x
Annonce
Videbæk

»Krisen har medført større bevågenhed«

»Vi har en fornuftig markedsandel, så jeg forventer ingen konsekvenser for virksomheden trods den økonomiske krise,« siger Hans Østergaard. Foto: Jørgen Kirk.$RETURN$$RETURN$

Jubilæum. DeLaval i Spjald fejrer 25 år på bagen, og direktør Hans Østergaard tilskriver successen god service, kommunikation, tilstedeværelse og stabile medarbejdere.

På fredag den 1. marts kan DeLaval i Spjald, der producerer, leverer og yder service på udstyr til mælkeproduktion, fejre 25 års jubilæum. Og udviklingen siden 1. marts 1988 har været begivenhedsrig i landbrugssektoren og dermed også for DeLaval.

Annonce

»Gennemsnitsbesætningen i landbruget er blevet meget større. Tidligere var der flere små landbrug med færre dyr, i dag er besætningerne større og med flere dyr. Det stiller naturligvis tekniske krav til udstyr til mælkeproduktionen, og vi har forsøgt at tilpasse os den udvikling«, fortæller Hans Østergaard, der er direktør i virksomheden, der har elleve ansatte.

Kommunikationskultur vigtig

Men udover at tilpasse sig tidens tand hvad angår den kvantitative udvikling, ja så har virksomheden også tilpasset sig kvalitativt:

»Vi har altid sagt, at vi vil gøre vores bedste. Det handler blandt andet om tilstedeværelse. Vi er altid ved telefonen, så vi kan servicere vores kunder 24 timer i døgnet hele året rundt. Denne kommunikationskultur betyder rigtig meget for os. Og så har vi en god, stabil medarbejderskare. Jeg vil tro, at den gennemsnitlige anciennitet for vores ansatte er 15 år,« siger Hans Øster- gaard, der sammen med jubilæet på fredag også kan fejre, at montør Bjarne Skov har været i virksomheden ligeledes i 25 år.

Føler sig ikke truet af krisen

Men de seneste 25 år har også budt på en udvikling, der de senere år specielt har været præget af den økonomiske krise. Og det mærker DeLaval også.

»Det er den værste krise, vi har oplevet, men vi har oplevet den anderledes. Tidligere var der en vis bitterhed at spore hos vores kunder, når de var presset økonomisk. I dag agerer de anderledes, for krisens omfang er større - det påvirker alle,« siger Hans Østergaard, der sammen med sine ansatte servicerer omkring 350 mælkebønder i det vestjyske.

»Vi har også kunnet mærke en tilbagegang i omsætningen. Før krisen omsatte vi for omkring 75 millioner kroner om året, nu er omsætningen skrumpet til omkring 25 millioner kroner årligt. Jeg håber ikke, at det går yderligere tilbage. Men vi føler os ikke truet af krisen, men det er da bestemt ikke sjovt at have en kundegruppe, der lider, som den gør,« siger Hans Østergaard med henvisning til den danske mælkeproduktion.

Fremtidens udfordringer

Og på Spjaldvirksomhedens egne vegne har krisen også gjort indtryk:

»Krisen har for os medført en større bevågenhed på for eksempel indkøb. Men indtil videre er vi kommet igennem krisen uden skrammer,« siger Hans Østergaard dog uden at ville fortælle om virksomhedens overskudsniveau.

Fremtidens udfordringer ligger i fortsat at følge udviklingen rent teknisk, spår Hans Østergaard:

»Jeg tror, at om 10 år så er antallet af danske landbrug halveret. Det vil alt andet lige betyde færre kunder for os, men også flere udfordringer rent udstyrsmæssigt, da besætningerne også vil blive større,« siger han.

Jubilæet fejres fredag med reception i Spjald Kulturhus, hvor kunder, leverandører, venner og familie er velkomne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce