været gratis. Sker det, vil man kunne spare 100.000 kroner på ordningen.

Indtil nu har forældre kunnet deltage i et kursus, hvor de lærer at kommunikere ordentligt, trods skilsmissen. Hensigten er at nedbringe konfliktniveauet, men KIFF-kurset, som det hedder, er også med i kataloget.

Aktuelt er der 17 børn på venteliste til børnegrupper, hvor børn i skilsmissefamilier kan få et fortroligt rum at fortælle om deres følelser og udveksle erfaringer med andre børn i samme situation. Dette tiltag foreslås også som en sparemulighed.

PREP-kurset for familier med børn i alderen 0-18 år, er også med i kataloget. Kommunen har haft tilbuddet siden 2012, men interessen er faldet gennem årene, og kurserne varetages flere steder af Folkekirken.

Børn i krise

En hel del spareforslag omhandler børn, der er i krise af forskellige grunde. Børn med angst kan i dag deltage i forløbet Cool Kids, hvor de lærer at håndtere angsten. Forløbet foreslås nedlagt, og der kan der spares 261.000 kroner på årligt. Det fremgår af kataloget, at cirka 10 børn om året benytter sig af det.

Projektet Bag Facaden, som koster 200.000 kroner årligt og er et tilbud om gratis psykologhjælp til unge, er tidligere blevet udvidet til aldersgruppen 13 til 25 år. Forslaget er at tilbageføre det til den oprindelige målgruppe fra 15 til 21-årige, og alternativt skal der indføres brugerbetaling på 100 kroner for en samtale. Sker det, kan kommunen spare 26.000 kroner.

Noget andet, der også er i spil, er grupper for børn, som har problemer i hjemmet. Her er der grupper for børn af misbrugere og børn af psykisk syge forældre, hvor børnene kan få et fortroligt rum til at snakke om de følelser, de går med. Som det fremgår af kataloget, vil disse børn kunne få problemer senere i livet, hvilket vil kunne kræve andre og dyrere foranstaltninger på længere sigt.

"Hvis ikke dette tilbud fandtes i kommunalt regi, vil vi anbefale at starte det op i frivilligt regi", lyder det i sparekataloget.

Også sorggrupper for børn, der har mistet et nærtstående familiemedlem, er i spil. Hertil bemærkes det, at der ikke er en særlig stor efterspørgsel, og opgaven kan i stedet være hos de frivillige, eller hos andre tilbud.

Herudover er der flere sparemuligheder. Blandt andet på tandsundhed og seksualundervisning, ligesom der kan komme længere ventetid til PPR, fordi et forslag går på at skære den psykologstilling, der var opnomeret med, da sagspuklen var for stor.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Håndboldklub om nyt koncept: Rigtig godt produkt, men vi skal tænke på økonomien

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Skjern For abonnenter

Viceborgmester: Højhus kan være mulighed på rådhusgrunden i Skjern

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer